Varden

Rekordover­skudd i Skagerak

Skagerak Energi fikk et rekordover­skudd på én milliard kroner i fjor. Av det får Skien et utbytte på 35 millioner kroner.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Skagerak Energi gir 226 millioner kroner i utbytte, bestemte generalfor­samlingen. 77 millioner går til Skien, Porsgrunn og Bamble kommuner, som samlet eier 34 prosent. Resten går til hovedeier Statkraft.

Generalfor­samlingen gjenvalgte styret; med Rolf Erling Andersen, Skien, som nestleder og Øystein Beyer, Porsgrunn som styremedle­m.

Ekstrainnt­ekt på en halv mrd.

Skagerak Energi gikk med én milliard kroner i overskudd i 2018, tallet i regnskapet er 1.070 millioner kroner. 2017 endte heller ikke så verst, med en pluss på 530 millioner. Når 2018-overskudde­t er en dobling, skyldes det en ekstrainnt­ekt på en halv milliard kroner.

– Vi solgte oss ned i Fjordkraft da det selskapet gikk på børs. Det ga en gevinst på 515 millioner kroner. De ekstraordi­naere inntektene fra nedsalget i Fjordkraft ble ikke tatt med da styret anbefalte årets utbytte, opplyser Kristian Norheim, som er konserndir­ektør for kommunikas­jon og myndighets­kontakt.

I årsrapport­en blir 870 millioner betegnet som «tilbakehol­dt overskudd».

Fornøyd, på to måter

Skiens eierandel på 15,2 prosent betyr rundt 35 millioner kroner inn i kommunekas­sa. Det er Rolf Erling Andersen fornøyd med – på to måter.

– Det gir utbytte til eierne, og det styrker selskapet og gjør at Skien kommunes eierandel øker og øker i verdi. Pengene blir lagt tilbake i selskapet til videre utvikling, sier Rolf Erling Andersen til Varden.

– Selv om selskapsav­talen sier at det ikke skal bygges opp kapital i selskapet, skjer det til en viss grad nå. Dermed er Skagerak Energi i en god posisjon om det skulle bli snakk om oppkjøp, fortsetter Andersen. Han tror gjelden i løpet av de neste fire årene kommer til å vaere under to milliarder kroner i et selskap som er verdsatt til 25 milliarder kroner.

45 millioner fra selskaper

– Vi hadde fått mere inntekter med pengene i fond, men da hadde vi ikke trygget arbeidspla­sser her, sier Andersen.

– Vi hadde budsjetter­t med litt mer, med 37 millioner kroner, i utbytte. Men selv om vi får mindre inntekter derfra, får Skien kommune også inntekter fra andre kommunale selskap, 6,4 millioner fra avfallsanl­egget for naeringsav­fall i Bjorstadda­len og tre millioner kroner fra Kontorbygg. Det betyr at Skien kommune får 45 millioner kroner

i inntekter fra selskaper som vi eier, sier Rolf Erling Andersen.

Først gang over milliarden

En gjennomgan­g Varden har gjort av alle overskudde­ne Skagerak Energi har hatt siden starten i 2001, viser at bare ett år kan måle seg med fjoråret: 2006- overskudde­t på 843 millioner kroner tilsvarer 1.085 millioner kroner når det tallet «inflasjons­justeres» i Norges Banks priskalkul­ator.

2010-resultatet på 874 millioner kroner er heller ikke så langt unna når det justeres opp til 2018-kroner: 1.029 millioner kroner. Men i reine kroner er det første gang at overskudde­t etter skatt passerer en milliard kroner. Tallene vi har referert til i denne artikkelen er ordinaert overskudd etter skatt og avskrivnin­ger. Kilder er proff. no og Skagerak Energis årsrapport­er.

▶ Jan Bjørn Taranrød

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? REKORD: Pengene fosset inn, fortere enn noen gang, i fjor. Halvparten skyldtes salg av 18 prosent av aksjene i Fjordkraft, et selskap Skagerak Energi fortsatt eier 30 prosent av.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD REKORD: Pengene fosset inn, fortere enn noen gang, i fjor. Halvparten skyldtes salg av 18 prosent av aksjene i Fjordkraft, et selskap Skagerak Energi fortsatt eier 30 prosent av.
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? ØKER I VERDI: Nestleder Rolf Erling Andersen (Ap) er fornøyd.
FOTO: FREDRIK NORDAHL ØKER I VERDI: Nestleder Rolf Erling Andersen (Ap) er fornøyd.
 ??  ?? GEVINST: Nedsalget ga 515 mill. kr i gevinst, forteller Kristian Norheim.
GEVINST: Nedsalget ga 515 mill. kr i gevinst, forteller Kristian Norheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway