Varden

Flytter fra Skien til Canadas villmark

Familien Strøm i Skien tar en timeout fra stress og jag

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

▶ Anita og Bjarne Strøm tar med seg to barn og flytter fra eneboligen i Skien til en hytte i villmarka i Canada.

▶ Hytta har verken strøm eller innlagt vann og det er milevis til naermeste tettsted. Mer tid sammen som familie er motivasjon­en.

På en hytte uten strøm og innlagt vann skal familien bo det kommende året. Lørdag setter de seg på flyet til Canada. Villmarken venter.

– Vi gleder oss veldig alle sammen. Dette er noe vi har planlagt i to år. Både jeg og Bjarne har nok litt eventyrlys­t i kroppen og da vi først begynte å tenke tanken var det gjort, forteller Anita Stulen Strøm (37).

Ekteparet sitter i hagen hjemme i Luksefjell­vegen. Det er bare noen få minutter til sentrum og naboen kan man snakke med over gjerdet. Akkurat det blir det en slutt på fra neste uke.

– Vi skal bo i en hytte som ligger rundt åtte mil unna naermeste tettsted. Det ligger en camp to og en halv mil unna, så noe folk vil vi nok se i løpet av året, smiler Bjarne (42).

– Det blir oss fire og hunden vår Belita. Grunnen til at vi gjør dette er muligheten til å kunne ha opplevelse­srik tid sammen som familie.

Tar en pause fra stress og jag

Sammen har de Aurora (6) og Angelica (4).

– Småbarnsti­da går fort og hverdagene går i ett fra du åpner øyne til du legger deg på kvelden. Vi vil leve i nuet og ha mer tid som familie, sier Anita.

– Det er hverdagsja­get vi vil ta en pause fra dette året. Det tok et år å finne stedet der vi skal bo. Da vi landet det løsnet det, sier Bjarne.

Ektefellen­e har har bodd ulike steder i verden tidligere.

– Bjarne har bodd flere år i USA og jeg har bodd i Sør-Afrika hvor jeg jobbet for en fadderorga­nisasjon. Jeg har også vaert med på et utveksling­sprosjekt i Kenya. Der jobbet jeg litt for Prosjekt Gatebarn i regi av Jan Kristensen. Det var der jeg møtte Bjarne, forteller Anita.

– For noen år siden bodde vi to år i Finnmark. Nå har vi hytte der. Den er uten vann og strøm, så livet på en slik hytte er vi godt kjent med, sier Bjarne. Det har gått med mange timer før drømmen om Canada kunne realiseres.

– Det er mange camper, men de fleste hyttene er enkle og bygd slik at de som er på tur for å fiske eller jakte har tak over hodet i en ukes tid. Vi skal bo der i fire årstider, så det er klart at standarden måtte heves noe. Sommeren 2018 dro Bjarne og Anita til Canada for å se på plassen de fikk anbefalt.

– Det var slik vi hadde sett for

oss. Vi fikk utforske området og fikk også sitte på bjørnepost og observerte to svartbjørn­er på naert hold. Det var en ubeskrivel­ig opplevelse.

Ingen overlevels­estur

Hjemme i Luksefjell­vegen går det i pakking denne uka. Klaer og utstyr for ett helt år skal med.

– Vi har fått mye hjelp fra Jakt og Fjellsport i byen med tanke på utstyr og hva som burde med, sier Bjarne.

– Hva sier barna om denne reisen?

– De gleder seg veldig, samtidig synes de det er trist å reise fra venner. Da blir det vår oppgave å gjøre turen bra for dem.

– Hva skal dere gjøre når dere har kommet på plass i hytta?

– Hogge ved, jakte, fiske og sanke baer. Vi kommer til å reise mye på tur. Men dette ikke er noen overlevels­estur. Det skal ikke vaere sånn at de husker det som noe negativt, sier Bjarne.

– Vi skal ikke vaere selvberget, men vi ønsker å bruke mest mulig av det naturen tilbyr. Det er klart det blir en utfordring å lagre 100 kilo kjøtt etter elgjakta når man ikke har fryser. Da må det tørkes og oppbevares på andre måter, legger Anita til.

– Vi må prøve og feile. Vi er ikke låst til noe, så blir det ikke slik vi har sett for oss så er det alltids en mulighet til å endre på planene. Dette skal vaere et positivt eventyr for alle, er de enige om.

Anita har opprettet bloggen Eventyrfam­ilien hvor hun skal skrive om livet i villmarka.

– Jeg er ingen typisk blogger, men jeg synes det er en fin måte å holde alle oppdaterte på.

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ??
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N
 ??  ?? PAKKING: Familien er i full gang med pakkingen. Lørdag setter de seg på flyet til Canada.
PAKKING: Familien er i full gang med pakkingen. Lørdag setter de seg på flyet til Canada.
 ??  ?? GLEDER SEG: Aurora (6) og Angelica (4) gleder seg til nye eventyr. Aurora skal under oppholdet i Canada få hjemmeunde­rvisning av moren Anita.
GLEDER SEG: Aurora (6) og Angelica (4) gleder seg til nye eventyr. Aurora skal under oppholdet i Canada få hjemmeunde­rvisning av moren Anita.
 ??  ?? CANADA: Her i denne hytta skal familien bo det neste året. Uten innlagt vann og strøm.
CANADA: Her i denne hytta skal familien bo det neste året. Uten innlagt vann og strøm.
 ??  ?? EVENTYRLYS­TNE: Bjarne er utdannet tømrer og er selvstendi­g naeringsdr­ivende snekker. Anita er utdannet sosionom og jobber i Skien kommune. Om få dager setter familien på fire kursen mot Canada.
EVENTYRLYS­TNE: Bjarne er utdannet tømrer og er selvstendi­g naeringsdr­ivende snekker. Anita er utdannet sosionom og jobber i Skien kommune. Om få dager setter familien på fire kursen mot Canada.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ??
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway