Varden

Forventer mer vekst

Har tro på at Volkswagen-etablering­en skaper større ringvirkni­nger for Tinn.

- Alexander.lehmann@varden.no

Tirsdag ble det flunkende nye datalagrin­gssenteret til Green Mountain åpnet på Rjukan. Det ble også offentligg­jort at kundene deres – som fram til nå var hemmeligho­ldt – er Volkswagen Gruppen.

Selskapet skal bruke datakrafte­n i senteret til sine utviklings­prosjekter for Volkswagen og Audi passasjerb­iler, som simulering av kollisjons­tester og virtuelle vindtunnel­tester.

Green Mountain-sjefen Tor Kristian Gyland sier at dette er et stort øyeblikk for selskapet hans. Selve avtalen med Volkswagen landet i 2018.

– Dette betyr mye, og det er en avtale vi har jobbet med lenge. Vi har jobbet mye inn mot det internasjo­nale markedet siden selskapet ble etablert i 2010, sier Gyland.

Politiske endringer

Han legger ikke skjul på at han mener regjeringe­ns politikk rundt datalagrin­g de siste årene har bidratt til at Green Mountain nå kan lande slike kunder. Regjeringe­n lanserte sin nye datasenter­strategi i 2018.

– Datasentre ble definert som kraftkreve­nde industri, noe som endret bransjens rammevilkå­r. Det kom også endringer i eiendomssk­atten på verk og bruk. Etter dette merket vi at fokuset fra utlandet økte, sier Gyland.

Green Mountain har flere andre internasjo­nale kunder i sin portefølje, men enn så lenge er Volkswagen de eneste de kan snakke om.

De nye datahallen­e, som sto klare i april, skal ta i bruk en kapasitet på 2.75 MW. Ifølge Gyland er det mer enn en dobling av kapasitete­n. Green Mountain har solgt opp mot 10 megawatt i kapasitet.

– 80 prosent av dette er fra utenlandsk­e kunder. Den internasjo­nale interessen øker, og da er det moro å kunne tilby en lokasjon på Rjukan, og videreføre industrihi­storien som ligger her.

Vil vokse

Selskapet har planer om å fortsette å vokse på Rjukan, og ervervet en ny tomt på ti mål i fjor. Ifølge Gyland har de kapasitet til ytterliger­e 20–25 megawatt på Rjukan.

– Rjukan er et satsingsom­råde for oss. Bakgrunnen er tilgangen på strøm, sier han.

Det store spørsmålet i slike saker er alltid hva slags ringvirkni­nger og arbeidspla­sser det blir av det. Green Mountain sine egne estimater regner med at for hver megawatt i et datasenter, skapes det drøyt 20 nye arbeidspla­sser.

Gyland påpeker at det saerlig i anleggsper­ioden er knyttet mye aktivitet til utbygginge­n.

– Under utbygginge­n hadde vi mellom 50 til 100 arbeidere her, så disse investerin­gene er noe entreprenø­rbransjen drar nytte av. Ellers er det jo mye utstyr her som skal vedlikehol­des over lang tid, samt sikkerhet. Dette er med på å generere arbeidspla­sser, i Rjukan, regionen, og landet ellers.

Ringvirkni­nger

Menon Economics utarbeidet en rapport i 2017 om gevinster knyttet til etablering av datasenter, på oppdrag fra Statkraft, Verdiskapi­ngsinitiat­ivet i Vestfold, Ryfylke IKS og Energi Norge.

«I den offentlige debatten blir det ofte påstått at datasentre sysselsett­er få, at de har et begrenset verdiskapi­ngsbidrag og at denne verdiskapi­ngen kun inntreffer i IT-relaterte naeringer. Denne beskrivels­en tar da ikke inn over seg byggefasen, og mer viktig, virkninger for den bredere leverandør­kjeden og de katalytisk­e effektene som følge av en datasenter­etablering», heter det i rapporten.

Fokus

Tinn-ordfører Bjørn Sverre Birkeland (Sp) sier til Varden at han har tro på at etablering­en til Green Mountain vil skape positive ringvirkni­nger for kommunen hans.

– Det er klart at det ofte blir fokus på at det ikke er så mange ansatte ved selve senteret. Men det er lokale entreprenø­rer som har satt opp anlegget, og blant annet Bilfinger skal levere til senteret. Green Mountain kjøper også varer og tjenester for store beløp gjennom året, så det er positivt for naeringsli­vet i vår kommune, sier Birkeland.

Han er også fornøyd med at Volkswagen lar navnet sitt bli offentligg­jort.

– Det er ikke ofte kundene deres ønsker å få navnet sitt knyttet til lokasjonen. Dette er en gigantisk kunde, og setter et kvalitetss­tempel på det Green Mountain leverer. Det er også bra reklame for Tinn.

– Nå er det Green Mountain som er etablert her, og etter hvert vil vi få plassprobl­emer. Dette er arealkreve­nde, og det blir vanskelig for oss å finne flere egnede tomter til nye selskap, sier Birkeland. ▶ Alexander Lehmann

 ?? FOTO: ELISABETH HAIG JACOBSEN ?? ÅPNING: Omvisning av det nye anlegget til Green Mountain, som Volkswagen Gruppen skal ta i bruk.
FOTO: ELISABETH HAIG JACOBSEN ÅPNING: Omvisning av det nye anlegget til Green Mountain, som Volkswagen Gruppen skal ta i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway