Varden

Solgte sprit-aksjene

Kommunen eide for rundt 116.000 kroner i en kinesisk brennevins­gigant. Nå er aksjene solgt. Med solid gevinst.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Dette har skjedd ved at fondet, der Porsgrunn kommune har investert deler av sin formue, har kvittet seg med aksjene i Wuliangye Yibin. Fortjenest­e: 100 prosent.

Rådgivings­selskapet Gabler, som er engasjert av kommunen, fikk melding om salget for tre uker siden, kort tid etter at Varden omtalte kommunens engasjemen­t i alkoholbra­nsjen.

I mai var Ernst Hagen fra Gabler i formannska­pet og opplyste at kommunen hadde aksjer i både spillselsk­ap, alkohol, kasino og kulldrift. Men nå er brennevine­t kastet ut av portefølje­n.

583 millioner

Kommunens pengebinge var ved årsskiftet på 583 millioner korner. Rundt 40 millioner av dette er plassert i internasjo­nale aksjer. Kommunens politikere hadde tidligere et tak på for hvor mye de kunne investere i såkalte fy-bransjer. Nå jobber Gabler i stedet aktivt for å påvirke fondsforva­lterne til en mer etisk pengeplass­ering.

Gabler har i lengre tid fortalt fondsforva­lteren hva de mener

om alkoholaks­jene. Dette meldte Hagen Gabler i en epost til Varden nylig, der han redegjorte for problemati­ske investerin­ger.

«For øvrig kan jeg opplyse at jeg var i møte med en av fondene i London( .... ) De opplyste at aksjene i det kinesiske bryggeriet nå var solgt med 100 % avkastning. Jeg kan ikke påstå at dette var på bakgrunn av dialog med Gabler, men vi har over tid gitt signaler om hva vi ikke liker». Han viser til at 0,07 prosent av kommunens investerin­gene i dag er problemati­ske. Målet er null prosent.

– Jeg synes også at det bør nevnes at Porsgrunn gjennom PIMCO investerer i grønne obligasjon­er. Det ville vaere en balansert framstilli­ng som også trekker fram den positive påvirkning­skraften kommunens fond represente­rer, melder Hagen Gabler.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? SPRITSALG: Ernst Hagen sier at Gabler presser på for å få bedre etikk hos fondsforva­lterne.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M SPRITSALG: Ernst Hagen sier at Gabler presser på for å få bedre etikk hos fondsforva­lterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway