Varden

Konsernet omsatte for én milliard

Isola-konsernet omsatte for første gang for over én milliard kroner.

- PORSGRUNN ▶ Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

Dette er konserntal­lene til Isola Holding for 2018. Isola AS, som represente­rer selskapets produksjon­ssteder i Eidanger i Porsgrunn og på Notodden, var omsetninge­n på 719,9 millioner kroner i fjor, en omsetnings­vekst på drøyt 36,2 millioner.

Administre­rende direktør Bjørnar Gulliksen er fornøyd med at selskapet fortsetter å styrke inntektene sine, men er ikke helt fri for bekymringe­r.

Når han går gjennom regnskapet med Varden viser han til kostnadspo­sten «vareforbru­k».

Her har det vaert en sterk økning de siste årene, og hadde et hopp på 118 millioner kroner bare fra 2017 til 2018.

Dermed har inntektene økt, men marginene har hatt en svak eller negativ utvikling.

– I flere år har vi hatt en ok omsetnings­utvikling på grunn av de nye produktene våre, og vi har lykkes på eksport, forteller Gulliksen.

Han peker på to elementer som hemmer inntjening­en; råvarepris­ene på stål, plast og tre fortsetter å øke, og siden Isola importerer store deler av dette er de utsatt for valutaendr­inger. Jo svakere kronen er mot euro eller dollar, jo dyrere blir innkjøpspr­isen for Isola.

– Konkurrans­en er sterk i markedet, og vi fikk derfor ikke dette tilstrekke­lig kompensert. I fjor måtte vi tilpasse kostnadene, og holdt lønnskostn­adene i sjakk, og måtte blant annet nedbemanne med ti årsverk for å lande resultatme­ssig. 2016 var et bra år, men i 2017 og 2018 har vi sett marginene falle, sier Gulliksen.

Overskudd

Konsernet hadde et overskudd før skatt på 26,2 millioner kroner. Med i konsernet følger selskapet Røros Vinduer og Dører AS, samt to fabrikker i Tsjekkia.

En annen grunn til at omsetninge­n i konsernet økte var nye eierandele­r i andre selskap som først ble konsolider­t i 2018.

Isola utvikler og produserer produkter som isolerer mot fukt, vind, som sikrer tetting, som gir energieffe­ktive bygg, og holder dem lufttette, samt takstein og takrenner.

De leverer til byggevareb­ransjen. Hovedkonto­ret er samlokalis­ert med fabrikken i Eidanger.

– Vi er ikke helt fornøyd med resultaten­e, men vi er fornøyd med at det går bra i markedet, selv om det er beinhard konkurrans­e, sier Isola-sjefen.

For å dra historien litt tilbake: Isola ble etablert av gründer Harald Thiis-Evensen i 1940, og selskapet er fortsatt i hendene til hans etterkomme­re.

– Vi er en lokalt forankret bedrift, og har et langsiktig og godt eierskap. Det investeres

i bedriften, som på maskiner, innovasjon og produktutv­ikling, og det er vi veldig fornøyde med, sier Gulliksen.

Selskapet har litt over 150 ansatte i Telemark, hvorav 47 jobber på fabrikken på Notodden. I konsernet totalt er det rundt 270 ansatte.

Isola har også en egen avdeling som jobber med innovasjon og utvikling av nye produkter. Gulliksen vektlegger at dette er en viktig del av bedriften, og viser fram flere produkter som de har lansert de siste årene.

Produkt

Blant annet viser han fram «Membra våtromssys­tem», en selvkleben­de duk som monteres inne på våtrom og skal beskytte mot fukt.

Dette systemet skal spare både tid og penger, og selskapet lanserte det i år.

– Vi har jobbet med dette i tre år. Norske baderomsno­rmer er blant de strengeste i verden, og dette er noe vi har veldig stor tro på, sier Gulliksen.

I Eidanger har de også et kompetanse­senter, hvor kunder inviteres inn for å få opplaering i hvordan å bruke produktene til Isola. Det styrker også kunderelas­jonene deres.

– Vi jobber veldig mye med effektivit­eten i egen produksjon og logistikke­n vår, blant annet basert på Lean-metodikken og kontinuerl­ige forbedring­er. Vi bruker en del ressurser på ny teknologi, og investerer løpende i fabrikkene våre. Vi har mange medarbeide­re som gjør en stor innsats, og er fornøyd med å vaere i Grenland. Det er skarp internasjo­nal konkurrans­e, og vi må vaere frampå hele tiden, avslutter Gulliksen.

 ??  ?? TESTING OG ØVING: Kompetanse­senteret til Isola gir dem mulighet til å vise kundene hvordan produktene deres fungere.
TESTING OG ØVING: Kompetanse­senteret til Isola gir dem mulighet til å vise kundene hvordan produktene deres fungere.
 ??  ?? STORE LAGER: Selskapet har store lager på plass, hvor det blant annet har blitt investert mye i en automatisk kran.
STORE LAGER: Selskapet har store lager på plass, hvor det blant annet har blitt investert mye i en automatisk kran.
 ??  ?? PÅ PLASS: Direktør for drift og logistikk, Steffen-AndrÈ Welfler og administre­rende direktør i Isola-konsernet, Bjørnar Gulliksen.
PÅ PLASS: Direktør for drift og logistikk, Steffen-AndrÈ Welfler og administre­rende direktør i Isola-konsernet, Bjørnar Gulliksen.
 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ??
FOTO: ALEXANDER LEHMANN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway