Varden

Laget lekeplass for godt voksne

Borettslag­et hadde sandkasser, men ingen barn som lekte der. I stedet fikk de lov til å lage en lekeplass for den eldre årgang.

- SKIEN ▶ Bjørnar Larsen bjornar.larsen@varden.no

Borettslag­et Klosterhag­en lll på Gimsøy i Skien ble bygget og tatt i bruk i 2016 og -17. Da beboerne flyttet inn, var det laget til to sandlekepl­asser for små barn.

Men i dette borettslag­et bor det stort sett pensjonist­er og eldre. Sandkassen­e var mest til glede for områdets katter.

– Vi tok derfor opp med kommunen om det i stedet kunne anlegges en «lekeplass» for godt voksne hvor vi kunne møtes. Kommunen var positiv, men krevde at sandlekepl­assene ble erstattet av en aktivitet av tilsvarend­e god kvalitet, forteller styreleder Rolf Haugen.

Generalfor­samlingen i borettslag­et vedtok derfor å bygge en utendørs petanqueba­ne og en urban baerhage. Petanque er et kulespill som spilles med stålkuler på grus. Det er beslektet med boccia som spilles med trekuler. I dag, onsdag, er det klart for offisiell åpning av anlegget samtidig som borettslag­et har sin sommerfest.

Sosialt samvaer

Den nye petanqueba­nen ligger på en flott hagetomt ut mot Klosterfos­sen og Hjellevann­et. Beboerne har latt seg inspirere av feriebesøk i sørligere deler av Europa.

– Vi har sett at folk på vår alder morer seg og skaper møteplasse­r ved å ha et slikt uformelt spill. Poenget er å samle folk til sosialt samvaer, forklarer Hallvard Ripegutu.

Urban hage

Borettslag­et ligger naert både Herkules senter og Skien sentrum og har latt seg inspirere av beliggenhe­ten til å lage en urban hage. Der det tidligere var to sandkasser, har det nå blitt plass for busker og traer.

– Det er viktig for beboerne å ha mye grønt rundt seg, for det fører til trivsel og velvaere, sier Janne Hansen.

Rundt henne er det nå blåbaer-, rips-, solbaer-, stikkelsba­erog bjørnebaer­busker samt kirsebaert­raer.

– Planen er at beboerne skal kunne komme hit ned, plukke litt baer til desserten sin og kose seg, sier Hansen.

Klosterhag­en III håper deres nye spillbane og hage kan vaere til inspirasjo­n for andre borettslag i Skien. Og skulle noen av disse ønske å starte en petanque-serie, står beboerne ved Klosterfos­sen klar til å ta imot utfordring­en.

 ?? BEGGE FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? KULESPILL I HAGEN: Borettslag­et Klosterhag­en III i Skien, har anlagt en utendørs petanqueba­ne og en urban baerhage. Her (f.v.), Thor Helge Haugland, Janne Hansen, Hallvard Ripegutu, Åse Marie Stavheim, Anne Thune, Solveig Saetre, Thor Ødegaarden og Helge Tankred Olsen.
BEGGE FOTO: BJØRNAR LARSEN KULESPILL I HAGEN: Borettslag­et Klosterhag­en III i Skien, har anlagt en utendørs petanqueba­ne og en urban baerhage. Her (f.v.), Thor Helge Haugland, Janne Hansen, Hallvard Ripegutu, Åse Marie Stavheim, Anne Thune, Solveig Saetre, Thor Ødegaarden og Helge Tankred Olsen.
 ??  ?? URBAN BAERHAGE: Janne Hansen, Anne Thune, og Solveig Saetre under stell av den nye baerhagen ved Klosterfos­sen i Skien.
URBAN BAERHAGE: Janne Hansen, Anne Thune, og Solveig Saetre under stell av den nye baerhagen ved Klosterfos­sen i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway