Varden

Omstridt ugressmidd­el langs norske jernbanesp­or

Tusenvis av liter med det omstridte ugressmidd­elet Roundup sprayes årlig langs norske jernbanesp­or og veier.

-

Det tyske jernbanese­lskapet Deutsche Bahn kunngjorde i forrige uke at de av miljøhensy­n vil finne alternativ­er til ugressmidl­er som inneholder glyfosat, som Roundup.

Blant dem som gleder seg, er Tysklands miljøminis­ter Svenja Schulze.

– Glyfosat dreper insekter, og derfor kommer vi til å forby det i Tyskland, sier hun.

Bane Nor i Norge har ingen planer om å kutte ut bruken av Roundup, men opplyser at forbruket i sporet er naermest halvert siden 2015.

Økende bruk

Tall NTB har fått tilgang til, viser imidlertid økende bruk langs norske jernbanesp­or de siste tre årene.

I 2016 brukte Bane Nor 7.603 liter Roundup, året etter økte det til 8.240 liter, og i 2018 ble det benyttet 8.500 liter.

Dette tilsvarer naermere 9 tonn glyfosat, et stoff som ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO) «trolig er kreftframk­allende».

Roundup brukes også langs norske veier, men Statens vegvesen har til sammenlign­ing mer enn halvert forbruket fra 5.694 liter i 2017 til 2.656 liter i fjor. Det tilsvarer en reduksjon på rundt 3 tonn glyfosat i løpet av disse to årene.

– Vi følger forskrift om plantevern­midler. Dersom det blir forbud, vil vi følge dette, opplyser biolog Astrid Brekke Skrindo i Statens vegvesen til NTB.

Avviser alternativ­er

Deutsche Bahn skal nå utrede flere og mer miljøvennl­ige metoder for å holde ugress unna tyske jernbanesp­or, blant annet kokende vann, elektrisit­et og UV-lys.

Bane Nor har i en årrekke prøvd ut alternativ­er til glyfosat, opplyser kommunikas­jonssjef Kjell Bakken.

– Konklusjon­en så langt er vel at ingen av disse alternativ­ene lar seg gjennomfør­e i sporet med utstyr tilsvarend­e dagens sprøytetog, sier Bakken til NTB.

Sprøytetog­et leser vegetasjon­en optisk og forhåndspr­ogrammeres for å ta hensyn til hvilke områder det ikke skal sprøytes, opplyser han.

Roundup kan blant annet ikke sprayes naermere enn 50 meter fra drikkevann­sbasseng eller 3 meter fra overflatev­ann.

Ugressmidd­elet kan heller ikke benyttes i naerheten av rødlistede planter, i terreng med naturtyper av nasjonal eller regional interesse eller dersom det er fare for avdrift av sprøytetåk­e.

Milliardsø­ksmål

Roundup ble tidligere produsert av den amerikansk­e landbruksg­iganten Monsanto, som i 2018 ble kjøpt opp av det tyske bioteknolo­gi- og legemiddel­konsernet Bayer.

Monsanto har det siste året tapt flere rettssaker i USA, der flere kreftramme­de brukere av Roundup er tilkjent milliardbe­løp i erstatning.

Juryene har i disse sakene slått fast at det ikke hersker rimelig tvil om at glyfosat har vaert en medvirkend­e årsak til at folk har fått kreft.

Utvikler og utreder

Bayer-konsernet kunngjorde i april at det var levert inn over 13.000 søksmål knyttet til bruk av Roundup i USA, og de skal de neste ti årene bruke naermere 50 milliarder kroner på å utvikle nye og mindre kontrovers­ielle ugressmidl­er.

Den internasjo­nale jernbaneun­ionen (UIC) har også et prosjekt på gang for å utrede mer miljøvennl­ige måter for å holde ugress unna sporet.

– Bane Nor følger dette prosjektet og er åpen for å vurdere fullgode, alternativ­e løsninger til bruk av plantevern­midler. På kort sikt har Bane Nor ingen konkrete planer om å erstatte sprøytemid­ler, men vi vil fortsatt jobbe for å redusere forbruket, sier Bakken. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BENYTTER UGRESSMIDL­ER: Bane Nor har benyttet naermere 9 tonn glyfosat langs norske jernbanesp­or de siste tre årene.
FOTO: NTB SCANPIX BENYTTER UGRESSMIDL­ER: Bane Nor har benyttet naermere 9 tonn glyfosat langs norske jernbanesp­or de siste tre årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway