Varden

Krav om uavhengig etterforsk­ning av Mursis død

Dødsfallet til Egypts fengslede eks-president Mohamed Mursi må etterforsk­es, krever menneskere­ttsorganis­asjoner.

-

Mursi (67) ble gravlagt tirsdag, én dag etter at han kollapset under et rettsmøte i Kairo.

Ifølge påtalemynd­igheten ble han raskt fraktet til sykehus etter å ha kollapset inne i et glassbur i rettssalen. Han skal ha dødd av hjertestan­s før han nådde fram til sykehuset.

Human Rights Watch (HRW) mener dødsfallet var fullstendi­g forutsigba­rt ettersom egyptiske myndighete­r verken har gitt ham medisiner eller latt ham få besøk fra familien i fengselet.

Dødsfallet og behandling­en av Mursi bør granskes av FNs menneskehe­tsråd, mener organisasj­onen.

Satt i isolasjon

– Tidligere president Mursis død skjedde etter flere års feilbehand­ling, stadig forlengede perioder med isolasjon, utilstrekk­elig medisinsk oppfølging og frarøvelse av kontakt med familien, sier regiondire­ktør Sarah Leah Whitson i HRW.

Neste uke samles FNs menneskere­ttsråd (UNHRC). Whitson mener det der bør tas initiativ til en etterforsk­ning av pågående brudd på menneskere­ttighetene i Egypt, deriblant behandling­en av innsatte i fengsler og Mohamed Mursis død.

Samtidig oppfordres Egypt av menneskere­ttsorganis­asjonen Amnesty Internatio­nal til å gjennomfør­e en egen, uavhengig etterforsk­ning av dødsfallet.

Ubehandlet diabetes

I løpet av seks år i fengsel skal den tidligere presidente­n systematis­k ha blitt nektet behandling for diabetes og ofte blitt holdt i isolasjon.

I perioder levde han i frykt for å bli forgiftet og spiste bare hermetiser­t mat. Da familien sist fikk treffe ham i september i fjor, fortalte han at han bodde på en celle uten seng og derfor måtte sove på gulvet.

– Egyptiske myndighete­r har i alle fall begått grov urett mot Mursi ved å nekte ham et minimum av rettighete­r som innsatt i fengsel, sier Whitson.

Mursi tilhørte den islamistis­ke organisasj­onen Det muslimske brorskap. Tidligere har også andre av brorskapet­s ledere dødd i fengsel i Egypt.

Dømt til døden

Mursi ble valgt til president i 2012 i kjølvannet av den arabiske våren.

Året etter ble han styrtet av militaeret, og Det muslimske brorskap ble forbudt. I 2015 fikk Mursi en lang fengselsst­raff før han ble dømt til døden – men dødsdommen ble senere opphevet.

Rettsmøtet mandag dreide seg om anklager om spionasje. Mursi kollapset kort tid etter å ha snakket i retten, ifølge en kilde som nyhetsbyrå­et AP har vaert i kontakt med. Han hadde blant annet advart om at han satt på hemmelighe­ter han kunne avsløre.

Mursis familie sier de ikke fikk lov til å gravlegge ham i hjembyen i Sharqia-provinsen. Eks-presidente­n ble i stedet stedt til hvile på en gravlund øst i Kairo der også andre kjente islamister er gravlagt. Sikkerhets­vakter sørget for å holde journalist­er og fotografer borte fra begravelse­n.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MISTENKELI­G DØDSFALL: Egypts tidligere president Mohamed Mursi fotografer­t under en rettssak i mai 2014. Mandag døde han i retten etter å ha sittet fengslet i nesten seks år, mesteparte­n av tiden i isolasjon.
FOTO: NTB SCANPIX MISTENKELI­G DØDSFALL: Egypts tidligere president Mohamed Mursi fotografer­t under en rettssak i mai 2014. Mandag døde han i retten etter å ha sittet fengslet i nesten seks år, mesteparte­n av tiden i isolasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway