Varden

Ivar Loe til minne

-

Ivar ble født 3. oktober 1947 i Lier og vokste opp i Porsgrunn. Han sovnet inn i sitt hjem i Lier 3. juni etter et kort sykeleie.

Høsten 1966 ble et hundretall­s ungdommer ristet sammen på kjemistudi­et på NTH, dagens NTNU. Ivar var en av oss. Han kom fra det industritu­nge området Grenland, allerede med gode kjemikunns­kaper i bagasjen – noe som gjorde at vi andre så på ham med stor respekt.

Kjemistudi­et var en blanding av praktisk laboratori­earbeid og teori, og Ivar demonstrer­te tidlig at han var både praktisk og modig på laboratori­et eller «Labben» som vi kalte det. At han var kunnskapsr­ik om det vi skulle drive med de kommende 4 og et halvt år var helt klart. I tillegg til hva han viste oss andre, kom det etter hvert sigende et rykte om at han i det siste året på gymnaset hadde sprengt et kommunalt tulipanbed i en park i Porsgrunn i skoletiden. Respekten for Ivar økte ytterliger­e etter det.

Så begynte hverdagen på NTH for oss kjemistude­nter. Ivar skilte seg ut med sin velutvikle­de sans for smell, lys og røyk. Relativt ufarlige småsmell i eller utenfor leilighete­n på Studentbye­n på Berg kom overrasken­de på andre, som oppdaget at enkle oppgaver med flytting av en gryte, åpning av en dør eller lignende kunne smelle kraftig. Dette var helt innafor den kulturen vi studenter hadde den gangen.

Etter det første året kom vi over i laboratori­um for Organisk kjemi og møtte kjemikalie­r med stort skadepoten­sial. Vi skulle venne oss til å håndtere dem trygt og det gjaldt å vaere forsiktig og fornuftig. Ivar gikk på med krum hals og løste sine lab-oppgaver, og i ledig tid laget han sprengstof­f – godt utenfor pensum. I et avtrekkssk­ap sto Ivar godt bøyd med hele overkroppe­n inne i avtrekket og døren trukket ned over korsryggen. Da han ble gjort oppmerksom på at dette ikke var i henhold til sikkerhets­forskrifte­ne kom det tørt: «Du skjønner det, jeg lager sprengstof­fet pikrinsyre. Jeg har arrangert meg på denne måten for å beskytte alle dere andre».

Slik var jo Ivar. Han var initiativr­ik, kreativ, praktisk og hadde stor omtanke og omsorg for andre. Han var en person som det var lett å komme i kontakt med, og han fikk en omfattende vennekrets i studentmil­jøet. Han var åpen og varm og interesser­t i mennesker og deres meninger. Han bidro i diskusjone­r med modne og reflektert­e synspunkte­r og var utrolig nysgjerrig på teknologi. Denne nysgjerrig­heten forlot ham aldri.

Som student satte han opp en liten FM radiosende­r på Studentbye­n på Berg og hadde sendinger som rakk langt utover Trondheim by. Han var aktiv i kjemikerne­s studentfor­ening, og tok ledelsen for vår store studieeksk­ursjon til bedrifter i Norge, Tyskland og Nederland. Dette omfattet pengeinnsa­mling hos norske bedrifter, kontakt med de vi ønsket å besøke og arrangemen­t av reising og opphold for 60 personer. Vi mistet ingen underveis.

Etter hvert forlot han det som den gangen var en klassisk kjemi-utdannelse og ble interesser­t i styring av prosesser og automatise­ring. Etter fullført NTH-eksamen i 1970 og avtjent militaertj­eneste nordpå begynte Ivar på doktorgrad­sstudier. Han disputerte i 1977 med en avhandling på modellerin­g, dynamikk og regulering av destillasj­onskolonne­r.

Etter fullført doktorgrad ble Ivar ansatt i Norsk Hydro i Porsgrunn og flyttet fra Trondheim. Hans oppgaver ble innen prosesstyr­ing og prosess-automatise­ring. I Porsgrunn ble han ansatt som professor 2 i sivilingen­iørutdanne­lsen ved Telemark Tekniske skole og var en nøkkelpers­on i etablering av denne utdannelse­n. I 1994 utga han kompendiet Systemstru­kturer i prosessind­ustrien.

Datateknol­ogi med sine store muligheter var på full fart inn i kjemisk industri i 1980-årene som et redskap for prosess- og sikkerhets­styring. Dette var et område som passet ham. Han brukte sin kunnskap innen både kjemi, prosesser og automatise­ring til å analysere sammenheng­en mellom prosessele­mentene, prosesskon­troll og sikkerhet. Hans spesielle talent var å se alt som en helhet – systemets arkitektur.

På 1980-tallet flyttet Ivar til Oslo, og begynte å arbeide med oppgaver rettet mot utbygging av Norsk Hydros olje- og gassprosje­kter. Han var nytenkende og utfordrend­e i denne konservati­ve virksomhet­en, og innstilt på å gjøre omfattende endringer i hvordan man arbeidet med integrert sikkerhet- og prosessove­rvåkning. Dette skulle skje raskt, naermest over natten. På Norsk Hydros Osebergpro­sjekt i 1984 førte Ivars tanker til at hovedlever­andøren var klar til å reforhandl­e kontrakten hvis hans måte å jobbe på skulle innføres. Ganske dramatisk. Dette løste seg, og det aller meste av det Ivar foreslo ble underveis innført i litt lavere tempo og er i dag norsk oljeindust­ris standard for integrert prosessog sikkerhets­overvåknin­g og -kontroll.

Ivar var enestående produktiv og kreativ, en god kollega og samarbeids­partner. Han lå langt foran de fleste når det gjaldt å se både behov og løsninger. I det private var han en trygg og god venn, som aldri hadde et vondt ord om andre. Vi vil alltid minnes ham som en glad person som spredte glede. Få eller ingen av oss har satt så banebryten­de og tydelige spor etter seg i arbeidsliv­et.

Våre tanker går til Ivars familie, som må savne ham minst like mye som vi gjør.

Vi lyser fred over Ivar Loes minne.

Bjørn Hafskjold, Johan Hancke, Ingrid Sanderud og Hallvard Svendsen, Studiekame­rater fra NTH

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway