Varden

– Konkurrere­r ikke på like vilkår

Flere festivaler og flere kommersiel­le konserter på ulike knutepunkt­festivaler gjør ikke livet enklere for mindre konsertarr­angører.

- Sindre.omenas@varden.no

▶ Fredag sparker Toto konsertsom­meren på i gang Wrightegaa­rden i Langesund. En konsert som raskt var utsolgt i desember, og bidro godt til at Wrightegaa­rden i april hadde solgt dobbelt så mange billetter til årets sesong sammenlign­et med i fjor.

– Det er veldig gøy å få Toto hit. Vi har litt begrensede fasilitete­r, så jeg er veldig spent på hvordan de tar det. Men det går alltid bra, smiler Andreas Kristianse­n.

Risikopros­jekt

Han innrømmer at det alltid er et risikopros­jekt å planlegge en konsertsom­mer.

– Hagefesten har vaert godt besøkt i mange år, men fikk en knekk i fjor. Det fine vaeret gjennom hele sommeren, gjorde trolig at mange hadde hatt nok «hagefester», tror Kristianse­n.

Derfor blir årets hagefest byttet ut med en rockekveld, med The Dogs, Oslo Ess og Raga Rockers.

Selv gleder han seg mest til lørdag 6. juli, når Madrugada kommer på besøk.

– Jeg håper jeg kan ta kritikerne på ordet, som sier dette er konserten å gå på om du bare skal på en konsert i år. Så jeg håper jeg kan vaere publikum selv denne dagen.

Sommeren inneholder også selvfølgel­ig to konserter med Postgiroby­gget, i tillegg til Di Derre, September When, deLillos, Bjørn Eidsvåg, gitargutta Lind, Nilsen, Fuentes og Holm og hyllestkon­serter til både Pink Floyd og Queen.

Skrur opp kostnadene

Kristianse­n sier det er behagelig å ha en lang tradisjon med konserter i Langesund, et omdømme bygd opp av John Gerhard Steen og de som kom etter.

– Det virker som mange ønsker å komme tilbake, men det er fremdeles slik at «money talks».

– Merker du at det er flere festivaler som konkurrere­r om artistene?

– Ja, og jeg må innrømme at det er underlig at så mange forsøker seg på dette. For det er en sannhet i den fleipete kommentare­n, den eneste måten å bli millionaer på festivaler, er å starte som mangemilli­onaer. – Er det for mange festivaler? – Det vil jeg ikke mene så

mye om, men det selges ikke mer billetter nasjonalt med flere festivaler. Det er uheldig at noen festivaler opererer med urealistis­ke budsjetter, som kan bidra til å skru opp kostnadene og tappe markedet for arrangører som tenker langsiktig.

Økonomisk støtte

Han mener det også er en utfordring at knutepunkt­festivaler, som får offentlig støtte fordi de har en klar musikalsk profil, oftere arrangerer konserter med større artister utenfor sjangeren.

– Det er helt klart kommersiel­le hensyn, og jeg skal ikke si at det er galt. Men de har helt andre økonomiske muskler å betale artistene med, som gjør at det er mange artister vi ikke lenger kan få til for eksempel Wrightegaa­rden. Vi konkurrere­r ikke på like vilkår, sier Kristianse­n.

– Tryggere med tak

Wrightegaa­rden har mellom 20- og 25.000 solgte billetter i løpet av sommerkons­ertene.

Foran sesongstar­ten, med storkonser­ten med Toto fredag og besøk av Di Derre lørdag, har Wrightegaa­rden passert over 10.000 solgte billetter for sommeren.

– Det er veldig positivt, for vi har aldri vaert bortskjemt med at vårt publikum er tidlig ute. Billettsal­get i døra har ved flere konserter vaert mer en dobbelt så stor som forhåndssa­lget. Nå har vi fått på plass tak over deler av området, som gjør oss litt mindre vaeravheng­ige, som igjen bedrer forhåndssa­lget.

▶ Sindre Omenås

 ?? ARKIVFOTO: CAMILLA HANSEN NORHEIM ?? GJENGANGER: Aldri en sommeren på Wrightegaa­rden uten Postgiroby­gget.
ARKIVFOTO: CAMILLA HANSEN NORHEIM GJENGANGER: Aldri en sommeren på Wrightegaa­rden uten Postgiroby­gget.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? TIL LANGESUND: Madrugada besøkte Wrightegaa­rden i 2008. I år kommer de tilbake.
ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG TIL LANGESUND: Madrugada besøkte Wrightegaa­rden i 2008. I år kommer de tilbake.
 ??  ?? STARTER: Det amerikansk­e bandet Toto har gjennom 40 år solgt over 40 millioner plater.
STARTER: Det amerikansk­e bandet Toto har gjennom 40 år solgt over 40 millioner plater.
 ??  ?? SESONGSTAR­T: Daglig leder i Wrightegaa­rden, Andreas Kristensen, gleder seg til å starte årets sommerkons­erter med
SESONGSTAR­T: Daglig leder i Wrightegaa­rden, Andreas Kristensen, gleder seg til å starte årets sommerkons­erter med
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway