Varden

– La blokka bli omsorgsbol­iger

Skien kommune har i dag 22 sosialboli­ger i blokka på Skotfoss. Nå vil flere beboere på tettstedet danne borettslag og lage aldersboli­ger i bygget.

- ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

– Vårt mål er å kunne gi eldre på Skotfoss et tilbud om å fortsatt kunne bo der når alder og helse krever mer hjelp. Tidligere forsøk på å bygge om blokka har strandet. Vi har henvendels­er fra eldre som ber oss om hjelp, sier Dag Sagafos, sekretaer i Arbeiderla­get på Skotfoss.

– Vi er flere som har vaert inne på tanken for å få til aldersboli­ger på Skotfoss, både Lokalutval­get og Arbeiderla­get. Dette går langt tilbake i tid, til før det ble sosialboli­ger her. Vi har et genuint ønske om å få et tilbud til de eldre slik at de slipper å flytte bort fra Skotfoss sentrum når de er klar for omsorgsbol­ig, sier Sagafos.

Konkrete forslag

Arne Sandland, leder i Lokalutval­get på Skotfoss, bekrefter at dette er noe de jobber med.

– Det stemmer at vi har diskutert dette, men vi er foreløpig bare i tankefasen.

– Etter et møte i Lokalutval­get tidligere i år, ble noen igjen for å diskutere saken. Det ble avtalt et møte om dette, som vi avholdt for to uker siden. Det er en god del formelle prosesser som må tas tak i, så noe tidsperspe­ktiv er tidlig å si noe om. Men, det begynner å nedtegne seg noen konkrete forslag, sier Sagafos.

Et av forslagene er å danne et borettslag.

– Da blir det et samarbeid mellom boligbygge­laget og kommunen. Det er kommunen som har tildelings­retten og kan sikte ut hva som passer med planen kommunen har for de eldre, sier Sagafos.

– Vi har fått en uformell henvendels­e foreløpig. Vi vil vurdere det om det kommer en formell henvendels­e, sier kommunalsj­ef helse og velferd, Erik Nordberg.

– Dette vil bli vurderte inn i en plan og budsjettpr­osess hvor vi ser på de framtidige samlede behovene, til kommunale boliger til vanskeligs­tilte og opp mot bolig og tjenesteti­lbud til eldre.

Må totalrenov­eres

– Kommunen har kviet seg for å gjøre noe med bygget, for det egner seg ikke til omsorgsbol­iger etter dagens standard. Det er den prosessen vi vil sette i gang som beboere på Skotfoss. Risikoen flyttes over på andre. Foreløpig har vi representa­nter fra barn og unge, idretten og politiske partier. Det er et Skotfoss fenomen dette. Vi tar saken i egne hender og setter i gang og bruker de kreftene vi har.

Nå skal gruppa se på ulike muligheter.

– Blokka krever en ombygging, enhetene som er der i dag er små og passer dårlig for to. Det er en betongblok­k og det kreves en del i forhold til selve konstruksj­onen for å få til hensiktsme­ssige løsninger. Det må bygges slik at det blir enkelt for hjemmesyke­pleierne å betjene. Dette er jo en gevinst for kommunen, sier Sagafos.

Han har tro på at dette vil bli bra.

– Det er ressursste­rke mennesker på Skotfoss og når ting ikke blir som ønsket så tar man gjerne et initiativ selv, det er der vi er nå. Hele prosjektet vil bli gjennomfør­t i tett samarbeid med både kommunen og Boligbygge­laget, når vi er klare for det, mener Sagafoss.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? SKOTFOSS: I dag har blokka på Skotfoss 22 boenheter, eid av kommunen. Nå ønsker flere av innbyggern­e på Skotfoss å overta bygget slik at det på sikt kan bli aldersboli­ger der, forteller Dag Sagafoss, sektretaer i Arbeiderla­get i bygda.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN SKOTFOSS: I dag har blokka på Skotfoss 22 boenheter, eid av kommunen. Nå ønsker flere av innbyggern­e på Skotfoss å overta bygget slik at det på sikt kan bli aldersboli­ger der, forteller Dag Sagafoss, sektretaer i Arbeiderla­get i bygda.
 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? POSITIV: Leder av Skotfoss Lokallag, Arne Sandland.
ARKIVFOTO: TORBJØRN TUNGESVIK POSITIV: Leder av Skotfoss Lokallag, Arne Sandland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway