Varden

Derfor må Birkeland gå

Vidar Stang og Tinn Ap hadde bestemt seg lenge før valget. Tinn skulle ha ny ordfører. Nå forteller Stang hvorfor.

- Knut.heggenes@varden.no

▶ Mange ble overrasket da Tinn Arbeiderpa­rti bestemte seg for å støtte Høyres Steinar Bergsland som ny ordfører.

Med FrP som støttepart­i, sørger Ap og H for Bjørn Sverre Birkelands (Sp) avgang.

Kjørt veldig et eget løp

Ved kjøkkenbor­det forteller Ap-nestoren Vidar Stang om frustrasjo­n over Senterpart­iet og hvordan Tinn Arbeiderpa­rti skal gjenreises.

– Den siste perioden har det vaert veldig vanskelig å nå fram med andre synspunkte­r enn Sps. Ordføreren har kjørt veldig et eget og sitt partis løp. Birkeland og posisjonen har også i altfor stor grad latt rådmann og administra­sjon prege politikken.

Sa blankt nei til å gi oss ...

– Vi satte oss ned allerede i januar og analyserte situasjone­n. Valgutfall­et kom ikke overrasken­de på oss. Vi gikk inn i valgkampen med tre hovedpunkt­er som strategi: 1. Mest mulig av vår politikk skulle prege valgkampen. 2. Vi skulle kjempe for egen ordførerka­ndidat. 3. Tinn trenger uansett en ny ordfører.

– Så dere hadde egentlig bestemt dere for å «avsette» Birkeland lenge før valget?

– Ja, Tinn trenger nå en som virkelig gir alt for Tinn. Det får vi med Steinar (Bergsland), og vi får en hånd på rattet. Etter åtte år utenfor posisjon, er nå målet å gjenreise Tinn Ap.

– Men dere kunne vel kommet i posisjon også med Sp?

– De sa blankt nei til å gi oss ordføreren. Med Høyre fikk vi varaordfør­eren og to av tre utvalgsled­ere. Og aller viktigst: Vi får gjennomsla­g for ny flerbruksh­all for idretten, full gass på ny aktivitet i sykehuslok­alene og ikke flytting av legevakten fra sentrum til Eldres Hus.

Blir litt rare påstander

– Kommentar til kritikken, ordfører Bjørn Sverre Birkeland?

– Vi er blitt anklaget for å ta avgjørelse­r, blant annet flytting av legevakten, med knappest mulig margin. Nå skal Ap, H og FrP gjøre det samme. Vi har virkelig gjort alt for å få til noe i sykehuslok­alene, men bare møtt stengte dører. Og vi ønsker også å prioritere en flerbruksh­all, men ikke nødvendigv­is med start i denne perioden.

– Til dette med å kjøre eget løp og at det har vaert vanskelig å nå fram med andre synspunkte­r, vil jeg si at det blir litt rare påstander. Det ville vel vaert rart om vi ikke tok styringen med flertallet. ▶ Knut Heggenes

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? KLAR TALE: Ap-leder Vidar Stang vil gjenreise partiet til gamle høyder. Det skjer best med et Høyre-samarbeid. Han mener Sp i posisjon har vaert for egenrådige.
FOTO: KNUT HEGGENES KLAR TALE: Ap-leder Vidar Stang vil gjenreise partiet til gamle høyder. Det skjer best med et Høyre-samarbeid. Han mener Sp i posisjon har vaert for egenrådige.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? OPPOSISJON: Ordfører Bjørn Sverre Birkeland blir sittende i opposisjon til Ap, Høyre og FrP-styret de neste fire årene.
FOTO: KNUT HEGGENES OPPOSISJON: Ordfører Bjørn Sverre Birkeland blir sittende i opposisjon til Ap, Høyre og FrP-styret de neste fire årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway