Varden

Åttenye syke hunder

-

Tilfellene er fra Oslo, Akershus, Telemark, og Nordland, opplyser Mattilsyne­t mandag.

– Dette er tilfeller som er meldt direkte til Mattilsyne­t og ikke som tilbakemel­ding via spørreunde­rsøkelsen som er sendt ut til veterinaer­er.

Per fredag 13. september viser den pågående kartleggin­gen blant veterinaer­er 102 tilfeller med blodig diaré av varierende alvorlighe­tsgrad, siden 1. august, heter det.

Mattilsyne­t venter flere svar på denne undersøkel­sen i dagene framover.

Følger flere spor

Tilsynet følger flere spor i samarbeid med Veterinaer­institutte­t i håp om å finne årsaken til de mange tilfellene av syke og døde hunder den siste tiden.

Hundeeiere anbefales fortsatt å begrense naerkontak­ten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Den dødelige hundesykdo­mmen begynte å spre seg i slutten av august. Det er påvist sykdomstil­feller over hele landet. Så langt har et tjuetall av de syke hundene mistet livet etter å ha blitt rammet av blodig diaré.

Veterinaer­institutte­t hadde per fredag obdusert 14 av de døde hundene. Samtlige av disse viser samme tegn på blodig tarmbetenn­else. Veterinaer­institutte­t har også påvist bakterien Providenci­a alcalifaci­ens hos ni av de døde hundene samt hos én hund som fortsatt lever.

Ukjent smittekild­e

Ekspertene kan likevel ikke fastslå at det er Providenci­a alcalifaci­ens som er årsak til sykdommen.

De har heller ikke fått klarhet i hva smittekild­en er.

Så langt er det ikke avdekket fellestrek­k mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.

Trolig er sykdommen mindre smittsom enn først fryktet. I de fleste tilfeller hvor det har vaert flere hunder i samme dyrehold, har kun én hund blitt syk.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NYE TILFELLER: Åtte nye hunder er meldt syke siden fredag – en er fra Telemark.
FOTO: NTB SCANPIX NYE TILFELLER: Åtte nye hunder er meldt syke siden fredag – en er fra Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway