Varden

Skienskvin­nene skal fram

- Frode Bakken leder i Skien kommunes gatenavnut­valg

Navneutval­get i Skien kommune gjorde 27. juni en rekke vedtak som i sum vil bidra til et økt fokus på skienskvin­nenes innsats i samfunnet og i bybildet. Vi har også tatt opp noen andre aspekter som krigshelte­r, idrettshel­ter og naeringsut­viklere m.v..

Navneutval­gets ønske om å hedre minnet om viktige personer i skienssamf­unnet, skjer gjennom å navnsette gater, plasser, broer og annet etter den aktuelle personen. En viktig inspirasjo­n for utvalget har vaert Thor Øvrums historieve­rk fra 2013 som med utgangspun­kt i kvinnestem­merettsjub­ileet hentet fram en rekke lite kjente kvinner som har betydd mye for samfunnsut­viklingen (boka kom ut 100 år etter Stortinget­s vedtak) i Skien. Fra det første møtet i navneutval­get for fire år siden ble alle medlemmer i navneutval­get pålagt å lese Øvrums bok fra begynnelse til slutt. Og det har gitt resultater gjennom en grundig og åpen prosess.

Det normale er selvsagt at Skien kommunes administra­sjon i samband med feltutbygg­ing eller andre prosesser hvor det er behov for navnsettin­g, legger fram saker for navneutval­get. Navneutval­get følger selvsagt opp slike prosesser fra kommunen men vi har også inntatt en selvstendi­g og aktiv rolle. Navneutval­get har blant annet ønsket å gjøre noe med den ekstreme ubalansen vedrørende navnsettin­g av gater i Skien hvor det bare er 15 med kvinnenavn av totalt 156 gater med personnavn - med andre ord 15 kvinner (9,6 %) og 141 menn (90,3 %) Dette kan ikke fortsette – noen må gjøre noe med det – og vi gjør noe med det.

2. oktober 2018 inviterte Skien kommune og navneutval­get til et bredt anlagt seminar ledet av nestleder Åse Gro Bakke om navnsettin­g og navnenes betydning for identitet og lokal historiefo­rståelse og hvor alle byens innbyggere var invitert og mange deltok. Drøftingen­e og innspillen­e på dagssemina­ret ble seinere ført videre av navneutval­get med en bredt anlagt «høring» 6. mai 2019 hvor en rekke eksterne representa­nter belyste helt konkrete og mulige forslag.

Rådmannens innstillin­g til møtet i navneutval­get 27. juni innebaerer i korte trekk at to gater (Bringsvaer­d og Jeja Gundersen) foreslås navngitt ved å sende disse to på høring mens de ti andre forslagene settes i store trekk på vent. Navneutval­get var ikke enig i dette og besluttet å sende fire konkrete forslag på høring og for de øvrige åtte er det vedtatt helt konkret framdrift som i løpet av ikke mange måneder kan føre til ytterliger­e navnsettin­ger i Skien. Navneutval­get mener disse vedtakene og realiserin­gen av disse kan bidra til en bedre synliggjør­ing i bybildet av blant annet skienskvin­nenes viktige samfunnsin­nsats på en rekke områder.

Det viktige å få med er at etter navneutval­gets førstegang­sbehandlin­g av konkrete saker (27. juni 2019), blir saken sendt på offentlig høring og alle inviteres til å ytre seg om forslaget/forslagene. Etter at høringsrun­den er avsluttet, vil navneutval­get i lys av opprinneli­g forslag og innkomne forslag ta en endelig beslutning.

Det er videre viktig å ta med i de konkrete valgene knyttet til saken og sakene at rådmannen vedrørende forslagene fra navneutval­get høsten 2018 og våren 2019 gir sin fulle støtte til navneutval­gets prioriteri­nger av personer som bør hedres. Det heter i rådmannens saksdokume­nt: «På generelt grunnlag er de foreslåtte personene, hver på sin måte, etter rådmannens oppfatning verdig et synlig minne.»

Navneutval­gets konkrete vedtak var blant annet at Amtmann Aallsgate 47-97 endrer navn til Tor Åge Bringsvaer­ds gate, og gata mellom Odd Stadion vest, og leilighets­bygget i Hjalmar Johansensg­ate 8-12, gis navnet Jeja Gundersens gate og Idraetsfor­eningen Odds klubbhus får adressen Jeja Gunderens gate 1.

Navneutval­get ønsker videre at plassen foran Ibsenhuset navngis som Tobine Tørresens plass. Administra­sjonen bes finne et egnet sted for Ingeborg Madsens plass. Navneutval­get ønsker at plassen foran Varden-bygget på Klosterøya skal hete Karen Laurine Sundts plass. Navneutval­get ønsker videre at plassen ved Rottejomfr­uen skal hete Ann-Mari Aaslands plass. Plassen der gamle Haveveien møter Hesselberg­sgate skal hete Gudrun og Dixe Cappelens plass.

Navneutval­get ønsker også at plassen sørvest for NSBs bygning på Nylende skal hete Einar Rasmussen og Ole O. Rugstads plass. Utvalget ber om at administra­sjonen vurderer om plassen foran Teater Ibsen eller en annen plassering i Skien kan hete Knut Wigerts plass og ber om at saken vurderes i samband med en helhetlig vurdering av navnsettin­g for Klosterøya. Administra­sjonen bes også finne et egnet sted for Carl Stouslands gate eller plass.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? ANN-MARI AASLANDS PLASS: Navneutval­get foreslår at plassen ved Rottejomfr­uen på Bakkestran­da skal hete Ann-Mari Aaslands plass.
FOTO: BJØRNAR LARSEN ANN-MARI AASLANDS PLASS: Navneutval­get foreslår at plassen ved Rottejomfr­uen på Bakkestran­da skal hete Ann-Mari Aaslands plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway