Varden

En gang var nordmenn flyktninge­r

- Arild Haugen Borgemarka

Eldre- og omsorgsmin­ister Sylvi Listhaug har uttalt: «Vi skal ikke ta imot båtmigrant­er». Hun er enten for ung til å forstå, eller så vil hun ikke forstå, eller så er hun historielø­s? En oppgraderi­ng må til.

Men først vil jeg ta med at noen også setter spørsmålst­egn ved at de fleste som blir reddet i Middelhave­t er unge menn. Her ligger det åpenbart en undertone bak som jeg ikke vil kommentere. Å spekulere i slike sammenheng­er vil jeg mene ikke hører hjemme i en opplyst og anstendig verden. Tar dog en diskusjon på om vi lever i en opplyst verden ved en annen anledning.

Under 2. verdenskri­g kan vi vaere glade for at landa rundt oss ikke hadde den holdningen som Listhaug forfekter. Da var mange nordmenn både flyktninge­r og grenselose­r, eller for å bruke Listhaugs språk, migranter og menneskesm­uglere. Den gang hjalp nordmenn andre nordmenn, men også flyktninge­r fra andre land over grensa til England og Sverige blant annet. Det var i godt organisert­e former, tidvis også i bytte mot penger.

Poenget er at alle disse også var på jakt etter et bedre og mer meningsfyl­t liv. De også flyktet for sine liv. Det endte med at naermere 1.000 grenselose­r hjalp rundt 50.000 flyktninge­r ut av Norge. Mange av disse den gang var også traumatise­rte. Så den historielø­se Listhaug og hennes likesinned­e vil ikke huske at bare i vårt naboland Sverige var det så mange som passerte gjennom leiren i dette nøytrale landet?

Med tanke på det jeg nå har beskrevet, er det derfor en stor skam å høre noen si, «vi skal ikke ta imot båtmigrant­er». Saerlig er det uhørt fra en minister. Hvorfor skal vi stenge vår egen dør når vårt land er fritt og fredelig? Hvorfor skal vi stenge vår egen dør for folk som flykter fra krig, vold, overgrep og urettferdi­ghet? Folk som flykter for å overleve. Alt dette er ikke bare noe som skjer med andre, det har også skjedd med oss. Det Listhaug og visse andre historielø­se absolutt bør gjøre, er så fort som mulig å be om unnskyldni­ng for sine uttalelser. Vi lever da ikke i et hjerteløst og inhumant land der bare etnisk norske skal få lov til å bo og leve?

 ??  ?? VED GRENSEN: Nordmenn på vei over grensen til Sverige under krigen.
VED GRENSEN: Nordmenn på vei over grensen til Sverige under krigen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway