Varden

«Nordlys» til Sverige

«Nordlys»-eventyret fortsetter for Malin Falch, nå i Sverige. Tegneserie­skaperen er gjest på den store bokmessen i Göteborg – der hun skal intervjues på hovedscene­n.

- (NTB)

Det skjer 27. til 29. september, i anledning at første bok ut i «Nordlys»-serien lanseres på svensk.

«Reisen til Jotundalen» utkom her hjemme i fjor vår, og vant – som første tegneserie – Arks barnebokpr­is. Det vanket også Pondus-pris til tegneserie­boken, som nylig ble nominert til Barnas bokpris av Biblioteke­t i Bergen.

Også andre bok ut, «Vikingene og orakelet», skapte bokhistori­e etter å ha blitt lansert i mars i år, gjennom å ligge høyt på salgsliste­ne over «vanlige» bøker – noe som er uvanlig for en tegneserie­roman.

Dobbeltteg­ning

Men Malin Falch hviler ikke på laurbaeren­e: Neste uke slipper hun en egen bok – viet opprinnels­eshistorie­n til en av romankarak­terene fra «Nordlys».

Det er Bjørnar som får aeren, rett og slett fordi han slo så godt an, fortalte Falch til NTB i sommer.

– Han er svaert populaer! En stødig kar å lene seg til.

Men nå skal leserne få følge ham fra han var bjørnunge og vite hvordan han møtte Espen.

Utenpå den nye boken står ikke bare Falchs navn, men også medtegner Regine Toften Holst. Et slikt samarbeid er også unikt i norsk tegneserie­sammenheng.

Tredje bok

Forklaring­en er grei: Tiden strekker ikke til for alt Malin Falch vil. Planen er å lage en bok årlig i tillegg til den faste «Nordlys»-hovedboken på 150 sider.

– Jeg lager denne samtidig med at jeg lager tredje «Nordlys»-bok, fortalte hun i sommer – da hun tegnet for harde livet og utvekslet skisser, inks og bakgrunner med Toften Holst på data.

Falch medga at det var «nytt for henne å dele», men smilte:

– Jeg har ikke noe imot det, historien er min. Går det som jeg ønsker, tar karakteren­e på seg sitt eget liv. Derfor vil jeg ikke tviholde på hvordan jeg hadde tenkt de skulle vaere. For noen ganger overrasker det meg litt hvordan de utvikler seg.

– Mitt Star Wars

«Bjørnar» slippes 18. september i Oslo, og dermed får Malin Falch en fin oppvarming før hun skal i ilden på bokmessen i Göteborg halvannen uke etter:

Sammen med Regine Toften Holst skal hun nemlig bokbades av Egmonts redaksjons­sjef Tormod Løkling.

Samtidig venter alltid mer «Nordlys»-arbeid. Malin Falch sa til NTB at hun «aldri har ferie», og støtt og stadig tegner.

«Nordlys» er karakteris­ert som en portalfant­asy med elementer fra norsk folketro. Det betyr at Malin Falch har skapt seg sitt eget univers, som hun kan utvide. Hun har flere års handling tenkt ut, der alt må henge sammen.

– Kall det mitt Star Wars eller min Harry Potter!

Fange svenske lesere

«Nordlys»-skaper Malin Falch vant prisen for årets barnebok i 2018. Nå gir hun seg altså i kast med å prøve å fange svenske lesere – når «Norrsken» lanseres på bokmessen i Göteborg.

Falch er 26 år og født i Trondheim. Hun bodde i fem år i USA, der hun studerte concept art ved en høyskole. I San Francisco hadde hun fast jobb i spilldesig­nselskapet Zynga.

Da det norske forlaget Egmont, som hadde kommet over tegneserie­n hennes på internett, tok kontakt, bestemte hun seg for å slutte i Zynga og flytte tilbake til Norge. I 2018 debuterte hun med sin første bok, Nordlys: Reisen til Jotundalen, som handler om Sonja Solberg. Hun møter en gutt og sammen reiser de til en parallellv­erden der det bor nisser, troll og andre snakkende dyr.

 ?? FOTO: EGMONT / HANDOUT NTB KULTUR ?? SVERIGE: Mens «Norrsken» prøver seg i Sverige, er Malin Falch klar med spinoffbok­en «Bjørnar», med tegnebidra­g fra Regine Toften Holst.
FOTO: EGMONT / HANDOUT NTB KULTUR SVERIGE: Mens «Norrsken» prøver seg i Sverige, er Malin Falch klar med spinoffbok­en «Bjørnar», med tegnebidra­g fra Regine Toften Holst.
 ??  ?? OVER GRENSEN: Slik ser «Nordlys» ut når den under bokmessen lanseres på svensk som «Norrsken».
OVER GRENSEN: Slik ser «Nordlys» ut når den under bokmessen lanseres på svensk som «Norrsken».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway