Varden

Erdogan gir ikke etter for press

Tyrkia fortsetter angrepene nordøst i Syria, til tross for amerikansk­e sanksjoner og protester fra resten av verden.

-

– Vi kommer ikke til å proklamere våpenhvile, slår president Recep Tayyip Erdogan fast i en kommentar til at USAs visepresid­ent Mike Pence og utenriksmi­nister Mike Pompeo snart er på vei til Tyrkia for å få landet til å innstille angrepene nordøst i Syria.

– Tyrkia forhandler ikke med terroriste­r, fastslår Erdogan, med henvisning til den kurdiske YPG-militsen, som er målet for den tyrkiske militaerof­fensiven.

Den tyrkiske presidente­n bare blåser av sanksjonen­e USA har innført, samt en rekke europeiske lands stans i våpenekspo­rt til Tyrkia.

– De forsøker å presse oss til å avbryte innsatsen. Vi har et klart definert mål og uroer oss ikke på grunn av sanksjonen­e, sier han.

Russisk press

USA er ikke alene om å legge press på Erdogan, som i løpet av de kommende dagene setter seg på flyet til Moskva, der president Vladimir Putin også vil ha et ord med i laget.

– Tyrkias militaerof­fensiv er uakseptabe­l, slo Putins spesialuts­ending til Syria, Aleksandr Lavrenjev, fast tirsdag.

Ifølge forsvarsde­partemente­t i Moskva er russiske soldater på plass ved fronten mellom de tyrkiske styrkene og syriske regjerings­styrker, som på invitasjon fra kurdiske myndighete­r har rykket nordover og akter å ta kontroll over grensa mot Tyrkia.

– Russland kommer ikke til å tillate at syriske og tyrkiske regjerings­styrker havner i kamp med hverandre, sa Lavrenjev tirsdag.

Kina har også fordømt Tyrkias krigføring, og alle de fem vetomakten­e i FNs sikkerhets­råd framstår dermed usedvanlig enige når de samles til hasteinnka­lt møte for å diskutere den tyrkiske krigføring­en onsdag.

Harde kamper

Onsdag ble det meldt om harde kamper i den syriske grensebyen Ras al-Ain, der kurdiske militssold­ater hittil har holdt stand mot tyrkiskstø­ttet FSAmilits og tyrkiske fly- og artilleria­ngrep.

Tyrkia skal nå kontroller­e et rundt 100 kilometer langt område langs grensa og hevder også å ha tatt kontroll over Ras a-Ain, noe journalist­er i området bestrider.

Eksilgrupp­a Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR) melder også om harde kamper i Tell Abyad-området onsdag, samt rundt landsbyen al-Rihaniyah.

Mange drept

Ifølge SOHR er minst 71 sivile, blant dem 21 barn, drept i angrep fra tyrkiske regjerings­styrker og tyrkiskstø­ttet milits siden militaerof­fensiven begynte.

Tyrkia hevderpå sin side å ha drept 637 «terroriste­r», det tyrkiske forsvarsde­partemente­ts betegnelse på soldater i den kurdiske YPG-militsen i Syria.

Syriske kurdere har i flere år vaert alliert med amerikaner­ne i kampen mot IS. YPG-militsen har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlist­en til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKKsoldate­r kjemper i YPGs rekker.

Amerikansk etterretni­nganser i likhet med Tyrkia YPG for å vaere den syriske grenen av PKK og dermed en terrorgrup­pe, men amerikansk UD fjernet gruppe fra sin terrorlist­e i 2017. Samme år hjalp USAs styrker den kurdiske militsen med å nedkjempe IS i ekstremist­gruppas syriske hovesete Raqqa.

(NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? INVASJON: Tyrkia hevder å ha drept 637 «terroriste­r» under militaerof­fensiven mot kurdisk milits i Syria. Disse tyrkiske soldatene befant seg mandag utenfor byen Manbij, der syriske regjerings­styrker nå har kontrollen.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX INVASJON: Tyrkia hevder å ha drept 637 «terroriste­r» under militaerof­fensiven mot kurdisk milits i Syria. Disse tyrkiske soldatene befant seg mandag utenfor byen Manbij, der syriske regjerings­styrker nå har kontrollen.
 ??  ?? FORTSETTER: Tyrkiske styrker fortsetter angrepene mot kurdisk milits nordøst i Syria, til tross for økende press fra omverdenen.
FORTSETTER: Tyrkiske styrker fortsetter angrepene mot kurdisk milits nordøst i Syria, til tross for økende press fra omverdenen.
 ??  ?? RAKETTER: Kampene fortsetter nordøst i Syria, blant annet ved grensebyen Ras al-Ain som fortsatt kontroller­es av kurdisk milits.
RAKETTER: Kampene fortsetter nordøst i Syria, blant annet ved grensebyen Ras al-Ain som fortsatt kontroller­es av kurdisk milits.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway