Varden

Ingen krim på toget

Krim er Norges største litteraere eksportvar­e. Men ennå har ingen krimforfat­tere blitt invitert inn i varmen på litteratur­togene til kronprinse­sse Mette-Marit.

-

Denne uken ruller Mette-Marits litteratur­tog for første gang på utenlandsk jord, naermere bestemt i Tyskland. Med seg i toget har hun 19 forfattere som skal til bokmessen i Frankfurt for å presentere bøkene sine.

Toget er fullt av utenlandsk presse, og et godt utstilling­svindu for hva norsk litteratur har å by på. Men ingen krimforfat­tere er blant de 19 heldige – til tross for den enorme interessen for norsk krim i utlandet.

– Ikke Mette-Marit

Heller ikke tidligere har MetteMarit valgt å løfte fram krimforfat­tere på sine flere turer med litteratur­tog i Norge.

NTB har gått gjennom den offisielle listenover deltakere på samtlige litteratur­togturer fra 2015 og fram til i dag.

Av de totalt 60 forfattern­e (medregnet Tyskland-toget) er det ingen utpregede krimforfat­tere.

– Denne gangen har faktisk ikke jeg bestemt hvilke forfattere som skal vaere med på toget, så det er ikke jeg som kan svare på det spørsmålet. Men vi er opptatt av å vise et bredere lag av norske forfattere, sier MetteMarit til NTB på perrongen.

– Stort press

Det er ingen hemmelighe­t at kronprinse­ssen ikke er verdens største krimfan. I et intervju i 2015 sa Mette-Marit at hun tok et valg om å ikke lese krim «for mange år siden».

– Det er så mye annet som skal leses. Men det er et stort press på å lese krim, i alle fall i Norge, sa hun.

Nå forteller hun imidlertid at krimintere­ssen har vokst noe.

– Det er et spørsmål jeg får ofte. Svaret er tja. Jeg leser noe krim. Vi har jo så mange fantastisk­e norske krimforfat­tere, som er veldig gode. Men de bøkene selger jo mer seg selv også. Men jeg har begynt å lese mer krim enn jeg gjorde før, sier kronprinse­ssen.

Dermed kan det jo hende at en krimforfat­ter får plass på toget hennes ved neste korsvei.

Nesbø ikke med Norges store krimkonge, Jo Nesbø, er en av mange krimforfat­tere i Frankfurt denne uken.

Alene har Jo Nesbø solgt 6 millioner bøker i Tyskland, men han er altså ikke med på litteratur­toget. Han var mandag ikke tilgjengel­ig for kommentar.

– Jo er på klatretur i Hellas og ikke veldig tilgjengel­ig, opplyser forlaget i en epost. (NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ?? PÅ TOGET: Kronprinse­sse Mette-Marit og kronprins Haakon før avreisen med Litteratur­toget fra Berlin via Köln til Frankfurt.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX PÅ TOGET: Kronprinse­sse Mette-Marit og kronprins Haakon før avreisen med Litteratur­toget fra Berlin via Köln til Frankfurt.
 ??  ?? TIDLIGERE: Heller ikke tidligere har krimforfat­tere vaert med på litteratur­togturene til Mette-Marit. Her fra Nelaug stasjon i 2017.
TIDLIGERE: Heller ikke tidligere har krimforfat­tere vaert med på litteratur­togturene til Mette-Marit. Her fra Nelaug stasjon i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway