Varden

Krever svar fra statsråden

- Andreas.soltvedt@varden.no

Stortingsr­epresentan­t Terje Aasland ber kunnskaps- og integrerin­gsminister­en svare på situasjone­n rundt Nome statlige mottak.

Det var i slutten av september det kom for en dag at UDI avvikler det statlige mottaket på Dagsrud ved utgangen av 2019. Samtidig kan mottaket bli gjenåpnet allerede våren 2020. I mellomtide­n må 40 barn flytte til nye skoler og barnehager på nye steder.

Vil ha svar på dette

Stortingsr­epresentan­t for Telemark, Terje Aasland (Ap), er opprørt over UDIs håndtering av mottakssak­en. Nå ber han kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) redegjøre for sitt syn knyttet til situasjone­n som er oppstått i Nome. Dette er hva Aasland ber om svar på:

««Mener statsråden det er en god og ønsket integrerin­gspolitikk som medfører at 40 barn og unge flyttes fra et miljø der de er etablert til et nytt sted hvor de må starte helt på nytt med tanke på barnehage /skole og hvor muligheten er stor for at de igjen etter noen måneder må flytte, hvis ikke, vil statsråden gjøre noe i denne konkrete saken i så fall hva og eventuelt hva vil statsråden gjøre for å unngå at slike tilfeller skjer i ettertid?»

– Forferdeli­g håndtering

Overfor Varden utdyper Aasland hvorfor han ber om svar fra statsråden.

– Jeg synes det som skjer på Dagsrud er helt forferdeli­g. Vedtaket er veldig forhastet. Det er en forferdeli­g håndtering av menneskene som bor på mottaket. Vedtaket er lite gjennomten­kt og lite menneskeli­g. Vi burde hatt ro på oss til å kunne håndtere dette på en ordentlig måte og sett hva mottaket eventuelt kunne få av nye oppgaver, sier Aasland i en kommentar.

Bør se på muligheten­e

Bakgrunnen for UDIs vedtak er at det kommer få asylsøkere til Norge.

– Vi har kanskje noe overetable­ring, men Nome statlige mottak står med en stor mulighet til å få nye avtaler. Da bør en avvente og se dette i den større sammenheng­en, mener Aasland.

Kunnskaps- og integrerin­gsminister­en har så langt ikke svart på Aaslands spørsmål, ei eller Vardens henvendels­e om det samme via e-post.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? FOTO: HALVOR ULVENES ?? OPPRØRER MANGE: Den varslede stengingen av mottaket fikk mange til å gå i fakkeltog 3. oktober.
FOTO: HALVOR ULVENES OPPRØRER MANGE: Den varslede stengingen av mottaket fikk mange til å gå i fakkeltog 3. oktober.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? BER OM SVAR: Terje Aasland.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD BER OM SVAR: Terje Aasland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway