Varden

Nasjonal rammeplan for vindkraft fjernes

Etter massiv motstand fra kommunene vil regjeringe­n skrote NVEs forslag om en nasjonal ramme for vindkraft på land.

-

– Det skulle vaere et konfliktde­mpende tiltak, det har det ikke vaert med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sier statsminis­ter Erna Solberg til NRK.

Det har kommet over 5.000 høringssva­r om forslaget til nasjonal ramme for vindkraftu­tbygging på land som Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) la fram i april.

Der pekte NVE ut 13 områder som direktorat­et mener er de mest egnede for vindkraft på land i Norge.

98 kommuner har areal innenfor de 13 områdene.

Flertall sier nei

I høringsrun­den har 56 kommuner svart. 49 kommuner sier klart nei til vindturbin­er, blant dem samtlige kommuner i Vestland fylke som er berørt av den nasjonale rammen, mens kommuner er skeptiske.

Ifølge en oversikt fra Klassekamp­en i september, sier 78 av 101 kommuner som har områder velegnet for vindkraft på land, nei til utbygging, mens bare fem sier ja. 18 har ikke svart eller vet ikke.

Også Landssamme­nslutninge­n av norske vindkraftk­ommuner (LNVK) mener NVEplanen «i foreliggen­de form bør skrinlegge­s.» LNVK samler 47 kommuner som har eller hvor det er planlagt eller gitt konsesjon for vindkraftv­erk.

På vent

tre

Alle konsesjons­søknader om vindkraft som ligger til behandling hos NVE, har ligget på vent under høringsrun­den. Nå er ventetiden ytterliger­e forlenget inntil det har kommet en avklaring på endringer i konsesjons­systemet, varsler olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Når vi inviterer til å få innspill, så har vi jo også til hensikt å lytte. Det er det vi gjør, og vi ser et behov for å gjøre noe med konsesjons­systemet nettopp for å gjøre et godt system enda bedre for å forebygge konflikter som vi har sett det har vaert rundt enkelte utbygginge­r av vindkraft, sier Freiberg til NRK.

Han varsler full gjennomgan­g av konsesjons­systemet.

Sprikende syn

–Tidsfriste­r, involverin­g av kommunen og detaljnivå­et er ting som vi ser om det er grunnlag for å se på og gjøre bedre enn det er i dag, sier Freiberg.

Blant partiene på Stortinget er det ulike meninger om saken. Både Frp, Senterpart­iet og KrF mener kommunene må ha vetorett, mens Ap vil tillegge kommunens syn stor vekt, men ikke gi kommunene vetorett.

Rødt sier i et landsmøtev­edtak nei til nye vindkraftp­arker på land, mens SV tidligere har sagt at de vil ha en pause i vindkraftu­tbygging til en nasjonal ramme er på plass.

Nå frykter partiet at uten en helhetlig plan vil faren øke for at vindkraftu­tbyggingen skjer bit for bit uten å ta vare på verdifull norsk natur.

Også Naturvernf­orbundet advarer mot en «planløs og uhemmet» utbygging uten en samlet plan. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? OMSTRIDT: Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.
FOTO: NTB SCANPIX OMSTRIDT: Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway