Varden

Viste dømt til ett års betinget fengsel

ArneViste(52)eri Oslo tingrett dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

-

Hans selskap Plog AS er i tillegg dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner samt til en inndragnin­g av 1,4 millioner kroner. Viste selv frifinnes for inndragnin­gskravet. Fullbyrdin­g av straffen utsettes med en prøvetid på to år.

Aktor, politiadvo­kat Hans Petter Skurdal, ba i retten om ett års betinget fengsel for Viste samt inndragnin­g av 3 millioner kroner.

Skurdal ba videre om at Vistes selskap dømmes til å betale en bot på 1,5 millioner kroner og en inndragnin­g av 10 millioner kroner.

Utelukker ikke utnytting

Viste har tidligere erkjent de faktiske forholdene, men ikke straffskyl­d. Perioden det domfelles for, er fra desember 2016 til oktober 2018 og gjelder til sammen ansettelse av 29 utlendinge­r uten arbeidstil­latelse. Ifølge Viste er det utbetalt lønn til de ansatte som tiltalen omhandler, på til sammen 1.455.000 kroner.

Retten bemerker at bruk av ulovlig arbeidskra­ft undergrave­r de verdiene som ligger til grunn for arbeidsmil­jølovgivni­ngen.

«Utviste asylsøkere er sårbare som arbeidstak­ere og kan bli utnyttet ved at vedkommend­e må leve med urimelige arbeidsvil­kår og arbeidstid­er. Det kan ikke utelukkes at slik utnytting har skjedd i noen grad også i denne sak», heter det i dommen.

I formildend­e retning er det lagt vekt på at 52-åringen har drevet virksomhet­en i full åpenhet, og at alle forhold er erkjent. Det er videre lagt vekt på at han ikke har hatt profitt som motiv da han ansatte utlendinge­ne, men et ønske om å hjelpe mennesker i en vanskelig livssituas­jon.

Har vaert i tvil

Tingrettsd­ommer Torild Margrethe Brende skriver at saken er forskjelli­g fra andre lignende saker, og at retten har vaert i tvil om hva som ville vaere en riktig straff. Hovedformå­let med reglene om inndragnin­g av vinning er at ingen skal tjene på å begå straffbare handlinger.

Inndragnin­g av utbytte er saerlig et viktig element i bekjempels­en av profittmot­ivert kriminalit­et.

Også når det gjelder spørsmålet om inndragnin­g, mener retten at saken skiller seg fra andre slike saker. Under noe tvil har den kommet fram til at unntaksreg­elen bør anvendes. Retten har lagt vekt på Vistes motivasjon for å ansette utlendinge­ne og hans opplysning­er om sin privatøkon­omi. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DØMMES: Arne Viste er i Oslo tingrett dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Her er Viste fotografer­t utenfor tinghuset i Oslo da rettssaken startet mandag 30. september.
FOTO: NTB SCANPIX DØMMES: Arne Viste er i Oslo tingrett dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Her er Viste fotografer­t utenfor tinghuset i Oslo da rettssaken startet mandag 30. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway