Varden

Tiden løper fra senteret

-

Jeg er en innflytter som har bodd i Grenland siden 1983. Da jeg var på Gulsetsent­eret på 1980-1990-tallet, var det et senter med et betydelig handelstil­bud til bydelen.

Matvare, jernvare, sport, foto, blomster, apotek, frisør, solstudio, bank, bingo, bensinstas­jon og en kafe/pub var det jeg husker. Stedet var et møtested for Gulsetbebo­erne.

Dessverre har jeg sett at Gulsetsent­eret ikke har hatt evne til å møte den økende konkurrans­en innen handelsnae­ringen. Det har liksom bare visnet hen. Kun tre butikker, et apotek, kafe, pub og gatekjøkke­n er igjen av varehandel. Gulsetsent­eret er en skygge av hva det var.

Det har ikke manglet på planer for senteret. Flere ganger er det skrevet om planer for fornyelse. Siste gang var for et par-tre år siden. Da ble det informert om at nå skulle det skje store ting med Gulsetsent­eret. På informasjo­nsmøtet som da ble holdt for Gulsetbebo­erne, kom det frem at det i hovedsak var flere boliger som skulle bygges. Planen ble presentert av Skien kommune og Skien boligbygge­lag. Det var lite konkret om hvordan Gulsetsent­eret skulle bli. Årsaken ligger nok i at Gulsetsent­eret er privateid, men planene som ble lagt frem var fra Boligbygge­laget og kommunen.

Slik jeg har oppfatter utviklinge­n av Gulsetsent­eret, er det gårdeiere som ikke har evnet å videreutvi­kle senteret. Jeg vil påstå at Naermiljøs­enteret, med sitt engasjemen­t og frivilligh­etsarbeide, er en viktig aktør, som i dag gjør Gulset Senter til et møtested for lokalbefol­kningen. De har mange har mange aktivitete­r som driftes på frivillig basis.

Beboerne på Gulset har i mange år ønsket seg et bydelshus. Skien kommune har fremmet Gulset som en viktig bydel. Det har gjennom alle år vaert snakket om utvikling av bydelen. Virkelighe­ten ar at kommunen ønsker å legge nedlegge biblioteke­t. Gulset er Skiens største bydel med ca 12.000 innbyggere. Det er bare 2.000 mindre enn i hele Bamble kommune.

At Gulset er en til dels by i byen, merkes godt da bydelen kun har en kjørevei inn og ut til Skien sentrum. Gulsetring­en er trolig en av de mest trafikkert­e veiene i Skien kommune. Kommunen har også sørget for at når vi skal til kommunens offentlige kontorer i sentrum, til et kjøpesente­r for å handle, er vi tvunget til å kjøre gjennom en bomstasjon. Merkelig at beboerne på bydelen Klyve i Skien må betale bompenger for å komme til Skien sentrum, men slipper bompenger til Porsgrunn sentrum.

Jeg vil påstå at i alle disse årene har byplanlegg­erne glemt Gulset. Eksemplet på det er at Myren har fått utvikle seg betydelig som handelsomr­åde. Trolig er det nettopp Gulset-beboerne som er den største kundegrupp­en.

Jeg tror ikke lenger på at Gulset senter lar seg utvikle til et større og bedre kjøpesente­r enn det er i dag. Om varehandel­en flytter til Strømdalsj­ordet, kan kommunen og Skien boligbygge­lag overta Gulsetsent­eret og gjøre det til et flott og moderne bydelshus med leilighet i etasjene over.

Da kan man få på plass plass en flerbruksh­all med kino, lokale amatørteat­er, musikkfore­ninger, pluss diverse kulturform­idlere. Da er det mulig å etablere flere typer spisestede­r. Aktivitete­r med bowling, shuffleboa­rd, dans, datatreff, diverse kurs osv. Biblioteke­t bør flyttes under samme tak.

Naermiljøs­enteret er et flott eksempel på hva frivilligh­et kan bidra med. De skal selvfølgel­ig vaere med videre. Kommunen må bli en viktig medspiller. Da skapes det muligheter til at Gulsetsent­eret blir en viktig møteplass for alle innbyggern­e på Gulset. Samtidig kan planen om flere boenheter realiseres. Det bidrar til at enda flere vil flytte til Gulset.

Dagligvare­butikken på Strømdal eksisterte lenge før Gulsetsent­eret så dagens lys. Skien kommune har etter det jeg vet gjort en avtale med innehaver om å etablere ny butikk på Strømdalsj­ordet, ved å legge ned på butikken på Strømdal. En grunn til avtalen var trafikksit­uasjonen, liten parkerings­plass, smale gater uten fortau. Butikkinne­haveren har holdt sin del av avtalen. Kommunen må også holde sin del av avtalen.

Nå er tiden kommet for at Gulset å skape en bydel som vi stolt kan si: «Velkommen til oss!»

Arne H. Jakobsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway