Varden

Øker eiendomssk­atten neste år

Formannska­pet vedtok økning på eiendomssk­atten til neste år med 2.000 kroner i året for en gjennomsni­ttsbolig.

- Ragnhild.johansen@varden.no

Ragnhild Johansen

▶ PORSGRUNN

Går vedtaket gjennom i bystyret vil det bare vare ett år.

Allerede i 2021 kan disse 2.000 ktronene bli redusert med 400 kroner.

Dermed vil økningen i 2021 bli 1.600 kroner ekstra i året.

La opp til 20 prosent

Rådmannen hadde lagt opp til en økning på 20 prosent i sitt forslag, men etter at posisjonen med Ap, Sp, KrF og MDG har lagt hodene i bløtt i en treukers tid har de landet på å redusere rådmannens forslag med fem prosent.

Resultatet blir altså de 400 kronene, vel å merke vil de ikke slå inn før i 2021.

Klart flertall

Forslaget fra de fire partikamer­atene lyder som følgende: Bystyret ønsker å omtaksere alle naerings- og fritidseie­ndommer i 2020.

Nytt takstgrunn­lag i 2021 bør ha reduksjons­faktor på 30 prosent for å gi større frihet til å fordele byrdene mellom ulike skattytere.

Målet er at andelen som belastes bolig kan gå ned sammenlikn­et med andelen til fritid og naering.

Siden posisjonen sitter med åtte av 13 representa­nter i formannska­pet, ble det et overbevise­nde flertall for forslaget.

Rullerende kutt

Opposisjon­en, som består av Høyre og Frp, foreslo et rullerende årlig kutt av eiendomssk­atten over neste fireårsper­iode på tre millioner med mål om at kuttet i eiendomssk­atten vil lande på 12 millioner kroner i 2023.

Altså tre millioner i 2020, seks millioner i 2021, ni millioner i 2022 og 12 millioner kroner i 2023.

Posisjonen har selvsagt et klart flertall også i bystyret, så hvis ikke blokka sprekker opp, er det liten grunn til å tro at vedtaket ikke blir stående.

Månedlige regninger

Da rådmannen informerte administra­sjonsutval­get i forrige møte kom det også fram at administra­sjonen vurderer å gå over til månedlige kommunale regninger.

– Da merkes ikke påslaget på samme måte, sa rådmann Per Wold.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? VILLE KUTTE: Stine Margrethe Olsen (Frp), Bjørn Tore Hjartsjø (H) og Anne Karin Hansen (H) ønsker å kutte eiendomssk­atten.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN VILLE KUTTE: Stine Margrethe Olsen (Frp), Bjørn Tore Hjartsjø (H) og Anne Karin Hansen (H) ønsker å kutte eiendomssk­atten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway