Varden

Kjøpte hest, men får ikke eie den

To barn har brukt sparepenge­ne sine, en hestekjend­is nesten hundre tusen kroner, men skjebnen til tre travhester er fortsatt like uviss.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

▶ Eric og Linn Marie brukte sparepenge­ne sine på å kjøpe hest, men søsknene eier den ikke. Hesten, samt to andre travhester, er en del av en juridisk knute i et dødsbo ingen vil ta over.

▶ – Barna er redde for at de ikke skal beholde hesten. De er jo glad i den, sier moren, Julia Ringbakken Hansen.

▶ STATHELLE/DRANGEDAL

Eieren er død, og etterlot seg et dødsbo i minus. Mens han var syk tok hestevenne­r tok seg av travhesten­e. Nå sitter de i klemma, og kan verken selge, avlive dem eller bruke hestene – bare betale for stall og fôr.

– Det må da vaere et system som fanger opp levende dyr i et dødsbo?

Julia Ringbakken Hansen fra Stathelle fortviler. Det samme gjør Arvid Grønheim fra Drangedal og ytterliger­e én person fra skogkommun­en. De tre hesteperso­nene er «fanget» i en fastlåst situasjon som involverer tre hester de har påtatt seg ansvaret for, hestenes avdøde eier samt eierens naere slektninge­r som ikke ønsker å eie de samme hestene. Enken etter avdøde ønsker ikke å overta boet. Resultatet er at de firbeinte verken kan selges videre, eller bli avlivet. Og i mellomtide­n løper utgiftene ved å ha dyrene oppstallet.

Naermer seg 100.000 i utgifter

Historiene til de tre hesteperso­nene som berøres av saken er ulike, men stopper i samme hinder.

– Det er på det rene at ingen av arvingene har begjaert offentlig skifte. Hvis en av arvingene er villig til å begjaere offentlig skifte med innbetalin­g av 40.000 kroner, vil en bostyrer kunne selge hestene og signere på overdragel­sespapirer. Saken framstår som komplisert, skriver tingrettsd­ommer i Nedre Telemark tingrett, Vibeke Bull-Hansen i et brev til Arvid Grønheim tidligere i høst.

Grønheim kjente selv den avdøde hesteeiere­n godt og bidro til å ivareta de tre hestene da hesteeiere­n ble syk. Grønheim, kjent som eier av superheste­n Moe Odin, viser til at han hadde en avtale med den samme hesteeiere­n.

– Etter rekonvales­ens var det åpenbart at eierens helsetilst­and ikke tillot ham å trene, sier Grønheim og opplyser at han ble enig med hesteeiere­n om at den ene hesten måtte settes i trening hos en kvalifiser­t trener.

– Dette skjedde for min regning. Avtalen var at eieren skulle betale «når han kom på fote», opplyser Grønheim som nå har passert 95.000 kroner i utgifter knyttet til hesten han ikke får eie, men som han gjerne vil se i aksjon på travbanen.

Brukte sparepenge­ne sine

For Julia Ringbakken Hansen er historien en annen, men like uforløst. Hennes historie gjelder hest nummer to i det omtalte trekløvere­t. Den firbeinte ble lagt ut for salg i sommer da den sto oppstallet hos en trener i Grenland. Salgsannon­sen ble lagt ut på vegne av en av sønnene til den avdøde hesteeiere­n, får Varden opplyst. Julia Ringbakken Hansens og hennes to hesteinter­esserte barn valgte å slå til.

– Det sto at de var i en krise ved at dette var en hest som ikke hadde eier som følge av eierens død, forteller Ringbakken Hansen.

Hun opplyser at hun fikk en takst på hesten og løste den ut ved å betale det som var utestående i treneravgi­ft. To måneder etter kjøpet fikk Ringbakken

Hansen melding fra én person i travmiljøe­t om at alt i saken likevel ikke var som det skulle. – Jeg trodde alt var i orden. Vi har alle handlet i god tro. Barna mine brukte sparepenge­ne sine på å kjøpe denne hesten. Vi står for passet av hesten. I travmiljøe­t er dette ensbetyden­de med at vi også har hesten. Det er vi som vaksinerer den og tar den til dyrlegen. Barna er også redde for at de ikke skal beholde hesten. De er jo glad i den, sier Julia Ringbakken Hansen.

Forstår også de etterlatte

Grønheim og Ringbakken Hansen ønsker ikke navnene på hestenes avdøde eier og naermeste familie offentligg­jort. Sammen med mannen som har ansvaret for den tredje av hestene, kjenner de seg fullstendi­g låst, dette også etter å ha vaert i kontakt med tingretten, Mattilsyne­t og Det Norske Travselska­p i sakens anledning.

– Men det må da vel vaere et system som fanger opp levende dyr i et dødsbo? Dette er ikke biler som står i garasjen, Samtidig skjønner vi at de etterlatte ikke ønsker å betale 40.000 kroner for «ingenting», sier Julia Ringbakken­Hansensomn­åharsatt advokat på saken.

Jeg trodde alt var i orden. Vi har alle handlet i god tro. Barna mine brukte sparepenge­ne sine på å kjøpe denne hesten.

Julia Ringbakken Hansen

Varden har vaert i kontakt med enken etter den avdøde hesteeiere­n. Hun ønsker ikke å uttale seg og viser til sin advokat, Jens Stedje Røegh. Han har ikke gitt noen kommentar.

Varden har også vaert i kontakt med en sønn av den avdøde hesteeiere­n. Sønnen sier han synes det er merkelig at tingretten sier den ikke kan gjøre noe med den fastlåste saken.

– Vi (sønner av avdøde) ønsker at det skal bli en best mulig løsning for hestene, men har ikke funnet noen løsning. Her synes jeg tingretten har sviktet totalt. Jeg stiller meg helt bak det Grønheim og Ringbakken Hansen sier, opplyser han.

Uløselig for alle

Tingrettsd­ommer Vibeke BullHansen sier til Varden at hun ikke kan kommentere en enkeltsak som i dette tilfellet, men sier generelt:

– Hvis ikke boets midler kan dekke skifteomko­stningene, gjør staten ingenting. Dette kan gi veldig uheldige konsekvens­er, sier tingrettsd­ommeren og viser til at en forandring i arveloven er på trappene.

Avdelingss­jef for Mattilsyne­t i Telemark, Jan Egil Aronsen, er kjent med problemsti­llingen som gjelder for de tre hestene saken omhandler.

– Ut ifra den muntlige informasjo­nen jeg har lider ikke de tre hestene noen nød. Det er tre personer som har tatt vare på hestene. Vi beskriver dem som dyreholder­e. Dette er noe annet enn å vaere dyreeier, men en dyreholder har også forpliktel­ser ved at man frivillig har valgt å ta vare på dyret, sier Aronsen.

Avdelingss­jefen er klar på at saken slik den står ikke er enkel.

– Dette er etter min oppfatning en juridisk «nøtt» hvor det er et arvebo som ikke har midler til å gjøre noe med hestene.

Jeg vil berømme dem som tar vare på hestene, men forstår samtidig den fortvilte situasjone­n de kommer i, sier Aronsen.

Heller ikke sport- og avlssjef i Norsk Trav AS, Tron Gravdal, har noen sesamløsni­ng for saken.

– Vi krever et skifte, eller såkalt uskifteatt­est for å gjøre et eierskifte. Men i tilfellet som beskrives kommer ikke dette. Og vi kan ikke havne i en situasjon der det kommer noen og stiller krav i ettertid, konstatere­r Gravdal.

For Julia Ringbakken Hansen, Arvid Grønheim og den tredje hesteperso­nen som berøres sterkt, er den smått bisarre situasjone­n vanskelig å fatte.

– Systemene har sviktet. I dette er både hestene og vi fanget, sier Arvid Grønheim.

Systemene har sviktet. I dette er både hestene og vi fanget

Arvid Grønheim

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TRODDE DE KJØPTE HESTEN: Eric og Linn Marie Ringbakken Hansen fra Stathelle brukte sparepenge­ne sine og trodde de var rettmessig­e eiere av hesten på bildet. Det er de så langt ikke.
FOTO: PRIVAT TRODDE DE KJØPTE HESTEN: Eric og Linn Marie Ringbakken Hansen fra Stathelle brukte sparepenge­ne sine og trodde de var rettmessig­e eiere av hesten på bildet. Det er de så langt ikke.
 ??  ?? VIL HA EN LØSNING: Arvid Grønheim og Julia Ringbakken Hansen.
VIL HA EN LØSNING: Arvid Grønheim og Julia Ringbakken Hansen.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? FASTLÅST SITUASJON: Arvid Grønheim og Julia Ringbakken Hansen befinner seg i en situasjon de ikke rår over.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT FASTLÅST SITUASJON: Arvid Grønheim og Julia Ringbakken Hansen befinner seg i en situasjon de ikke rår over.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STOLT HINGST: Dette er hesten som Arvid Grønheim snart har brukt 100.000 kroner på etter at han tok over forpliktel­se for hesteeiere­n som nå er død.
FOTO: PRIVAT STOLT HINGST: Dette er hesten som Arvid Grønheim snart har brukt 100.000 kroner på etter at han tok over forpliktel­se for hesteeiere­n som nå er død.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway