Varden

Slipper vinterens mest originale roman

Vidar Sundstøl tar oss i romanen «Oseberg» med på en forunderli­g reise. Sci-fi-elementer, en mann uten minner – og en jente som savner en katt – står sentralt.

- Veronica Karlsen, NTB kultur@varden.no

Romanen naermer seg et av de mest sentrale spørsmålen­e ved den menneskeli­ge tilvaerels­en: Hva skjer i det vi dør?

– Dette er noe menneskehe­ten har vaert opptatt av i uminnelige tider. I ulike kulturer har døden blitt markert som en overgang, der den døde skal på en reise til noe nytt.

Tabubelagt

Vidar Sundstøl møter NTB over en kaffekopp mens vintersola står lavt, og sier han undrer seg over at mysteriet døden, og det som da skjer med oss, er så lite til stede i den offentlige samtalen i dag.

– Vi har sluttet å snakke høyt om dette, det er blitt tabubelagt og har forsvunnet ut av kulturen vår. Til og med presten snakker i prinsippet bare om begravelse­n som avslutning­en på livet. Borte er betraktnin­gene om det spirituell­e og åndelige, dette som menneskene i så stor grad vektla før. Er ikke det litt rart?

Han skyter inn:

– Men jeg ser jo at det syder nede i folkedypet, mange ser «Åndenes makt» og strømmer serier der det overnaturl­ige spiller inn. Vi har nok et behov for å sette livet i kontrast mot noe annet, mener forfattere­n.

– Så sa det stopp

Vidar Sundstøl er mannen som ble smått overrasket da han fikk Riverton-prisen i 2008 for «Drømmenes land». Han var ikke helt sikker på om han følte seg bekvem med tittelen krimforfat­ter, men han ga sjangeren en real sjanse og skrev et par rendyrkede krimbøker etter pris-hederen.

– Men så sa det stopp. Jeg opplevde at jeg kunne distansen litt for godt, du vet alle stasjonene du skal innom før krimgåten får sin løsning, sier Sundstøl – som med «Oseberg» har skrevet sin tiende roman. Her finnes det ikke snev av forutsigba­rhet, boken er blitt en svimlende lek med tid og rom.

To parallelle fortelling­er rulles ut for oss: I den ene treffer vi ei jente som skal på skoletur til Oslo for å se Osebergski­pet. Hun føler seg utenfor i sine ufikse fretex-klaer, og hun virker tvangsmess­ig opptatt av katten Oliver, som hun mistet for flere år siden.

– Hun er den romanfigur­en jeg har likt best å skrive fram. Jeg tenkte at det ville bli krevende, men stemmen hennes var tydelig og klar. Jeg trengte slett ikke frekventer­e ungdomsmil­jøer for å finne henne, sier forfattere­n. Som vekselvis med denne historien lar en helt annen historie ta form.

Her handler det om en forvirret mann som våkner om bord på et romskip som gir assosiasjo­ner til 70-tallets science fiction-fremstilli­nger. Mannen har ingen minner, og han aner ikke hvor han er på vei.

– Åpent sinn

Det aller første frøet til romanen var Osebergski­pet. Sundstøl er svaert historiein­teressert, og i lang tid har han tenkt at denne farkosten som ble gravlagt i 834 – for så å bli gravd opp igjen i 1904 – skulle få inngå i romansamme­nheng.

– Skipet ble hentet opp rett borti her, i Vestfold. Og så er det likevel fra en så til de grader annen verden, fra en kultur der dødsriter sto sentralt og man sendte sine døde ut på en reise, sier Sundstøl. Som sier kulturer rundt om i verden har hatt ritualer og fortelling­er rundt dette med døden, som ligner hverandre.

– Hadde de en intuitiv fornemmels­e av at verden ikke bare er overflate, at det finnes noe utenfor det rent sansbare, funderer forfattere­n. Som minner om følgende kjensgjern­ingen: Fortidens mennesker følte også en gang at de var sentrum for tilvaerels­en.

– Jeg kjente veldig sterkt på dette under et besøk i Pompeii, der fortiden så til de grader ligger i dagen. For meg fører slike tanker til en følelse av at livet er flyktig – og verdifullt, sier forfattere­n. Som i boken lar historiene om den smått ulykkelige jenta, og den minneløse astronaute­n, vaere forgreinet i hverandre.

– Mitt håp for «Oseberg» er at leseren møter den med et åpent sinn. Videre blir jeg glad dersom jeg får høre at romanen tok leseren med på en annerledes reise.

– Og kanskje vil noen tenke litt mer på det fantastisk­e livet, og det mystiske ved døden, etter endt lesning.

 ??  ??
 ??  ?? UTGIRROMAN: Tidligere Rivertonpr­is-vinner Vidar Sundstøl kommer nå med en bok kalt «Oseberg». Her leker han med tid og rom, og bringer blant annet inn assosiasjo­ner til 70-tallets sci-fi-fortelling­er.
UTGIRROMAN: Tidligere Rivertonpr­is-vinner Vidar Sundstøl kommer nå med en bok kalt «Oseberg». Her leker han med tid og rom, og bringer blant annet inn assosiasjo­ner til 70-tallets sci-fi-fortelling­er.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD ??
FOTO: GORM KALLESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway