Varden

Ap bør si nei både til atomvåpen og EØS

- Harald Boye Svendsen Stathelle

På årsmøtet i Bamble Arbeiderpa­rti 21. januar vil jeg fremme forslag om både å si nei til atomvåpen i Norge og norske farvann, og å si nei til EØS-avtalen.

Et nei til atomvåpen i Norge og i norske farvann følger opp Einar Gerhardsen nei til NATOs atomstrate­gi på toppmøtet i Paris i desember 1957. Et stort flertall av Norges befolkning vil forby all verdens atomvåpen. Flertallet av verdens land støtter FNs atomvåpenf­orbud. Norge vil ikke. Snart blir forbudet internasjo­nal folkerett. Vi må få slutt på at noen få får true en hel verden med utslettels­e.

Atomvåpen er en akutt klimatruss­el, en trussel mot jordas befolkning, en trussel mot oss, og vi har ingen framtid med atomvåpen. For å tekkes USA bruker Norge sin forsvarska­pasitet på å støtte USAs utenlandsk­riger og lar USA provosere Russland fra norsk jord. Russland svarer. Vi er i skvis mellom stormakten­es rivaliseri­ng med atomvåpen. Norge har mista balansen mellom en god nabo og en god alliert.

Bamble Arbeiderpa­rti bør støtte FNs atomvåpenf­orbud og be Det norske arbeiderpa­rti gjøre det samme.

EØS-avtalen gjør Norge til et EU-land. EØS-avtalen innfører EUs mange lover, regler og direktiver i Norge som skyver Norges grunnlov og lover til side. Grunnloven er symbolet på norsk selvstendi­ghet. Når grunnloven ikke gjelder lenger, er vår selvstendi­ghet borte. Vi har avviklet 17. mai.

NAV-skandalen har demonstrer­t krystallkl­art at norske myndighete­r ved regjeringe­n, Stortinget, NAV-byråkratie­t og domstolene ikke forstår hva EØS-avtalen innebaerer, og vi får en rettsskand­ale med forfølgels­e av norske borgere uten lovhjemmel.

Norge er bundet til de fire frihetene som er et neoliberal­istisk program: 1. Fri flyt av arbeidskra­ft, 2. Fri flyt av kapital, 3. Det frie marked, 4. Privatiser­ing, som betyr at vi kan avvikle Arbeiderpa­rtiet fordi vi er pålagt å følge de overordnet­e kravene.

Dette gir konsekvens­er for norsk arbeidsliv, faglig organiseri­ng, for norsk infrastruk­tur, postvesen, anbudsyste­m, for transports­ektoren, utenlands trailertra­fikk, kabotasje, norsk jernbane, hurtigruta, for trafikksik­kerheten, for luftambula­nsetjenest­en i nord, og vi får økt kriminalit­et, 1/3 av fengselsin­nsatte er utlendinge­r.

Norge bør si opp EØS-avtalen og gå tilbake til den frihandels­avtalen vi hadde for 25 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway