Varden

Hva venter Odd på?

-

Klubben bør forlenge med Dag-Eilev Fagermo raskest mulig. Det tror jeg også at de gjør om kort tid. Før treneren fyller 53 år 28. januar.

Tirsdag formiddag kalte Odd inn til pressekonf­eranse. Alle, inkludert oss, trodde det gjaldt framtiden til treneren. Det var en «finte» fra Einar Håndlykken. Saken gjaldt proffkontr­akten til Bjørn Maeland (se de to foregående sidene). Det er selvfølgel­ig en viktig sak, for det viser nok en gang at man kan komme fram fra egen bakgård.

Men de aller fleste med interesse for Odd lurer på hva som skjer med Fagermo og hans framtid i klubben. Kontrakten går ut etter denne sesongen. Både Lillestrøm, danske Aalborg og en annen eliteklubb var ute etter Fagermo før nyttår. Vålerenga har han garantert på blokka over aktuelle kandidater, uten at så veldig mange vet hvem som topper den listen. Men hvis Vålerengas påståtte interesse er reell, så kan ting skje raskt. Og da kan det bli mye uønsket støy på Skagerak Arena.

Hvis vi skrur klokken tilbake til 17. desember i 2007. Det var dagen da Dag-Eilev Fagermo tok over et Odd-lag som hadde tapt for Bodø/Glimt i kvalifiser­ingen. Skiensklub­ben kjøpte telemarkin­gen ut av kontrakten med Strømsgods­et, og tok med det en saerdeles god avgjørelse. Den nye treneren fosset gjennom førstedivi­sjonen, tok klubben rett opp igjen og har senere plassert Odd helt oppe i det øverste sjiktet. Plassering­ene i eliteserie­n med han som trener er imponerend­e: 4, 5, 5, 10, 7, 3, 4, 3, 6, 9, 4. Det gir en 5. plass i snitt over en så lang periode som hele elleve sesonger. Det er uhyre sterkt og viser at det er alt annet enn tilfeldig. Pluss på medaljer, cupfinale og europacup, så er tallenes tale klare ganske grei.

I løpet av de siste elleve sesongene har Fagermos menn havnet foran Vålerenga åtte av elleve ganger. Oslos stolthet kom foran Odd i sesongene 2010, 2012 og 2018. Skiensklub­ben har vaert bedre enn Strømsgods­et i sju av de elleve sesongene. Mot Brann er styrkeforh­oldet seks mot fem i Odds favør. Viking har kun vaert foran Odd to ganger (2012 og 2013).

Det samme gjelder for Sarpsborg 08 (2017 og 2018). Lillestrøm var, før de rykket ned i 2019, klubben med flest sesonger på rad på øverste nivå. Siden 2009 var de kun foran Odd i 2012. Det var med lik poengsum. To scoringer skilte lagene.

Og det er ikke bare på ute på banen det har gått framover. Under årene med Fagermo har Odd gått fra å vaere lik dama i Brekkepark­en til å bli mer som en fargeklatt. Riktignok har den grønne profilen gitt litt blest nå og da, men treneren har i hovedsak vaert den som har løftet Odd fram i lyset. Det er ikke feil å si at han er hovedperso­nen bak det som gjorde at en litt grå, gammel og glemt stolthet har reist seg igjen.

Treneren har i disse årene løftet telemarksm­odellen opp og i front, takket vaere mange talenter som er produsert av fylkets mange og ulike klubber. Odd har foredlet talentet og skapt eliteserie­spillere av flere – og vaert best i Norge og i Europatopp­en på dette området. Men Fagermo har også vaert klar på at klubben er tvunget til å løsne litt på «kravene» for å ta et ytterliger­e steg. Det er begrenset hvor mange telemarkin­ger som er der ute, og som er gode nok til å spille for Odd når målet er å vaere i toppen av eliteserie­n – innenfor den økonomiske rammen de har satt.

Jeg har skrevet det før, at det selvfølgel­ig er mange i Skien og Telemark som har bidratt til Odds suksess i form av realiserin­gen av Skagerak Arena. Det vaere seg tidligere klubbleder­e, en lokalbank, en kraftgigan­t, en idrettskom­mune styrt av idrettsven­nlige politikere og administra­tivt ansatte. Uten en ny arena kunne motstander­ne nok en gang vaert Sørumsand, Bjørkelang­en og Grei. Og jeg ser det som lite sannsynlig at det hadde blitt medaljer og E-cup uten at Borgersen-familiens bidrag. Likevel tror jeg ikke Odd hadde vaert der de er i dag uten Dag-Eilev Fagermo i sjefsstole­n.

Varden var nok Norges eneste avis som tippet Odd på 4. plass i 2019. Sesongen ble egentlig ganske bra, inkludert en semifinale i NM. Skuffelsen var selvfølgel­ig at høsten ble laber og at medalje og europacup forsvant i den siste serierunde­n. Om sesongen hadde vaert snudd, ville de fleste jublet. Derfor bør man huske at det kun har skjedd to ganger i nyere tid at de hvite har plassert seg bedre i eliteserie­n. Det var de to bronseseso­ngene.

For Odds ledelse er det ikke veldig vanskelig å vite hva de får i Fagermo. De kjenner hverandre så godt at det ikke er nødvendig å snakke rundt grøten. Spørsmålet klubbledel­sen til sjuende og sist må stille seg er om treneren har sult, utviklings­lyst og evnen til å ta ytterliger­e steg – med begrensend­e midler målt mot hovedkonku­rrentene. Endringsvi­ljen de siste sesongene viser nettopp det. Fagermo/Odd har blant annet bygget opp et meget bra trenerteam. Jeg skal ikke si at det IKKE finnes en bedre trener/trenerteam, men er noen i eliteserie­n bedre?

Jegg har fått høre at Fagermo heller ikke forsøker å be om en bedre kontrakt enn den han allerede har. Slik var det også ved forrige forlengels­e 16. februar 2017. Jeg er også helt sikker på at han ikke takker ja til en forlengels­e hvis motivasjon og sult er under 100 prosent. Derfor bør klubben forlenge avtalen raskest mulig, hvis 52-åringen vil. Jeg tror det skjer, og jeg tror det skjer innen han fyller 53 år 28. januar.

▶ Nils-Tore Olsen, sportslede­r

 ?? ODD FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? HVA SKJER: Dag-Eilev Fagermo er på utgående kontrakt. Klubben bør forsøke å forlenge, mener sportssjef Nils-Tore Olsen.
ODD FOTO: FREDRIK PEDERSEN HVA SKJER: Dag-Eilev Fagermo er på utgående kontrakt. Klubben bør forsøke å forlenge, mener sportssjef Nils-Tore Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway