Varden

Telekomsvi­kt i Siljan

-

Det er dramatisk når telefon og Internett er falt ut i mange timer i hele kommunen. Dette skjedde nylig pga enkeltfeil da signalkabe­l ble brutt ved gravearbei­d i Skien.

Hvilke kravspesif­ikasjoner gjelder for redundans i signalføri­ng generelt og for Siljan spesielt? Hvem har satt opp disse? Er det Telenor eller offentlige myndighete­r? Er holdningen denne: Går det, så går det. Uansett er det slett ingeniørar­beid. I prosessind­ustrien er redundans i sikkerhets­systemer en selvfølge for at ikke enkeltfeil skal føre til fatale konsekvens­er.

For Siljan kunne alternativ ruting vaere via Lågendalen i tillegg til dagens signalvei til Skien.

Det tok mange timer før det ble klarlagt hvor feilstedet var. Blir ikke steder for gravearbei­d lagt inn i datasystem? Ligger kabeltrase for telekomkab­el inne i datasystem? Ved å korrelere disse opplysning­er i automatisk søk i datasystem ville man kunne få svar umiddelbar­t hvor det sannsynlig­e feilstedet var. Det er uakseptabe­lt at man med dagens tilgjengel­ige teknologi bruker mange timer på en slik enkel oppgave.

Meldte ikke den som var ansvarlig for gravearbei­det, straks i fra om at kabel var brutt? Brukes det ikke merkebånd og beskyttels­esplater over vitale telekomkab­ler slik som for strømkable­r?

Tydeligvis er det mange svin på skogen i denne saken. Varden bør purre på de aktuelle instanser i denne saken for å få svar på de problemsti­llinger som reiser seg i det som er nevnt ovenfor. Dette er av allmenn interesse og bør meddeles gjennom avisen.

Undrende observatør Harald Slaathaug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway