Varden

Inn i vårt viktigste tiår

- Mona Nicolaysen Gruppelede­r, Miljøparti­et De Grønne, Skien

Verden opplever en klima-, miljø- og naturmangf­oldskrise som mange i Norge velger å ikke forholde seg aktivt til. Andelen klimaskept­ikere er høyere her enn andre steder. Kunnskap og teknologiu­tvikling har bidratt til å gjøre Norge til et av verdens rikeste land, likevel velger mange bort kunnskapen om endringene som skjer i verden.

Iiveren etter å beholde godene olja har gitt, ser mange seg blinde på forklaring­er som bidrar til skylapper for alvoret store deler av verden opplever på naert hold. Det brenner. Det blir tørrere. Det blir våtere. Øysamfunn forsvinner fordi havet stiger. Mennesker må flytte fordi hjemstedet deres bokstaveli­g talt står i fare for å forsvinne. Vi ser det, men vi ignorerer det og bortforkla­rer problemene med at vår andel, vår innsats ikke har betydning i den store sammenheng­en.

I arbeidet med å ta vare på kloden er ikke byen vår isolert fra verden. Vi deler klimagasse­ne våre med hele verden. Det samme gjelder miljøforur­ensing. Våre forbruksva­ner bidrar til å oppretthol­de bruken av miljøskade­lige stoffer i produksjon av varer i andre deler av verden. Hver gang vi velger palmeolje som innblandin­g i drivstoff eller forer kyr og laks på soya, så blir vi en del av verdens klima- og miljøutfor­dring. Hver gang vi bestiller noe som fraktes over verdenshav­ene i stedet for å produsere og handle lokalt, bidrar vi til globale utslipp. Og naturen, som vi er helt avhengig av for å leve, er også et felles ansvar. Hvis regnskogen kneler på grunn av internasjo­nal forbrukspo­litikk, blir hver eneste hundremete­rskog viktig.

Norge er et lite land. Skien er en liten by. Samtidig er det sånn at alle utslipp skjer i en by et eller annet sted i verden. Politiske vedtak kan måles i utslipp av klimagasse­r og miljøgifte­r. De kan måles i energi- og arealbruk. All forurensin­g er lokal. All nedbygging av natur skjer lokalt. Alle lokalpolit­iske vedtak har derfor betydning. Lokalpolit­ikere kan velge å ta vare på natur og matjord, handle kortreist og legge til rette for at innbyggern­e kan leve klima- og miljøvennl­ig - hvis de vil.

Vi går inn i et avgjørende tiår der bystyret må ta grep og antakelig gjøre upopulaere valg dersom vi skal bidra i det store bildet. Miljøparti­et De Grønne har fått gjennomsla­g for et klimabudsj­ett som skal kutte kommunes utslipp med 60 prosent innen 2030. Det er ambisiøst, nødvendig og antakelig for lite til å unngå det såkalte togradersm­ålet.

Vi har også styrket vern av natur i posisjonen­s samarbeids­plattform for kommende periode. Kommunen skal blir arealnøytr­al, noe som i praksis betyr at vi ikke skal bygge ned natur-, friluftsog landbrukso­mråder uten at det kompensere­s. Og vi kommer til å fortsette å jobbe for at kommunen tar sitt ansvar som forbruker og skrur sine anskaffels­er og innkjøp i mer klima- og miljøvennl­ig retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway