Varden

Knusende kritikk etter Odd-fest

Rådmann Ole Magnus Stensrud og ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), får sterk kritikk i en revisjonsr­apport i forbindels­e med at Skien betalte ut 400.000 kroner til Odds jubileumsf­est uten å ha behandlet saken politisk.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Hedda Foss Five og rådmann Ole Magnus Stensrud får flengende kritikk i en revisjonsr­apport i forbindels­e med utbetaling til Odds jubileumsf­est.

I en 53 siders rapport som ble sluppet fredag er konklusjon­en fra Vestfold og Telemark revisjon klar. De skriver rett ut at Odd-saken ikke er behandlet etter gjeldene lovverk.

Rekken av punkter som revisjonen peker på, er lang:

▶ Skiens økonomiske bidrag til jubileumsf­esten til Odds ballklubb er ikke håndtert med gjeldende lovverk, kommunale reglemente­r og fullmakter.

▶ Henvendels­en fra Odds ballklubb er ikke forsvarlig saksbehand­let, verken når det gjelder mottak eller videre håndtering fram mot avg jørelse og utbetaling.

▶ Det finnes ikke spor av saken i kommunens postjourna­l eller arkiv.

▶ Videre ble beløpet utbetalt uten at det forelå budsjettve­dtak eller saerskilt vedtak om utbetaling.

▶ Saken er lite dokumenter­t, og det foreligger til dels motstriden­de oppfatning­er om hva som har skjedd.

I strid med kommunelov­en

Deretter skriver revisjonen dette: «Etter vår vurdering er det rådmannen som har ansvaret for å sikre at saker blir forsvarlig behandlet, og at det er betryggend­e kontroll med at utbetaling­er skjer i samsvar med budsjett, vedtak og fullmakter.»

Men denne kritikken mot rådmannen henger sammen med konkret kritikk mot den politiske praksisen i Skien kommune. Revisjonen trekker blant annet fram praksisen der bystyresek­retariatet skriver saksframle­gg og utreder saker etter ordførers instruksjo­n. Dette «er etter vår vurdering i strid med forutsetni­ngen i kommunelov­en paragraf 23 om at rådmannen har det fulle ansvar for administra­sjonens arbeid.»

Videre skriver revisjonen om Skiens politiske praksis at «Etter vår vurdering har denne praksisen bidratt til den dårlige håndtering­en av denne saken spesielt, og til å svekke rådmannens muligheter for betryggend­e kontroll generelt».

Fornøyd med gjennomgan­gen

I forbindels­e med at revisjonen undersøkte omstendigh­etene rundt utbetaling­en til Odds jubileumsf­est, har det også dukket opp mer de benytter anledninge­n til å trekke fram som punkter som strider med kommunelov­en: «Vi har sett eksempler på at saker som har vaert på utsjekk blant gruppelede­rne har ført til endringer i budsjett eller til utbetaling­er, uten at sakene har vaert til behandling i møte i folkevalgt­e organer. Etter vår vurdering er denne praksisen i strid med kommunelov­en, jf. Pkt. 3.9.» skriver revisjonen.

I og med saken om Odd-støtten skal behandles i bystyret, vil ikke revisjonen komme med noen anbefaling­er i denne saken.

Men likevel tillater revisjonen seg å komme med tre konkrete anbefaling­er til hva Skien kommune bør foreta seg den naermeste tiden.

De anbefaler at kommunen:

▶ Oppdatere og klarg jør reglemente­ne om delegasjon

▶ Sikrer at rådmannen ansvar for hele administra­sjonens arbeid blir i tråd med kommunelov­en

▶ Sikrer at behandling av saker som skal avgjøres av folkevalgt­e organer foregår i møter

Ordfører Hedda Foss Five, som for tiden er i fødselsper­misjon, sier til Varden at hun ikke

vil gi noen kommentare­r til saken før den har vaert til behandling i kontrollut­valget fredag 24. januar.

Men i sitt høringssva­r til rapporten peker hun på flere punkter der hun er uenig i framstilli­ngen av hendelsesf­orløpet.

Rådmann Ole Magnus Stensrud vil heller ikke uttale seg.

– Viser til mitt høringssva­r som ligger vedlagt i rapporten. Utover dette har jeg ingen kommentare­r, skriver Stensrud i en SMS.

Stensrud på sin side uttrykker i sitt høringssva­r at han er fornøyd med revisjonen­s gjennomgan­g av saken.

 ??  ??
 ??  ?? KRITIKK: Både ordfører Hedda Foss Five og rådmann Ole Magnus Stensrud får sterk kritikk.
KRITIKK: Både ordfører Hedda Foss Five og rådmann Ole Magnus Stensrud får sterk kritikk.
 ?? FOTO: ARKIV/FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: ARKIV/FREDRIK NORDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway