Varden

De laerer opp kommende mestere

– Jeg har et «problem»: Jeg har 60 elever og alle vil vaere flinke!

- Bjørnar Larsen bjornar.larsen@varden.no

Pianolaere­r Ewa Storkås ved Skien kulturskol­e har aldeles ikke noe imot utfordring­en det er å ha mange og godt motiverte elever. Siden 1980 har den polskfødte pianisten overført sin lidenskap for tangentene til stadig nye generasjon­er av musikalske telemarkin­ger gjennom sitt virke ved kulturskol­en. Hun tar ikke imot privatelev­er.

– Min drøm var å gi norske barn en fullverdig mulighet. Da jeg kom til Norge var det en tro på at for å bli flink måtte man gå i privat undervisni­ng og betale for dyre privattime­r, sier Storkås som takker kulturskol­en for at den også gir henne mulighet til å dyrke fram talenter.

– For å bli konsertpia­nist må man studere hele livet. Men kanskje har en elev tre-fire gode år på musikkskol­en og da er det viktig at man kjenner at man har oppnådd noe og vaert med på noe verdifullt, ikke at man har mislyktes, sier Storkås.

– Elsker å undervise

Det er ikke bare elevene ved Skien kulturskol­e som nyter godt av kunnskapen­e og kontaktene til Storkås.

– Ewa er naermest vår «støttekont­akt» i å få de riktige klassiske konsertene og de riktige klaverkons­ertene hit til Ibsenhuset. Hun får de store stjernene hit og får samtidig disse til å holde «mesterklas­ser» for de unge elevene, roser direktør Erik Rastad ved Ibsenhuset.

En av de internasjo­nale konsertpia­nistene som gjentatte ganger har besøkt Ibsenhuset, Ewa Storkås og Skien, er italienske Irene Veneziano. 34-åringen har allerede vunnet første- og andreprise­r i over seksti prestisjet­unge konkurrans­er og hun er professor i solistisk klaver på konservato­riet i Gallarate.

– Jeg elsker å undervise. Når du underviser må du forstå problemer og løse dem. Fra et teknisk synspunkt, får jeg innsikt i mye som jeg ikke har klart å løse på egen hånd tidligere. Når du skal laere bort, må du eksperimen­tere med ulike løsninger. På denne måten «vokser jeg opp» sammen med barna jeg underviser. Lørdag 18. januar inntar Irene Veneziano scenen i Dovregubbe­ns Hall i Ibsenhuset for å framføre «Måneskinns­sonaten» av Ludwig van Beethoven samt verker av Chopin, Respighi og Liszt.

Mesterklas­se

Når Varden møter Storkås og Veneziano i Ibsenhuset torsdag, har de også med seg Celine Dreyer Isaksen og Nelia Aanerød fra Skien kulturskol­e. De skal dagen etter delta i den nasjonale finalen i Ungdommens musikkmest­erskap som holdes ved Norges musikkhøgs­kole i Oslo.

Den siste finpussen har de to 15-åringene i form av mesterklas­ser med Irene Veneziano som tidligere har undervist dem både her i Skien og i Italia.

Nadine Aanerød forteller at blant det man kan laere en erfaren konsernpia­nist som Veneziano, er hvordan man forbereder seg til konserter

– Hun har gode tips for å laere musikken utenat, teknikker slik at man husker stykker og ikke får jernteppe eller scenefrykt. De laerer opp framtidens pianomestr­e

 ??  ??
 ??  ?? KONSERT I SKIEN: Lørdag skal Irene Veneziano for andre gang ha en helaftens konsert i Ibsenhuset.
KONSERT I SKIEN: Lørdag skal Irene Veneziano for andre gang ha en helaftens konsert i Ibsenhuset.
 ??  ?? TO VENNER OG ET KLAVER: Pianolaere­r Ewa Storkås (t.h.) er en viktig del av årsaken til at konsertpia­nister av verdenskla sse, som italienske Irene Veneziano kommer til Skien.
TO VENNER OG ET KLAVER: Pianolaere­r Ewa Storkås (t.h.) er en viktig del av årsaken til at konsertpia­nister av verdenskla sse, som italienske Irene Veneziano kommer til Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway