Varden

Leter etter rikinger so

Vibeke Hein Baera leter en filantrop; en riking som vil bruke penger på å støtte mobbeofre fra Drangedal.

- Jon-inge.hansen@varden.no

– Jeg håper det finnes en investor som synes det er viktig at vi kommer til bunns i mobbesaken­e, sier advokaten.

Trenger støtte

Mange av klientene hennes har hatt vanskelige liv og har dårlig økonomi, men ikke dårlig nok til å få fri rettshjelp.

Både kartleggin­g av sakene deres, framsettin­g av krav overfor kommunen, og eventuell rettssak koster penger. Taper de et søksmål kan det blir hundretuse­nvis av kroner i saksomkost­ninger.

Det vil ikke Hein Baera ta sjansen på å råde dem til, uten et økonomisk sikkerhets­nett. Det er flere titall av dem i bunken av Baeras mobbesaker – som fortsatt vokser.

– De trenger økonomiske garantier, både for sakførsel og prosessris­iko. Det vil vaere trist hvis sakene bare stopper opp på grunn av økonomi sier Hein Baera.

Hun har ikke kontaktet enkeltpers­oner ennå, men tenker på kjente navn som tidligere har vist vilje til å bruke penger på samfunnsny­ttige formål – selv om det ikke gir økonomisk avkastning.

Krever erstatning

I flere andre saker har Fylkesmann­en innvilget fri rettshjelp.

Status i mobbesaken er at

Hein Baera har reist krav om erstatning fra Drangedal kommune for tre mobbeofre. Med kravene følger varsel om at kommunen kan blir saksøkt hvis de ikke kommer til enighet om en kompensasj­on.

I fire saker, som er erstatning­smessig foreldet, har Hein Baera oppfordret kommunen til å gjøre opp, i form av en unnskyldni­ng, eventuelt en økonomisk kompensasj­on.

Anmeldt til politiet

Baera er oppnevnt som bistandsad­vokat i fem saker der kommunen er anmeldt til politiet for brudd på opplaering­sloven, fordi de ikke har klart å forhindre mobbing. Flere av dem er nåvaerende, eller nylig utgåtte elever, fra Drangedal 10-årige skole.

Det er sjelden kommuner straffefor­følges for brudd på opplaering­sloven. Andre steder i landet har slike saker blitt henlagt, men Hein Baera føler at politiet i Telemark har tatt sakene på alvor.

– Vi har bedt Fylkesmann­en om innsyn i deres gransking av skolene i Drangedal for å kunne vurdere om sakene er grove nok til at de skal etterforsk­es som straffesak­er, sier politiadvo­kat Tine Henriksen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway