Varden

Topptungt fredsmøte om Libya konflikten

Flere av verdens mektigste politiske ledere ventes å delta når et nytt møte om konflikten i oljerike Libya holdes i Berlin i helgen.

-

Både Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron, Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep

Tayyip Erdogan er ventet å vaere til stede.

Fra USA kommer utenriksmi­nister Mike Pompeo. Vertskapet er den tyske regjeringe­n og statsminis­ter Angela Merkel, som gjør et nytt forsøk på å løse konflikten i Libya.

Men fortsatt er det usikkerhet rundt den libyske opprørsgen­eralen Khalifa Haftar – en av de viktigste partene i konflikten.

Han har «i prinsippet» sagt seg villig til å delta, ifølge Tysklands utenriksmi­nister Heiko Maas.

Nektet å undertegne

I forkant av søndagens toppmøte i Berlin var partene i Libyakonfl­ikten i Moskva tidligere denne uken.

De møttes ikke ansikt til ansikt, og russiske og tyrkiske ministre måtte gå fram og tilbake mellom de libyske delegasjon­ene for å overbringe utspill og synspunkte­r.

En formell avtale om våpenhvile ble godtatt av Fayez Sarraj, lederen for den FN-støttede regjeringe­n i Libyas hovedstad Tripoli. Men Haftar nektet å undertegne avtalen. Heiko Maas sier Haftar likevel er villig til å overholde våpenhvile­n, som trådte i kraft forrige helg.

Gresk trussel

Den tyske utenriksmi­nisteren kommentert­e situasjone­n etter å ha møtt Haftar i Libya torsdag. Under møtet i byen Benghazi forsøkte Maas å overtale opprørsgen­eralen til å delta på toppmøtet i Berlin.

Haftar dro senere samme dag til Hellas. Her er det ventet at han fredag skal ha samtaler med statsminis­ter Kyriakos Mitsotakis.

Hellas har reagert sterkt på at den FN-støttede regjeringe­n i Libya har inngått en avtale med Tyrkia om militaert samarbeid og maritime grenser i Middelhave­t. Mitsotakis krever at avtalen må oppheves – og hvis ikke, vil Hellas legge ned veto i EU mot en eventuell fredsavtal­e for Libya framforhan­dlet av europeiske land.

Militsgrup­per

Libya, som har Afrikas største påviste oljereserv­er, har vaert preget av kaos og vaepnet konflikt helt siden 2011.

Da ble diktatoren Muammar

Gaddafi styrtet av opprørere med støtte fra luftstyrke­r fra en rekke Nato-land – blant dem Norge.

Siden har en rekke libyske militsgrup­per kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre landet til et senter for menneskeha­ndel og et brohode for flyktninge­r og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa. Partene i konflikten bruker dessuten migranter som soldater, ifølge FNs høykommiss­aer for flyktninge­r.

Både den FN-støttede regjeringe­n i Tripoli og opprørsgen­eral Haftar får mer eller mindre åpenlys støtte fra ulike andre land. Mens Tyrkia støtter Tripoli-regjeringe­n, regnes Russland som en av Haftars viktigste støttespil­lere. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway