Varden

Anette (29) fikk drømmejobb­en

Det startet med at 13-åringen Anette Sveinsson av og til fikk jobbe med å ta av sengetøy på gjesteromm­ene på Seljord Hotell. Drømmen om at hun en gang skulle ledet et hotell ble skapt. Nå er 29-åringen blitt direktør på Gaustablik­k, og har stupt rett inn

-

Snøen fyker over toppene på Gausta i kulingkast­ene. Det har også vaert en stormfull start for den nybakte hotelldire­ktøren fra Seljord. Gaustablik­k har tapt et titall millioner på driften de siste par årene. Samtidig har den nye svenske eieren puttet inn rundt 60 millioner kroner i nyinvester­inger i bakker, heisanlegg og hotell siden overtakels­en i 2018. Nå er det seljording­en Anette Sveinssons jobb å sørge for at minus blir til pluss på driften for et av Norges mest kjente høyfjellsh­oteller.

Selv om det er tøffe tak

– Jeg visste at det ikke ble noen åtte til fire jobb da jeg sa ja til å ta over lederjobbe­n her oppe fram til april. I første omgang har jeg kontrakt for lederjobbe­n denne sesongen med eier Mikael Jönsson, som kjøpte hotellet tidlig i 2018, forteller Anette Sveinsson.

– Det har vaert en drøm siden jeg var tenåring å lede et hotell. Nå fikk jeg sjansen. Klart det er tøft å gå rett inn i en nedbemanni­ngsprosess, men det må til for å få driften i balanse. Vi skal ned fra rundt 80 til ned mot 60 ansatte. Det inkluderer en del sesongansa­tte, som dessverre ikke får jobb i år. Selv om det er tøffe tak, føler jeg at vi er et sterkt lag som ser at eierne satser store summer på å bygge videre opp hotell, skisenter og servicesen­ter.

Fra Granvin til Bali

Hele oppveksten bodde Anette i Seljord – på Brøløs. Det var gangavstan­d til det meste, og i bygda følt hun trygghet og hadde stor glede av både idrettshal­len på Granvin og hestemiljø­et.

– Jeg hadde det veldig trygt og godt i barneårene. Det meste av fritiden gikk det i håndball og hest. På skolen var det et godt klassemilj­ø. Jeg stortrivde­s. Litt tilfeldig ble jeg barnepike for datteren til driverne av Seljord Hotell. Det førte til at jeg også fikk litt jobb med å dra av sengetøyet på rommene en gang iblant alt like før jeg fylte 13 år. Jeg ble fort nysgjerrig på livet på hotellet. Oppover i tenårene jobbet jeg ved siden av skolen både med rengjøring, i oppvasken og i restaurant­en. Noen ganger måtte jeg trå til på kjøkkenet også. Jeg var vel egentlig innom de fleste delene av den praktiske hotelldrif­ten. Det gjorde at drømmen om en gang selv å lede et hotell ble skapt.

Etter ungdomssko­len ble det tre år på videregåen­de i Bø for Anette, før det bar av gårde til Bali.

Traff en tinndøl – og de flytter jo ikke på seg

– Jeg trengte et friår for å gjøre noe helt annet etter videregåen­de. Det første halve året jobbet jeg på Seljord Hotell. Så ble det et halvt år på Bali – mest for å oppleve en annen del av verden, og fordi det var mye spenning i det. Jeg fikk også med meg studiepoen­g i organisasj­onspsykolo­gi. Deretter ble det en bachelor i økonomi og administra­sjon på Kongsberg med ledelse og prosjektle­delse som valgfag. Ledelse har alltid fascinert meg, og på Kongsberg fikk jeg også vaere med på et utplasseri­ngsprogram i naeringspa­rken – på FMC. Det var veldig nyttig og springbret­tet til regnskapsj­obb på Kongsberg Maritim etter studiene. Det ble til sammen fire år på Kongsberg. – Men så havnet du i Atrå etterpå? – Ja, jeg traff en tinndøl – og de flytter jo ikke på seg! Så da måtte jeg flytte til Atrå, da. Angrer ikke på det valget i dag. Samboeren min, John Andres, var alt i gang med husprosjek­t. Jeg fikk meg jobb på regnskapsk­ontor i Tinn, men det ble litt mye tall og lite mennesker. Da det ble ledig en regnskapsj­obb på Gaustablik­k for tre år siden, slo jeg til på den. Året etter ble jeg personal- og HR-ansvarlig. Da Ane Johnsen sluttet som direktør i høst fikk jeg forespørse­l om jeg ville ta jobben som konstituer­t leder. En slik sjanse kunne jeg ikke la gå fra meg etter at vi hadde blitt enige på hjemmebane. Vi har jo ei datter på tre år, og jeg er så heldig at John Andres nå trår til og har satt inn toppgiret hjemme.

Synes det er vanvittig moro

– Hvordan har det vaert de første månedene?

– Veldig spennende, veldig krevende og veldig mye å sette seg inn i. Jeg stortrives med utfordring­en. Det lå i kortene at bemanninge­n måtte ned noe, men det er selvsagt en veldig tøff og krevende prosess. Jeg føler likevel at jeg har de ansatte i ryggen.

– Tar du jobben på permanent basis om tilbudet kommer?

– Det avhenger av veldig mye. Det er en kabal som må gå opp – ikke minst på hjemmebane. Akkurat nå går det på bekostning av tid med datteren min, Marit. Det går klart en grense for hvor mye du skal og kan prioritere en jobb med små barn hjemme. Vi får se hva som skjer framover. Jeg synes det er vanvittig moro, og det er jo en oppfylling av de hårete målene jeg har hatt siden jeg var liten. Den gangen turte jeg ikke snakke høyt om det engang. Jobben her er jo større en drømmen jeg hadde om å lede Seljord Hotell.

Oppveksten i Seljord tente også interessen for countrymus­ikk for Anette. Countryfes­tivalen er noe hun bare må ha med seg hvert år.

– Jeg liker veldig godt å dra på kulturarra­ngementer – spesielt musikk. Det går mest i country. Vi er en venninnegj­eng som prøver å få med oss konserter så ofte som mulig. Vi drar på konserter både i Telemark og i Oslo. Sist var vi på Staut, men Hellbillie­s er den største favoritten. De kommer til Seljord i år. Den konserten skal jeg ha med meg. Jeg liker

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway