Varden

Orden i skap og skuffer

Slik starter du det nye året med blanke ark og ryddig bod.

-

Åsette i gang med en ryddeprose­ss er litt som å slutte å røyke eller å begynne å trene. Man gruer seg litt til å starte. Men har du først kommet i gang, går det gjerne lettere enn du tror, sier Lene Rygh. Sammen med Trine L. Johnsen har hun startet firmaet Skap rom, som hjelper folk med å få orden i skap og skuffer, på loft og i kjellere, i boder, garasjer og alle andre steder der ting har det med å hope seg opp i et salig kaos. De gir også ryddetips på Instagram-kontoen @skap.rom og Facebook-siden skap-rom.

Duoen fastslår at første steg på veien mot et ryddigere hjem, er å komme i gang. Neste steg er å lage et system som fungerer for deg. Skal du få et hjem som forblir ryddig, nytter det ikke å bare rydde litt her og litt der.

– Du må lage et ordentlig system der alt har sin plass. Da blir det lettere å rydde, og lettere å finne igjen ting, sier Trine.

Velg din metode

De siste årene har det kommet flere ryddebøker med ulike teorier om hvordan man bør rydde. Blant annet har Marie Kondo fått mye oppmerksom­het rundt sin metode, som innebaerer å kvitte seg med alt som ikke gir deg glede. Lene og Trine mener det er mindre viktig hvilken metode man bruker, så lenge man blir fornøyd.

– Folk er forskjelli­ge. Hjemme hos meg står det mer ting rundt omkring, og ser ikke spesielt ryddig ut. Trine har et renere uttrykk. Fellesnevn­eren er at vi har et system slik at vi vet hvor vi har ting, sier hun.

For å få et system som fungerer på sikt, anbefaler de å rydde etter kategori, og ikke bare rom for rom.

– Klaer har man for eksempel gjerne både i klesskapet, gangen og boden, så det er lurt å rydde alle disse stedene samtidig, påpeker Lene.

Noe må ut

Skal man få det ryddigere, vil det for de fleste innebaere at de må kvitte seg med en god del ting.

– I de aller fleste hjem er det en del som bør kastes, selges eller gis bort, påpeker Trine.

Mange kvier seg imidlertid for å kvitte seg med ting, enten det er buksene man aldri bruker, eller møblene man har fått med seg fra barndomshj­emmet.

– Det kan vaere lurt å få inn noen utenfra til å se på tingene dine med et kritisk blikk, for eksempel en venninne, råder Trine.

For å gjøre prosessen lettere anbefaler de å starte med å rydde i den kategorien som betyr minst for deg. For mange er det matvarer og kjøkkenuts­tyr.

– Har man kommet seg gjennom en runde med rydding og kasting i en av kategorien­e, vil det gå lettere med den neste, mener Trine.

På sitt kjøkken har hun helt tørrvarer over i gjennomsik­tige bokser, merket med «best før»-dato.

– Å ha det ryddig gjør det ikke bare lettere å finne igjen ting, det er også et økonomisk spørsmål. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i at man kjøper en ny pakke spagetti når det allerede ligger to pakker innerst i skapet, sier Lene.

Trine har også gjort flere grep for at sønnene på åtte og tolv skal bidra med å holde orden.

– Helt fra de var tre år, har de hatt skuffer der de selv kan gå og hente klaer, da slipper man krangling om hva de skal ha på seg. Jeg bretter klaerne på en måte som gjør det lett å se hvilket plagg det er, slik at ikke klaerne blir dratt utover i leting etter et bestemt plagg, forteller hun.

På rommene sine har sønnene skittentøy­kurv med knagger over, og guttene har selv ansvar for vurdere hva som bør kastes på vask, og hva som kan henges på knaggen til senere bruk. Trine har også en kurv på hvert av barneromme­ne der hun legger leker og andre ting som flyter rundt i huset.

– Så kan de selv legge det tilbake der det hører hjemme, påpeker hun.

Også hennes egne klaer er lagret systematis­k for å unngå at de skal flyte rundt.

– Både jeg og mannen min har en egen skuff for klaer som vi har brukt, men som ikke er så skitne at de skal vaskes. Ellers har slike plagg en tendens til å tårne seg opp i en stol, sier hun.

Rydd etter sesong

Hjemme hos Trine har familien prioritert plass til skap og boder framfor et ekstra soverom i kjelleren. Der har hun for eksempel en egen sommer- og vinterboks med puter og pyntegjens­tander.

– Man trenger ikke å enten kvitte seg med ting eller bruke det. Man kan også rydde det vekk og hente det fram igjen, påpeker hun.

De to ryddeekspe­rten mener januar er et godt tidspunkt å starte et nytt og ryddigere liv. Gavene som ble pakket opp på julaften, må få plass i et kanskje allerede overfylt hjem. I tillegg er det en roligere måned med rom for å sette av tid til storoppryd­ding.

Og når ryddingen er unnagjort, gjelder det å ikke fylle på med nytt rot.

– Tenk to ganger før du tar noe nytt inn i huset, sier Lene. – Spør deg selv: «Trenger jeg egentlig dette»?

(NTB)

 ??  ?? KJØKKENRYD­DING: Ryddeekspe­rtene Trine L. Johnsen og Lene Rygh har mange tips for å få et ryddigere hjem. På kjøkkenet til Trine er det god orden på alt fra knekkebrød til sleiver.
KJØKKENRYD­DING: Ryddeekspe­rtene Trine L. Johnsen og Lene Rygh har mange tips for å få et ryddigere hjem. På kjøkkenet til Trine er det god orden på alt fra knekkebrød til sleiver.
 ??  ?? VENTESKUFF: I klesskapet har Trine L. Johnsen en egen skuff for alle klaer som er brukt, men som enda ikke er så skitne at de skal vaskes.
VENTESKUFF: I klesskapet har Trine L. Johnsen en egen skuff for alle klaer som er brukt, men som enda ikke er så skitne at de skal vaskes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway