Varden

En femåring og 772 gjennomsla­g

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Begeret er fullt. Nok en gang. Regjeringe­n er blitt grå og kjedelig. Regjerings­partiene er ikke til å kjenne igjen. Omtrent slik ordlegger Frp-leder Siv Jensen seg etter at regjeringe­n har besluttet å hente hjem en syk femåring, hans mor og tre år gamle søster fra en flyktningl­eir i Syria. Kvinnen omtales hyppig som «IS-terrorist» i Frp-kretser.

Det kan meget

godt hende at hun er. Det vet ikke jeg. Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) har tatt ut en siktelse mot kvinnen, men det er lite stykke fra en siktelse til en domfellels­e. Akkurat dette får vi svar på etter hvert, når politi og påtalemynd­ighet har gjort seg ferdige. Det er slik en moderne, liberal og demokratis­k rettsstat må håndtere slike saker.

Jeg kan forstå

at det er sinne i Frp. De fire partiene er enige om at barna skal kunne hentes hjem. Foreldrene deres, derimot, er det uenighet om. Det er en fair sak. Jeg er for så vidt helt enig i at norske myndighete­r ikke bør sette i gang redningsak­sjoner for folk som har (eller vi antar har) oppført seg som idioter og vel så det. For å si det rett ut.

Så, hvorfor hentes

moren også hjem, og ikke bare barna? Én vinkel er det rent menneskeli­ge. Uavhengig av om en mor har vaert terrorist eller gjort noe annet og svaert ufornuftig, er hun fortsatt barnas mor. Hvis det skulle forholde seg slik at den antatt syke femåringen døde i flyktningl­eiren, fordi moren ikke fikk vaere med hjem til Norge – og nektet femåringen reise, ville det ha blitt en temmelig ufiks situasjon. Både for moren og Norge. Da har både mor og stat latt et barn dø. Helt håpløst og langt fra «barnas beste», selvsagt.

En annen forklaring

kan ha med juss å gjøre. Jeg har ikke sett at dette har vaert brukt som et argument, men norske myndighete­r kan neppe og uten videre bare hente et barn mot morens vilje. Noen har påpekt at det må vaere mulig å gjennomfør­e en omsorgsove­rtakelse. Det er verdt å minne om at Norge, i flere saker, har fått kraftig kritikk fra Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen for nettopp å ta ungene fra folk. Dette er, etter alt å dømme, juridisk plundrete.

Juss kan fort

vaere tema når representa­nter for norske myndighete­r går langt i å felle dom lenge før saken har havnet i rettssyste­met. For eksempel justismini­ster Gøran Kallmyr (Frp), som sa dette til Aftenposte­n: – Hun har brukt barnet sitt for selv å komme til Norge. Hun har reist frivillig til IS, og deltatt i IS. Nå som IS har falt, og hun ikke lenger kan delta i en organisasj­on som torturerer folk, dreper folk systematis­k og systematis­k voldtar kvinner, er det på tid å komme tilbake til trygge Norge. Hun bruker det syke barnet ved å skyve det foran seg.

Advokat John-Petter Karlsen

i advokatfir­maet Skjold skriver i en kronikk i DN at «alle skal anses uskyldig inntil det motsatte er bevist» – altså den såkalte uskyldspre­sumsjonen – og at «også en IS-kvinne har denne rettighete­n».

Skal vi bry

oss med juss og «humanitaer­t grunnlag» når det er tale om folk som sannsynlig­vis har vaert en del av noe av det mest forbryters­ke, brutale, sadistiske og faele systemet verden har sett på denne siden av annen verdenskri­g?

Selvsagt skal vi

det. Jeg har ikke en flik av sympati med folk som har reist til Syria, men jeg er ikke villig til å kaste vrak på helt sentrale prinsipper i rettsstate­n vår av den grunn. Vi er bedre enn de som ønsket å knekke oss. Vi straffer folk som har gjort gale ting, vi hjelper barn som trenger det og vi gjør det på en skikkelig måte.

Saken har imidlertid

ført til noe som ligner en fullblods regjerings­krise, og slik sentrale Frp-folk nå ordlegger seg, er det mye som tyder på at det skal mye til for at regjeringe­n overlever. Når Siv Jensen går så langt i kritikken av regjeringe­n hun selv er med på å lede, blir det åpenbart vanskelig. Hun går svaert langt i å si at Frp ikke vil sitte i regjering lenger.

Det er en

aerlig sak, men det er krevende å forstå hvorfor. Det enkle svaret er kanskje at regjerings­partiene gjør det dårlig på gallupene. Så dårlig at regjerings­prosjektet blir brukt som forklaring­smodell. Men det er faktisk også slik at selv om politikk handler om ganske mye, er det én ting som er viktigere enn alt annet: Å vaere i posisjon.

Å komme i

posisjon er selve hensikten med politikk. Fordi du faktisk får anledning til å gjennomfør­e politikken. Det kan sikkert vaere både gøy og interessan­t å brumle rundt som opposisjon­spolitiker, men faktum er at du har null innflytels­e. Det er derfor kompromiss­er inngås. Man gir noe for å få noe annet igjen. Det man får, er makt.

«Fremskritt­spartiet har fått

mange gode gjennomsla­g for folk flest i regjering. Her finner du noen av dem,» skriver Frp på sine egne hjemmeside­r. Det er listet opp «gjennomsla­g» på alt fra forsvar til innvandrin­g og integrerin­g, samferdsel, kultur, utenriks, skatter og avgifter og mer til. Og det er ikke lite Frp har fått gjennomsla­g for, ifølge seg selv.

Min opptelling viser

at Frp har fått gjennomsla­g i regjering i 772 saker. Sjuhundreo­gsøttito saker. Frp mener, med andre ord, at de har fått gjennomsla­g for en sak hver tredje dag de har sittet i regjering. Som altså er fra oktober 2013.

Grå og kjedelig?

Lite gjennomsla­g? Ikke ifølge dem selv. I alle fall ikke før begeret ble fullt denne uken.

For alt jeg

vet kan velgerne respondere positivt på Frps steile holdning. Eller at de feller regjeringe­n på denne saken. For dette kan vaere en sak Frp, isolert sett, kan ha som en «vinnersak». For Høyre og Erna Solberg kan dette vaere en sak der det kan utvises prinsippfa­sthet.

Saken er bare

den at det går temmelig bra her i landet. Må man kunne si. Som velger skulle jeg ønske at de som styrte landet var noe mer forutsigba­re. For ikke å si «kjedeliger­e». Folk vil ha det enkelt. Folk vil leve livene sine. Bedriftene vil holde på med det de er best på. Ingen er tjent med sirkus, stadige endringer, krangling, skittkasti­ng og evige spekulasjo­ner.

Det er faktisk

en viss fare for at mange er så grundig lei av den stadige kjeklingen i regjeringe­n at det går ut over oppslutnin­gen.

Selvsagt kan man

ikke bare skylde på Frp. Har arbeidsfor­men i regjeringe­n vaert god nok for alle? Det ser ikke slik ut, og det er heller ikke slik at de har sittet musestille i andre regjerings­partier, heller; det virker som om Venstres Abid Raja, som ikke er en hvilken som helst, har nokså lav terskel for å brenne nokså mye krutt. For eksempel.

Et samarbeid fordrer

at man faktisk jobber sammen. Så enkelt og så vanskelig. Saerlig når man skal vinne valg. For å komme i posisjon. Inntil man blir grå og kjedelig og ikke får gjennomsla­g for 7–800 saker, selvsagt.

Eller som satiremake­rne

i NRK Satirisk så treffende har påpekt: Her kan vi ha med å gjøre den første ISkvinnen som styrter en vestlig regjering …

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway