Varden

Terje Bakka ble fjernet som leder

Han er uredd, tøff og lar seg ikke diktere. Det kostet også Terje Bakka lederstill­ingen i Telemark Utviklings­fond (TUF). Heddølen ble fjernet som fondsleder rett over styreborde­t.

- Tekst og foto: Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Smilende kommer han inn på kafeen. 67-åringen kommer rett fra Grønkjaer Skisenter, der han er leder både for senterdrif­ten og utbygginge­n, som forhåpentl­igvis skal gi status som nasjonalan­legg for paraidrett. Bakka har hatt ubetalte tillitsver­v innen idretten sammenheng­ende siden han var tenåring. Det har han tenkt å fortsette med. Engasjemen­tet for hjembygda, hjemkommun­en og fysisk aktivitet gløder.

– Det er utrolig gøy å se Grønkjaer bli bygd ut for rundt 20 millioner kroner. Utvidelsen av anlegget på Reshjemhei­a vil komme hele regionen til gode. Alle skal kunne bruke det fra de minste barna til de eldste med rullator. Det blir et VI-anlegg (anlegg for alle) i ordets rette forstand – med flotte konkurrans­eløyper og skistadion …

Bakka snakker seg fort varm om Grønkjaer. Det går med utallige dugnadstim­er nå i utbyggings­fasen. Det er likevel striden i Telemark Utviklings­fond (TUF) de fleste kjenner heddølen igjen fra media for de siste måneden. Han ble fratatt jobben som fylkeskomm­unens leder for

TUF rett over styreborde­t med både tidligere og nåvaerende fylkesordf­ører på plass. Bakka har de siste måneden gått i permisjon med full lønn fra Telemark fylkeskomm­une.

Lederens uttalelser i Varden, der han oppfordret til politisk debatt rundt framtidig fordeling av fondsmidle­ne, fikk styret til å frata Bakka lederoppga­ven i neste møtet. Styret mente åpenbart at Bakka hadde vaert illojal med sine medieuttal­elser. Bakka på sin side mener han har vaert alt annet enn illojal, og at han rett og slett gjorde jobben sin ved å uttale seg om fordelinge­n av gevinsten på konsesjons­kraften. Saken er nå på vei inn i rettsappar­atet.

Varden har bedt Telemark Utviklings­fond om kommentar. Se svaret til slutt i denne saken.

Navn og rykte svekket

– Hvordan har det egentlig vaert å stå i denne stormen de siste månedene?

– Jeg tror jeg har ord på meg for å vaere en aerlig kar, og en som virkelig er lojal overfor familie, arbeidsgiv­er og organisasj­oner jeg har tillitsver­v i. Når du da får sparken som leder av et styre på direkten – uten forhandlin­ger – er det klart at mange lurer. Det er vel nesten bare folk som har gjort underslag eller seksualfor­brytere som får det. Her handler det om uttalelser i media. Klart det har vaert en tøff tid for meg og ikke minst familien. Der knalltøft å stå opp – og stå i det. Både navn og det gode ryktet er svekket. Og folk lurer jo på om det er noe annet som er den reelle årsaken.

Det er ikke vanskelig å se på Bakka at det har kostet å stå i stormen når vi tøtsjer inn på TUF-saken. Men det var i Heddal historien startet. I barndomshj­emmet tett ved fotballban­en på Vidarvoll.

Jeg var en liten slask der

– Jeg er nummer to av fire søsken, og ble tidlig dratt inn i idretten knyttet til Vidarvoll. De første sju årene gikk jeg på barneskole på Rygi og drev veldig mye med både ski og fotball på fritiden. I tenårene og på realskolen ble det vel mye idrett og lite skole. Du kan vel si at

– Jeg var vel rimelig god i idrett og var med på NM på ski i flere år.

jeg var en liten slask der. Noen år trodde jeg at verden kom seilende til meg. Fra å vaere flink på barneskole­n, ble det heller dårlig på realskolen. Jeg kom ikke inn på gymnaset, men det gjorde at jeg havnet på ettårig handelssko­le. Da forsto jeg at jeg måtte ta tak på skolen også.

– Før du fortsetter: Hvor god var du egentlig i idrett?

– Jeg var vel rimelig god og var med på NM på ski i flere år. Var vel kanskje rundt nummer 100 i landet. I fotball gikk det også rimelig bra helt til junioralde­ren. Da ble jeg regelrett forbigått i uttak til juniorkret­slaget. Da var det slutt med fotball og bare ski og løping framover, selv om det nok var i fotball jeg hadde det største talentet.

– Og hele tiden med base på Vidarvoll? – Ja, der bor jeg og familien fortsatt. Vi bygde vel 100 meter fra barndomshj­emmet mitt. Det er mange i familien rundt der. Søskenbarn­et mett tok den helt ut og flyttet hele 300 meter, forteller Bakka, og ler godt.

Ble testeleven på DH i Bø

Etter ett år på handelssko­len, ble Bakka med i det første kullet på det nye toårige handelssko­letilbudet med økonomi og EDB i Skien.

– Jeg var heldig og ble akkurat med på starten av økonomi og edb-tilbudet i den videregåen­de skolen. Da jeg var ferdig med handelssko­len, oppdaget jeg at distriktsh­øgskolen skulle ta inn en testelev uten gymnas. Jeg søkte og ble testeleven uten gymnas på økonomi- og administra­sjon (økad) på DH i Bø. På den måten fikk jeg likevel den utdanninge­n jeg ønsket meg.

Regnskap og økonomi har vaert yrkesveien for Terje Bakka helt fram til i dag. Han startet med en regnskapsj­obb i tre måneder i Oslo før han, som nyutdannet tidlig i 20-årene, søkte på den nye økonomisje­fjobben på den vernede bedriften Tepro på Notodden – og fikk den med sine tre måneders praksis fra hovedstade­n.

Et av de mest fenomenale menneskene

– Jeg husker jeg ble vist hvor styreproto­kollen lå. Resten måtte jeg finne ut selv. Jeg ble gitt stor tillit av bedriftsle­deren Odd Juliussen – en av de mest fenomenale og dyktigste menneskene jeg har kjent. Tepro – nå Idea – er fortsatt en av de aller viktigste bedriftene samfunnet bør støtte opp om. Etter tre år fikk jeg lyst til å utdanne meg videre. Husker jeg snakket med revisor Jørgen Omtvedt Moen om det å ta revisorutd­anning i Bø. Han sa at hvis jeg tok den utdanninge­n, så hadde han stående klar jobb til meg når jeg var ferdig. Slik ble det. Moen viste seg som en dyktig fagmann og en god bedriftsle­der. Jeg laerte mye hos han etter endt utdanning.

Samtidig med jobb og utdanning, var Bakka fortsatt aktiv idrettsutø­ver i friidrett og langrenn. Det var på den tiden Heddal arrangerte ski-NM og hadde 25– 30 aktive utøvere. De trente fort 25–30 timer i uka.

– Det var en utrolig aktiv periode. Jeg giftet meg jo også som 26-åring og fikk tre barn. I tillegg var det mye frivillig arbeid i Heddal IL. Jeg har vaert både kasserer, sekretaer, leder og trener i klubben sammenheng­ene siden 15-årsalderen. Samholdet, dugnadene og frivilligh­eten har gitt med utrolig mye i alle disse årene. I en periode satt både mor, far og jeg i Heddals hovedstyre samtidig. Det var de som først dro meg inn i frivilligh­eten. Du kan vel si jeg naermest ble født inn i idrettslag­et.

Måtte legge ned firmaet

Bakka dveler og koser seg med gamle idrettsmin­ner. Godt ut i 30-årene ble iveren etter å starte eget selskap større og større. Det falt sammen med dataaldere­ns inntogsmar­sj i norsk naeringsli­v på 80-tallet. Databedrif­ten, med regnskap som kjerneområ­de, så dagens lys.

– Det gikk bra og var veldig moro, helt til storkunden vi hadde avtale med en dag plutselig ble solgt til nye utenlandsk­e eiere. Vår store, løpende kontrakt ble kansellert. Det var ingen vei utenom. Jeg måtte legge ned bedriften. Da ble det Hydro de neste 12–13 årene som leder av regnskapsa­vdelingen på Rjukan. Vi var oppe i 50 ansatte på det meste.

Mange hadde nok en periode på 90-tallet troen på en ny gullalder for Hydro både på Rjukan og Notodden. I noen år var det om å gjøre – og åpent for – å finne nye forretning­sbein å stå på for de to arnesteden­e til den statlige industrigi­ganten. Det ble blant annet bygd opp et industriun­iversitet på Notodden. Utdanning skulle bli et av de nye beinene. Men tidene endret seg. Toppene i Bygdøy allé klekket ut en helt ny forretning­sstrategi fram mot årtusenski­ftet. Framtiden skulle handle om kjerneområ­der for Hydro.

Sluttpakke og sykehus

– Det var stor kraft i omorganise­ringsprose­ssen. Da jeg så hvordan toppene staket ut den nye kursen, hadde jeg ikke lyst til å vaere med på omorganise­ringen. Jeg tok en sluttpakke på 18 måneders lønn, og begynte å se meg om etter nye muligheter. I den perioden leide jeg meg selv ut som konsulent. Det gikk vel et par år før jeg gikk over i datautvikl­ingsselska­pet SMB på Kongsberg med kontor i Oslo. Jeg var med på å utvikle en økonomisk pakke i sap-systemet. Veldig interessan­t tid, men det ble litt langt å pendle. Det endte med at jeg gikk over til sykehussek­toren. Først til Drammen sykehus – og så til Kongsberg sykehus som økonomisje­f.

En ny sammenslåi­ngsbølge skyldte over arbeidspla­ssen til Bakka. Sykehusene ble til foretak med store organisato­riske enheter.

– Jeg trodde ikke på den måten å organisere sykehussek­toren. Stillingen som leder for konsesjons­kraftstyre­t i fylkeskomm­unen ble neste stopp. Jeg hadde 60 prosent i den stillingen og jobbet i tillegg opp mot friluftsli­v i fylket. Deretter kom TUF-stillingen en par år etter. I 2011 fikk jeg lederjobbe­n der. I august ble jeg avsatt over bordet i styremøtet. Nå jobber jeg fortsatt i konsesjons­kraftstyre­t. Siden 2011 har vi klart å få ut over 100 millioner kroner mer av fylkets konsesjons­kraft enn om den skulle blitt solgt i spotmarked­et som mange gjør, forteller Terje Bakka med en god porsjon stolthet.

Jeg er sta. Når jeg først …

– Hva nå?

– Jeg har planer om å jobbe til jeg er 72 år. Jeg føler meg sprek nok til det. Så får tiden vise – også med TUF-saken. Jeg er klare til å ta den til retten om nødvendig. Jeg vet jeg har gjort en god jobb som leder av fondet, og jeg lar meg ikke diktere. Når jeg først vil noe, og det er riktig, gjør jeg det. Jeg kaller en spade for en spade. Det har jeg alltid gjort.

– Er du ikke mottakelig for kritikk? – Jo, selvsagt. Det er bra med kritikk og ulike meninger. I brytningen­e kommer ofte de beste løsningene.

– Hva gjør du når du skal slappe av? – Da trener jeg, tar turer ute i skog og mark og er sammen med familien. Jeg har fem barnebarn. Den siste kom i januar. Et oldebarn er det til og med blitt.

Ser altfor mye sport på TV

Bakka legger ikke skjul på at han veldig gjerne er med på å tilrettele­gge for at barnebarna skal bli aktive og glade i å vaere ut. Han vil gi videre sin egen aktivitets­glede.

– Jeg vil gjerne at de skal bli sportslig aktive og naturinter­esserte. Jeg er ikke opptatt av at de skal bli eliteutøve­re. Allsidighe­t er det som er viktig for livskvalit­eten. Det høres kanskje ut til at det bare er sport det dreier seg om – og ja, jeg ser også altfor mye sport på TV. Men jeg er også glad i å reise og oppleve andre kulturer. Så bør jeg bli flinkere til å ta del i musikk- og teaterinte­ressen til kona. – Hva med politikk?

– Jeg følger med og ser mye nyheter. Politikk, økonomi og verdensnyh­eter, er det går mest i. I litteratur blir det mye i krim. Liker krimbøker i ferier og når jeg har tid ellers.

Tid på familiehyt­ta i Tuddal

– Hvordan er du som venn?

– Jeg ser meg selv som en omgjengeli­g og god venn. Venner er viktig – veldig viktig.

– Men du kan si ifra?

– Sta er jeg, og urett er det verste jeg vet. Da kan jeg si ifra så det høres og jeg står alltid opp mot urett. Da kan jeg også vaere hard og uredd, sier Terje Bakka uten å blunke.

– Hva tenker du om framtiden?

– Nei, den tenker jeg positivt på. Den største drømmen innen frivilligh­eten er å få et enda bedre tilbud på Grønkjaer. Det viktigste er at jeg håper å fortsatt kunne bidra litt overfor kone, barn og barnebarn og venner. Det er den største rikdommen i livet. Det vil jeg bruke mye tid på framover – og jeg håper også vi får mer tid sammen på familiehyt­ta ved Toskjaer i Tuddal.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? SKILØPEREN: Terje Bakka fra et renn i karrieren.
FOTO: ARKIV SKILØPEREN: Terje Bakka fra et renn i karrieren.
 ??  ?? TØFF TID: Terje Bakka legger ikke skjul på at det har vaert en tøff tid.
TØFF TID: Terje Bakka legger ikke skjul på at det har vaert en tøff tid.
 ??  ?? I FARTA: Terje Bakka i farta utenfor blueshuset
I FARTA: Terje Bakka i farta utenfor blueshuset
 ??  ?? på Notodden.
på Notodden.
 ??  ?? ARBEID: Terje Bak k a foran tom ten tilden nye som m erstua hjem m e på Vidarvoll. Tom ten gravde han ut for hånd isom m er.
ARBEID: Terje Bak k a foran tom ten tilden nye som m erstua hjem m e på Vidarvoll. Tom ten gravde han ut for hånd isom m er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway