Varden

Dette hullet skal fylles med historie

Nå kan selve byggingen av det nye museumsbyg­get i Brekkepark­en starte. Fredag ble det markert at gravearbei­dene er unnagjort.

- bjornar.larsen@varden.no

– Nå er hullet klart og det skal fylles med historie, sier prosjektle­der Bjørn Rudborg ved Telemark museum.

Allerede om en uke starter støpingen av bunnplata og i mai neste år skal museets ansatte og besøkende kunne ta nybygget i bruk. Våren 2022 kommer så åpningsuts­tillingen som foreløpig er en saerdeles godt bevart hemmelighe­t. Museet har historiske gjenstande­r fra sjeldne mynter opp til Skiens første brannbil fra 1927.

En helt ny opplevelse

Det nye bygget kommer i en del av Brekkepark­en som ikke har vaert så mye brukt til nå.

– For publikum blir Brekkepark­en større, mer åpen og bedre på vinteren. Parken er riktignok vanligvis åpen året rundt, men vi har ikke hatt så mye å tilby publikum fra oktober til april. Nå kan vi snart tilby museum, kafé, toaletter, museumssho­p, opplegg for skoler og lokaler for foredrag, forteller Rudborg.

Totalt vil det nye bygget bli på 2.500 kvadratmet­er over tre etasjer, hvorav 500 til 700 kvadratmet­er blir nye utstilling­slokaler.

Fra antikvaris­k til moderne

Fredag ble det feiret at selve reisingen av det nye museumsbyg­get kan starte. Til stede under markeringe­n var representa­nter for blant annet Vestfold og Telemark fylkeskomm­une, Skien kommune og samarbeids­partnere fra kultur- og naeringsli­v. Spesielt velkomne var tålmodige og forståelse­sfulle naboer som har måttet holde ut sprenginge­r og støy fra selve gravingen.

Bjørn Rudborg forteller at han også var prosjektle­der for DuVerden-bygget i Porsgrunn. Begge prosessene har gitt erfaringer som skiller seg ut fra det man vanligvis opplever ved et museum.

Moderne bygg

– Normalt har jeg ansvar for antikvaris­ke bygg der man «ikke har lov til å røre en millimeter». Dette er bygg som er unntatt fra universell utforming og krav til rømningsve­ier, luft, vann og varme. Nå, derimot, skal alt av offentlige krav oppfylles 100 prosent og det blir et veldig moderne bygg, understrek­er Rudborg. Dette vil også bli en stor fordel for dem som har sin daglige arbeidspla­ss ved museet.

– Her vi sitter nå, er det ikke ventilasjo­n i det hele tatt – det er helt tett. En kan bare håpe på at det er et dårlig vindu så en kan få litt trekk inn, spissformu­lerer Rudborg.

Det nye bygget er planlagt ferdig til åpning i mai 2021 og skal vaere åpent for publikum gjennom hele året. Bygget på 2.500 kvadratmet­er er over tre etasjer og det blir lagt utstilling­sarealer under bakken.

Bygget er blant annet finansiert av stat, fylkeskomm­une og private gaver.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN BERGE, TELEMARK MUSEUM ?? FEIRING I BREKKEPARK­EN:
Fredag ble det markert.
FOTO: KRISTIN BERGE, TELEMARK MUSEUM FEIRING I BREKKEPARK­EN: Fredag ble det markert.
 ??  ?? KABOOM: Prosjektle­der Bjørn Rudborg og vaktmester Gunnar Abrahamsen feiret dette med en symbolsk markering av typen «Olsenbande­n»
KABOOM: Prosjektle­der Bjørn Rudborg og vaktmester Gunnar Abrahamsen feiret dette med en symbolsk markering av typen «Olsenbande­n»
 ??  ?? NÅ KAN BYGGINGEN STARTE: Et hull på ca 1000 kvadratmet­er er gravd ut i et hjørne av Brekkepark­en. Her kommer det
NÅ KAN BYGGINGEN STARTE: Et hull på ca 1000 kvadratmet­er er gravd ut i et hjørne av Brekkepark­en. Her kommer det
 ??  ?? MYE Å SE FRAM TIL: Prosjektle­der Bjørn Rudborg.
MYE Å SE FRAM TIL: Prosjektle­der Bjørn Rudborg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway