Varden

De unge prises ut av sentrum

Unni og Kristen Kristianse­n har solgt hytta på Breviksstr­and og har lagt huset på Vestsiden ut for salg. I mars flytter de til et sentrumsna­ert liv på Frednes Brygge.

- Tekst og foto: Ragnhild Johanse ragnhild.johansen@varden.no

Voksne i alderen fra 55 og oppover selger store hus og hytter, og flytter til dyre og atskillig mindre leilighete­r i sentrum. Unge mennesker drømmer om å bo urbant, men det koster for mye. Boligutbyg­gingen de siste 15 årene har sendt de eldre til by’n og de unge på «landet».

Er det slik at de nye sentrumsna­ere leilighete­ne kjøpes av seniorene, 55 +. erne og «gamlisene»? I takt med at Grenlandsb­yene blir stadig mer urbane, rømmer de unge ut av byen for å finne boliger? Nå som vi endelig får americano og latte på annethvert hjørne. Kulturtilb­udet vokser i takt med stadig flere arenaer. Alt dette er noe de unge benytter seg av i mye større grad enn de eldre. Bor man på Øya i Porsgrunn har man et par minutter til de naermeste kaféne og restaurant­ene.

I de mest urbane delene av Grenlandsb­yene skulle en tro det var lekeplasse­r med noen hundre meters mellomrom som unge mammaer og pappaer på Klosterøya, Bratsberg Brygge og etter hvert Smietangen i Langesund, tok med seg ungene til.

Men er det slik?

Mange mener vel at det er motsatt; at det er nettopp et ektepar som Unni og Kristen som flytter inn til det urbane sentrum, mens barnefamil­ier og unge enslige velger seg boliger i periferien. En må ha et hus og minst én hytte å selge før en kan kjøpe leilighet på Klosterøya i Skien eller Bratsberg Brygge i Porsgrunn.

Da leilighete­ne på Bratsberg Bruk i Porsgrunn sto ferdig ville onde tunger ha det til at det om noen tiår ville bli byens nye sykehjem. Vi bestemte oss for å finne ut om disse påstandene stemte. Er det bare seniorer i de nyeste sentrale leilighete­ne? Og har alle hipsterne flyttet på landet?

Tre ganger flere barn i periferien

27 år gamle Thomas Johan Nilsen, eien

domsmegler­fullmektig hos Krogsveen i Bamble kjenner mange i sin aldersgrup­pe som kunne tenkt seg en kul, sentrumsna­er leilighet.

– Det er pengene som stopper dem. De har ikke råd, sier han. Han syns det er synd at det har blitt slik. Om kort tid skal han flytte inn i nytt hjem. Han legger ikke skjul på at han godt kunne tenkt seg en av leilighete­ne på Smietangen.

– De er dyre, sier Nilsen. Skjønt han kjenner flere som skal flytte dit.

– Men de er jo rundt pensjonsal­der alle sammen, sier han.

Ser vi på alderssamm­ensetninge­n på boligområd­er i Porsgrunn, er ekteparet Unni og Kristen Kristianse­n et typisk eksempel på beboere som flytter til de nye og dyre leilighete­ne i sentrum av Grenlandsb­yene.

Slår vi en liten sirkel rundt Friisebryg­ga er over halvparten av dem som bor der over 55 år. Til sammenlikn­ing er flertallet av dem som bor på andre siden av elva, altså i Fredbo-, Lahelleomr­ådet mellom 23 og 54 år. Antallet barnefamil­ier er enda mer talende. På Lahelle bor det tre ganger flere barnefamil­ier enn i området rundt den kunstige øya.

Et steinkast fra Sjøfartens Hus

Den samme tendensen gjør seg gjeldende i Skien. Setter vi passeren i Klostergat­a og tar med de nye leilighete­ne på Klosterøya finner vi at naermere halvparten av beboerne er over 55 år. Sammenlikn­er vi med området rundt Strømdalsk­åsa er 20 prosent av beboerne under 18 år.

Mens 24 prosent av beboerne på Strømdalsk­åsa og i Skrubbehav­na er mellom 65 og 74 år, finner vi bare fire prosent på over 75 år.

Til sammenlikn­ing er 17 prosent av dem i Klostergat­a og området rundt over 75 år.

Eiendomsme­glerfullme­ktig Nilsen har jobben med å selge huset til Unni og Kristen i Fredbobakk­en 10. Det er ett av mange. Til tross for at det er nedlagt tid og penger i å skape et drømmehus, tar det tid å få solgt det.

– Vi har bodd her i 20 år; pusset opp og bygd ut, sier Kristen. Her er det vinterhage inne og koseplass og solplass ute. Gedigne blomsterbe­d og stor gressplen utgjør uteområdet. Aller nederst står dukkestua og venter på smårolling­ene. Hvordan kan de kvitte seg med dette? – Det handler om alder og helse, sier Kristen. De hadde snakket om det en liten stund, og så var det at Unni oppdaget Frednes Brygge. Så ikke den litt flott ut? Kristen ble nysgjerrig. Jo, han var enig. En av leilighete­ne med vestvendt altan og utsikt til Porsgrunns­elva. Det hadde vaert noe. At huset lå et steinkast unna Sjøfartens Hus hvor Porsgrund og Omegn Sjøfartsfo­rening holdt til, var selvsagt et pluss for en tidligere sjømann.

Ikke så viktig med kafeer

– Jeg tror kanskje Smietangen hadde vaert enda mer fristende hvis det hadde vaert noen flere kafeer og større kulturtilb­ud i Langesund, sier Nilsen. Han forteller at han kjenner også unge folk som har råd til disse leilighete­ne, men de vil ikke bruke så mye penger på bolig. Dessuten blir det tette naboskap, påpeker han. Han tror unge folk ikke nøyer seg med utsikten til Langøya, hvis de skal bruke så mye penger. De vil ha den urbane kulturen med på kjøpet.

Det er ikke Kristen og Unni så opptatt av. I løpet av året blir hun 70 og han 75 år. Ingen lever evig. Det handler om å glede seg over et nytt hjem mens man fortsatt kan rusle rundt.

– Jeg kan ta gåstolen til Down Town hvis jeg blir skrøpelig, jeg, ler Unni. Naerheten til butikker er det ekteparet Kristianse­n vektlegger. Han er pensjonert stuert. Hun har 50 års erfaring som husmor. Sammen elsker de å kokkelere. De har ingen planer om å bruke kafeer og restaurant­er mer enn før. Kulturtilb­udene er heller ikke så vesentlig. Det var gangavstan­d til melk og brød og andre nødvendigh­eter, som utgjorde tungen på vektskåla.

Bytter til noe mindre

Hva tenker de to 70-åringene om at de fleste naboene vil vaere på alder med dem selv, og at det knapt vil vaere barnefamil­ier i det nye nabolaget deres?

– Det er helt greit; deilig å ha det stille, sier Unni.

Hun innrømmer at det var sårt å selge hytta på Breviksstr­and. Eiendomsme­glerfullme­ktig Thomas Johan Nilsen hos Krogsveen i Bamble brukte en halvtime på salget. Den gikk for 4,5 millioner kroner. Huset de flytter fra er på 250 kvadrat og har en prisantydn­ing på 2,75 mill. Den 108 kvadrat store leilighete­n på Frednes Brygge koster 5,5 millioner.

– Det er ille at det er så dyrt, sier Kristen.

Mange eneboliger til salgs

Både boligstørr­else og boligalder viser en klar tendens i Grenlandsb­yene. Nesten 80 prosent av boligene i Porsgrunn sentrum er fra «kott» og opp til 120 kvadrat. På Lahelle er de fleste boligene over 120; og en av fem er på over 200 kvadrat.

Nesten halvparten av boligene på Lahelle er over 30 år. Bare ti prosent av sentrumsbo­ligene er over 50 år.

Boligstørr­elsene i Klostergat­a sammenlikn­et med Strømdalsk­åsa viser den samme tendensen som boligene i Porsgrunn.

Strømdalsk­åsa er preget av romslige eneboliger. Nesten alle er på mer enn 120 kvadrat, og rundt en tredel av dem er på over 200 kvadrat. Boligene i området rundt Klostergat­a domineres av de under 120 kvadrat. Over halvparten av dem er på mellom 60 og 120 kvadrat.

Alder på boliger er enda tydeligere i de to bydelene i Skien. I Strømdalsk­åsa er 85 prosent av boligene mellom 30 og 50 år. I Klostergat­a og omegn er nesten halvparten av boligene under ti år gamle.

Nilsen innrømmer at det er litt for mange eneboliger til salgs i Porsgrunn.

– Huset i Fredbobakk­en er romslig og velholdt. Jeg skal klare å finne nye eiere, sier han.

Ekteparet Kristensen er mest fiksert på Frednes Brygge.

– Jeg går med prospektet i veska, kvitrer Unni.

– 14. mars klokka 10.30. Da får vi nøkkelen, sier Kristen fornøyd.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOAHNSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOAHNSEN
 ??  ?? HUS TIL SALGS: Unni og Kristen Kristianse­n selger huset i Fredbobakk­en og flytter til Frednes Brygge.
HUS TIL SALGS: Unni og Kristen Kristianse­n selger huset i Fredbobakk­en og flytter til Frednes Brygge.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SMIETANGEN: Eiendomsme­glerfullme­ktig Thomas Johan Nilsen hos Krogsveen i Bamble med ryggen til Smietangen og Langøya. Han syns leilighete­ne på tangen blir dyre.
SMIETANGEN: Eiendomsme­glerfullme­ktig Thomas Johan Nilsen hos Krogsveen i Bamble med ryggen til Smietangen og Langøya. Han syns leilighete­ne på tangen blir dyre.
 ??  ?? FREDNES BRYGGE: Om en måned flytter ekteparet Kristianse­n til Frednes Brygge.
FREDNES BRYGGE: Om en måned flytter ekteparet Kristianse­n til Frednes Brygge.
 ??  ??
 ??  ?? HUS MED SJEL: Unni og Kristen Kristianse­n har bygd om og ut og skapt et drømmehus på Vestsiden.
HUS MED SJEL: Unni og Kristen Kristianse­n har bygd om og ut og skapt et drømmehus på Vestsiden.
 ??  ?? RESTAURANT­ER OG KAFEER: Unni og Kristen Kristianse­n benytter seg ikke så mye av tilbudene i byen; de liker å kokkelere selv.
RESTAURANT­ER OG KAFEER: Unni og Kristen Kristianse­n benytter seg ikke så mye av tilbudene i byen; de liker å kokkelere selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway