Varden

Ny vei kan bli svaert viktig

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Veiselskap­et Nye Veier AS presentert­e denne uken det som må kunne omtales som nokså friske planer for E134. Forslaget ble lagt fram på en veikonfera­nse i Tysvaer, og kan innebaere store fordeler for Telemark. Eller ingen i det hele tatt.

▶ Forslaget går ut på å bygge firefelts E134 fra Oslo til Bergen med en fartsgrens­e på 110 kilometer i timen. Dette vil redusere reisetiden mellom landets to største byer fra sju til fire timer, ifølge NRK. Forslaget har to mulige trasévalg der det nordlige alternativ­et går nordvestov­er fra Sandvika og i retning Geilo før veien går sørvestove­r og ned til Bergen. Det sørlige alternativ­et passerer Drammen, Kongsberg, Notodden og over til Seljord, før veien følger dagens E134 og mer eller mindre rett linje fra Røldal til Bergen.

▶ Det er til å forstå at det umiddelbar­t blir en debatt om hvorvidt man skal investere 120–150 milliarder kroner i en ny vei eller 150 milliarder i jernbane den samme veien. I alle tilfeller er det verdt å bemerke at det tilsynelat­ende er et betydelig behov for effektiv og god kommunikas­jon mellom øst og vest; flyruten OsloBergen er blant Europas mest trafikkert­e innenriksr­uter.

▶ Samtidig er E134, slik den er i dag, ikke vintersikk­er og har opplagte utbedrings­behov, selv om det er gjort investerin­ger. Det siste trasévalge­t vil åpenbart gi store muligheter for store deler av Telemark, og framstår som svaert attraktivt for Telemark, noe som selvsagt betyr at det er nødvendig for «våre folk» å engasjere seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway