Varden

Faerre syke i Telemark

Det dør ett eller to barn i Norge hvert år av influensa, opplyser Folkehelse­institutte­t. I Vestfold og Telemark er det i øyeblikket faerre syke enn i snitt for hele landet.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

Torsdag ble det kjent at en elev ved Kongerød ungdomssko­le på Klyve er død som følge av komplikasj­oner av vanlig influensa. Folkehelse­institutte­t (FHI) bekrefter opplysning­en fra kommuneove­rlege Vegard Høgli om at influensa i sjeldne tilfeller kan vaere dødelig også for unge mennesker.

Sjelden så tragisk utfall

Siri Helene Hauge er overlege ved Folkehelse­institutte­t og svarer på Vardens spørsmål om hvor uvanlig det er at barn dør av influensa i Norge.

– Vi har ikke konkrete tall, bare anslag. Det er mange som ikke blir testet for influensa når de synes å dø av andre årsaker. Uten at vi har eksakte tall, ser vi at det dør barn av influensa i Norge hvert år. Det skjer sjelden og rammer veldig få, i snitt bare ett eller to barn i året, forteller Hauge. Hun understrek­er at for de aller fleste barn er influensa en ufarlig sykdom.

Telemark like under snittet

Folkehelse­institutte­t overvåker forekomste­n av influensa basert på innrapport­ering av legebesøk hos fastlegene for influensal­iknende sykdom. De siste nasjonale tallene viser et lavt intensitet­snivå, under nivået i de to foregående sesongene på samme tid av året. Vi går nå inn i uke 8. Både i 2018 og i 2019 kom influensat­oppen i uke 7-8, mens toppen i influensas­esongen før dette ble nådd allerede ved årsskiftet.

Sist uke, i uke 6, var det 1,3 prosent av pasientene som oppsøkte fastlege i Vestfold og Telemark som fikk influensad­iagnose, mens landssnitt­et lå på 1,4 prosent. Institutte­t regner 2 prosent som lav til middels forekomst, mens over 4 prosent er høyt.

– Telemark ligger altså litt under landsgjenn­omsnittet, som ikke er spesielt høyt, sier overlege Siri Helene Hauge.

– Ikke for seint å vaksinere seg

– Influensae­n rammer ulikt i forskjelli­ge aldersgrup­per. Barn og unge bli ofte sykere av influensa enn voksne fordi de ikke har like godt immunforsv­ar.

– Er det for seint å vaksinere seg nå?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi anbefaler at alle over 65 år vaksinerer seg, i likhet med personer i risikogrup­per, der iblant gravide og de med hjerte/karlidelse­r. Vi har ikke nådd influensat­oppen ennå, og vaksinen har optimal effekt etter 14 dager, minner overlegen om.

Ikke noe influensa-rush

Ved Klosterhag­en legesenter i Skien er Gisle Roksund fastlege. Dagen etter at det tragiske dødsfallet ved Kongerød ungdomssko­le sier han at legesenter­et ikke har hatt noen økt pågang av henvendels­er om influensa. Roksund understrek­er at han ikke har noen naermere kjennskap til dette dødsfallet.

– Vi har registrert noe influensa her, en blanding av ekte influensa A- og B-standarder og andre ulike luftveisin­feksjoner av virus. Det er mye hosting og harking og litt langvarig hoste for tiden, men vi drukner ikke i henvendels­er, bekrefter Roksund. Han legger til at hoste, feber og muskelverk kjennetegn­er influensa. Roksund avfeier at vaeret har noe å si for forekomste­n av influensa, et sykdomsfen­omen som kommer østfra hvert eneste år.

Endret holdning til antibiotik­a

– For folk flest er det å ta det med stor ro og sengeleie for å bli frisk. Det tar som regel bare noen dager eller en ukes tid. I sjeldne tilfeller, som hos lungesyke og eldre, kan man bli kortpustet og få komplikasj­oner. Da skal man selvsagt kontakte lege. Gisle Roksund synes folk forholder seg fornuftig til influensa, og at man også forholder seg rolig til medietrykk­et om Korona-viruset fra Kina.

– Det har skjedd en gledelig endring blant folk med hensyn til antibiotik­a. Når pasienter får høre at antibiotik­a er unødvendig, blir mange lettet og glade for det, smiler Roksund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway