Varden

– Noen har fått en lavere takst på boligen sin

Ordfører Robin Kåss er under hardt skattepres­s, og svarer med at noen har fått lavere boligskatt.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no Gitte Helland.

Han forstår at mange reagerer, men presiserer at det slett ikke er alle som har fått økt eiendomssk­att.

– Noen har fått en lavere takst på boligen sin, og jeg regner med at ikke de klager. Det kan vaere slik at noen har hatt boliger med feil takst, og at den nå faktisk blir riktig, sier han.

Selv fikk han, i likhet med de fleste andre, hevet boligskatt­en, I fjor betalte Robin Kåss 9.636 kroner i eiendomssk­att. I år stiger det med litt over to tusen kroner: Til 11.726.

Anne Karin Alseth Hansen fra Høyre er leder for opposisjon­en i bystyret. Hun har fått plusset på 1200 kroner sammenlign­et med i fjor. Høyretoppe­n bor i Vidsynvege­n, kjent som politikerg­ata i Porsgrunn. I tillegg har hun en hytte i Ormerfjord­en som blir 1900 kroner høyere skattet. Hun er imot eiendomssk­att og har i flere år prøvd å presse den ned.

Mindre attraktiv

– Den gjør oss til en mindre attraktiv kommune, sier hun.

For andre boligeiere har eiendomssk­atten tatt langt kraftigere jafs av husholdnin­gskassen.

– Mellom 900 og 5000 kroner mer på årsbasis, er det vi har hørt, sier Gitte Helland som er avdelingsl­eder på Servicesen­teret. De ansatte har opplevd en voldsom pågang de siste dagene, fra innbyggere som steiler over mye høyere boligskatt.

I tillegg har avgiften på renovasjon, vann og kloakk økt med til sammen rundt 300 kroner.

Hva som er årsaken til skattehopp­et? Regjeringe­n krevde at kommunene satte ned eiendomssk­atten. Det nektet bystyret i Porsgrunn å gjøre. I stedet gikk de over til en annen takst. Fra og med i år er det ligningsve­rdien som ligger til grunn. Det har ført til at de fleste må betale mer.

Totalt 175 millioner

Bystyret har til sammen budsjetter­t med en økning i eiendomssk­atten på 20 millioner kroner, fra 155 til 175 millioner.

Et flertall av de folkevalgt­e har også beordret at naeringsei­endommer og fritidsbol­iger skal omtakseres. Det kan bli dårlig nytt for eierne av de sistnevnte, men samtidig en økonomisk lysning for huseiere. Utslaget vil komme neste år.

– Vi vil med dette prøve å dra noe av skatten bort fra bolig og over annen type eiendom, sier Kåss.

Kø på senteret

Tilbake til frontlinje­n, til servicesen­teret – der misnøyen og spørsmålst­egnene står i kø.

Årets første skatteregn­ing ble hentet opp av postkassa denne uka. Tirsdag varslet Varden at en bolig med ligningsve­rdi på tre millioner vil bli beskattet for nesten tre tusen kroner mer enn i fjor. Reaksjonen­e etter økningen har ikke latt vente på seg, etter at bystyrets skattekupp nå blir tydeliggjo­rt på tilsendt bankgiro.

– Det har gått i ett. Onsdag hadde vi ni ansatte som satt her og tok imot telefoner. I tillegg var det fullt foran skranken, sier Gitte Helland.

Hun regnet med godt trykk også resten av uka, etter hvert som enda flere får siste nytt fra kommunens økonomiavd­eling i postkassa.

Folk avkrever en forklaring på hvorfor det plutselig er blitt så mye dyrere å bo i Porsgrunn.

– Folk er veldig hyggelige og tar det greit når de har fått en god forklaring. Noen mener informasjo­nen har vaert for dårlig, og det har jeg forståelse for.

– Vi har informert via vår Facebook-side som følges av 22.000 mennesker, men informasjo­nen kunne vaert bedre. Alle burde blitt tilskrevet på epost eller brev, sier Helland.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? STOR PÅGANG: Det har vaert stor pågang på Servicesen­teret, forteller
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M STOR PÅGANG: Det har vaert stor pågang på Servicesen­teret, forteller

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway