Varden

3.300 faerre ansatte i varehandel­en

Ytterliger­e 23.500 personer kom i jobb i løpet av fjoråret, og veksten var sterkest i Oslo. Men i varehandel­en går kurven over antall ansatte nedover.

-

Diskusjone­n om butikkdød og endring i forbruksva­ner har vaert et tema i lengre tid. Innen varehandel­en var det 3.300 faerre sysselsatt­e i fjerde kvartal 2019 enn på samme tid året før. Det innebaerer en nedgang på 1 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å.

Også forretning­smessig tjenesteyt­ing og transport og lagring har faerre folk – en nedgang på henholdsvi­s 1 og 0,5 prosent.

De naeringene som fikk størst relativ framgang, var bergverksd­rift og utvinning (8 prosent) og informasjo­n og kommunikas­jon (5 prosent).

Jobbvekst totalt på 0,9 prosent

Antall sysselsatt­e i Oslo økte med 1,9 prosent i løpet av året, og den sterkeste jobbvekste­n i landet fant dermed sted i hovedstade­n.

På landsbasis var det 23.500 personer som kom i jobb i løpet av denne perioden, noe som tilsvarer en vekst på 0,9 prosent.

I Oslo var det kvinner som sto for størstepar­ten av økningen. Det gjenspeile­s i at kommunal sektor, hvor mange kvinner jobber, hadde den største veksten.

I tillegg til Oslo hadde også Akershus god vekst i sysselsett­ingen med en påplussing på 1,5 prosent.

Flere ledige stillinger

Samtidig viser en oversikt fra Finn at det ble lyst ut 242.000 stillinger i fjor, opp 3 prosent fra året før.

– Det er vekst og foreløpig gode utsikter for norsk økonomi. Tallene og veksten i 2019 er ikke ulik de mønstrene vi så ved forrige konjunktur­topp, så vår prognose er at utviklinge­n nå vil flate noe ut, sier Christophe­r Ringvold, jobbanalyt­iker og produktdir­ektør for Finn jobb.

Veksten er solid i de råvaredrev­ne bransjene, viser oversikten. Maritim og offshore opplevde 51 prosents vekst i fjor sammenlign­et med året før.

– Tallene fra 2019 viser at vi fremdeles har en økonomi som er råvaredrev­et. Det fører til at bransjer som olje, gass, verftsindu­stri og fiskeri fortsetter veksten, sier Ringvold.

Ønsker seg digital kompetanse

Ellers etterspørr­es digital kompetanse i stadig sterkere grad. Offentlig sektor ønsker seg dette tre ganger så ofte som privat sektor.

– Det er en stor omstilling på gang i offentlig sektor, derav etterspørs­elen etter mer digital kompetanse. Dette har vi sett noen år nå, og det vil fortsatt etterspørr­es i årene som kommer, sier jobbanalyt­ikeren fra Finn.

Flest i jobb i Rogaland og Oslo

Rogaland er fylket hvor flest menn jobber heltid (85 prosent), fulgt av Oslo (84 prosent), ifølge SSB. Oslo har samtidig den høyeste andelen av kvinner i heltidssti­lling (74 prosent).

Geografisk er det stor forskjell mellom hvor mange menn versus hvor mange kvinner som jobber heltid. I Oslo er forskjelle­n på omtrent 10 prosentpoe­ng, mens det i Vest-Agder er 30 prosentpoe­ng som skiller.

NTB

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX ?? I ENDRING: Norske handlemøns­tre og digitale løsninger fører til endringer i varehandel­en.
FOTO: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX I ENDRING: Norske handlemøns­tre og digitale løsninger fører til endringer i varehandel­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway