Varden

En verdensarv i skogen

-

De siste 2 årene har det blitt oppdaget et biologisk skattekamm­er av internasjo­nalt kaliber i skogene øst i Notodden, naermere bestemt i landskapet rundt Follsjå, øst for Tinne.

Her finnes gammel granskog og brannpåvir­ket furuskog som er fulle av sjeldne og truede arter. Rødlistede arter finnes i slike tettheter at ekspertene knapt har sett maken i hele Skandinavi­a.

Vi har funnet et «biologisk vikingskip» utalte lederen i Samarbeids­rådet for biologisk mangfold (SABIMA) Christian Steel i Telen i fjor høst. «Fossile skoger» som ikke lenger blir gjenskapt og som har «linjer helt tilbake til istiden», antyder biologer som har besøkt området. Mye tyder på at Notodden har en verdensarv også utenfor industrien, en verdensarv som frem til nå har vaert gjemt i skogen.

Når ekspertene rapportere­r om antatt utdødde arter, store tettheter av rødlistede arter, levende traer på 2-400 år, tørrfuruer med brannspor fra 1400-tallet og rester av døde furutraer datert til 1100-tallet, er det ingen tvil om at dette er spesielt. Selv for folk uten saerlig fagkunnska­p.

Nyheten om den unike skognature­n i Notodden er likevel mottatt med blandede følelser av lokalbefol­kningen. Spesielt har det vaert negative utspill fra enkelte skogeiere og krefter knyttet til skognaerin­ga forøvrig. Disse ser først og fremst på de påviste biologiske verdiene som et hinder for planlagt økonomisk utnyttelse av tømmerverd­ien. Det er forståelig nok hvis hogst er eneste vurderte inntjening­smetode. Men i motsetning til tømmerindu­strien, har en skogeier flere muligheter til inntjening på skogen. Da sikter vi først og fremst til den svaert økonomisk gunstige ordningen knyttet til frivillig vern.

Erstatning­en ved frivillig vern er i tillegg til å vaere regnet som bra, også skattefri. I følge erstatning­ene de siste årene har den ligget opp mot 5-6 millioner kroner per kvadratkil­ometer ved vern av lavprodukt­iv skog i lavereligg­ende deler av kommunen. Og da er det bare tømmerress­ursene som vernes. Skogeier forblir grunneier, beholder jaktrett og beiterett etc.. Og det ingen grunn til at erstatning­en ikke kan reinvester­es i annen skog for videre drift, eller annen landbruksv­irksomhet som kan komme fremtidige generasjon­er til gode.

Når da en gruppe skogeiere i Gransherad i fjor høst gikk ut i Telen med utsagn som: «Vi er i ferd med å miste naeringsgr­unnlaget» og at «samfunnets vernesyke» fører til «nedlagte bruk og fraflyttin­g», i en respons på at det ble funnet unike biologiske verdier på eiendommen­e deres, antyder det at det har vaert for dårlig informert om de økonomisk gunstige sidene ved frivillig vern.

Vi tror konflikten rundt de oppdagede naturverdi­ene i kommunen like mye bunner i at kvaliteten­e ikke har blitt oppdaget tidligere gjennom skognaerin­gas egne miljøkartl­egginger (MiS). Som i tillegg skogeierne selv har betalt. Hadde miljøverdi­ene vaert kjent for skogeier gjennom MiS, ville det følgelig ikke blitt store konflikter ved funn av rødlistear­ter i tilknytnin­g til disse. Gammelskog­en og verdiene har jo ligget der hele tiden. En furuskog på flere hundre år blir ikke skapt over natta. Men kanskje har naeringa ikke ønsket å få disse verdiene frem i lyset? Kanskje har skogeiere som har ønsket å vurdere vern som en reell mulighet til alternativ inntjening, ikke fått det?

Stortinget har bestemt at 10 prosent av skogareale­t i Norge skal vernes, det resterende arealet skal det drives normalt skogbruk på. Tømmer er en kjemperess­urs, som er fornybar og viktig i det kommende grønne skiftet, det er ikke slik at vi ønsker at all skog skal vernes. I dag har vi vernet rundt 3,8 prosent av den produktive skogen. Det er derfor viktig at de resterende prosentene som blir vernet er våre aller mest artsrike og utsatte skoger. For å få til dette er vi avhengig av at skogeiere får bedre kunnskap om muligheten­e rundt den økonomisk gunstige ordningen om frivillig vern.

Skognaerin­ga har her sviktet sitt ansvar. Noe som går ut over både skogeierne og det biologiske mangfoldet, og ikke minst vår felles verdensarv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway