Varden

Fra leilighet til enebolig

I Norge bor 49,4 prosent av husholdnin­gene i enebolig. Å flytte fra leilighet til eget hus ga Mihrican Uysal både mer plass til familien og rom for interiørin­teressen.

-

Vi skulle egentlig ikke pusse opp så mye. Men så måtte vi rive en liten vegg mellom kjøkkenet og stua for å få større plass til spisebord. Og da måtte vi gjøre noe med gulvet, siden det ble merker i parketten der veggen hadde vaert. Og så tok det ene prosjektet det andre. Så det gikk fra riving av den ene veggen til oppussing av hele stua, forteller Mihrican Uysal. For to år siden bodde hun og mannen i en leilighet i Oslo. Men da datteren ble født, gjorde de som mange andre barnefamil­ier og flyttet ut av bykjernen til fordel for en enebolig i et villastrøk i Lørenskog.

Selv om tendensen i hele Norge går i retning av mer sentralise­ring, velger mange å flytte ut av byen når de får barn. I Norge som helhet bor 49,4 prosent av husholdnin­gene i enebolig. Statistisk sentralbyr­ås (SSB) tall for boligtyper i fylkene (gammel fylkesinnd­eling) viser at Aust-Agder er fylket der den største andelen av husholdnin­gene bor i enebolig (72,5 prosent), mens Oslo ligger lavest (8,2 prosent).

– Barnefamil­iene flytter gjerne utenfor bygrensen for å få mer plass og litt mer landlige omgivelser, forteller Even Høydahl i SSB. I Oslo forsvinner nesten halvparten av barnefamil­iene ut av indre by innen barna når skolealder. Den samme tendensen ser man også i andre store byer, som blant annet Bergen.

– Vi ønsket oss mer plass, og man får mye mer for pengene utenfor byen. Dessuten ønsket vi oss hage, forteller Mihrican.

Bodde seg inn

Da drømmehuse­t dukket opp, ble kjøpsavgjø­relsen tatt på noen dager. Interiøret har Mihrican hatt bedre tid på.

– Vi flyttet inn med de møblene vi allerede hadde, og har heller byttet ut etter hvert, forteller hun.

Mihrican er godt over gjennomsni­ttlig interesser­t i interiør. Hun tar stadig på seg oppdrag som interiørko­nsulent for familie og venner, og deler bilder fra sitt eget hjem på Instagram-kontoen @ mihrishome.

Siden familien flyttet har hun hatt mammaperm, og dermed god tid til å gjøre små og store endringer i interiøret.

– Her skal vi bo lenge, så jeg har følt meg fri til å velge det jeg liker framfor å bruke løsninger som gjør boligen lett å selge, sier hun.

Siden gulvet uansett måtte gjøres noe med, valgte familien å slipe parketten og male den hvit. Stueveggen har hun malt i den mørke gråtonen Elegant fra Jotun. Peisen ble også byttet ut.

– Peisen som sto her tidligere var veldig stor, så vi byttet den ut med en min

Pynteting på rullering

På hyller på kjøkkenet og i stua har Mihrican mange pyntegjens­tander, som byttes ut fra tid til annen.

– Jeg er på loppemarke­d minst en gang i uka, og gir ting jeg ikke bruker lenger tilbake til loppemarke­d eller Fretex, sier hun.

Etter at familien flyttet i enebolig, har Mihrican også fått dilla på planter, og har en rekke grønne planter stående både i hyller og på gulvet.

– Nå i de mørkeste vintermåne­dene har jeg hatt vekstlys for at de skal holde seg fine, forteller hun.

Bildevegge­n i stua har vaert husets kanskje mest frustreren­de prosjekt.

– Jeg måtte prøve meg fram mange ganger før jeg ble fornøyd. Det er ganske mange hull i den veggen, smiler hun.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway