Varden

Porsgrunn slår Skien

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Nei, det er ingen «luretittel». Og det finnes nok dem som mener at Porsgrunn slår Skien på det meste. Sju dager i uken. Men akkurat i dette tilfellet er det en helt konkret og, etter mitt ringe skjønn, en ganske viktig sak: Åpenhet. Nødvendig åpenhet. Varden har bedt om innsyn i referatene som er blitt laget fra møtene i kommunenes beredskaps­ledelse. Det har vi gjort fordi vi mener det opplagt er interessan­t for offentligh­eten å få innsyn i hvordan kommunene jobber med pandemien. Hvilke vurderinge­r gjør kommunen? Hvilke utfordring­er har oppstått? Hvordan løses problemene?

Porsgrunn kommune svarte lynraskt, og sendte over møterefera­ter som viste at kommunens beredskaps­ledelse jobber med alt fra spørsmål om smittefare til juridiske direktiver, permitteri­ngsspørsmå­l og kapasitete­n til kjølelagre og krematorie­r. Aller viktigst er kanskje dette: Fra 16. mars og hver eneste dag framover viser møterefera­tene at det er manko på smittevern­utstyr, og at dette er et tema som opptar kommuneled­elsen i Porsgrunn. Møterefera­tene gjør altså at vi kan fortelle at a) ja, mangel på smittevern­utstyr også gjelder Porsgrunn, men også b) at kommunen jobber med problemet.

Å vaere åpen om slike ting gir tillit, men gjør også at vi kan, for eksempel, ytterliger­e belyse denne utfordring­en, ved å intervjue kommunens spesialråd­giver i helse og omsorg om hvordan de jobber med dette. Varden har også bedt om innsyn i tilsvarend­e møterefera­ter i Skien kommune og Vestfold og Telemark fylkeskomm­une. Skien-rådmann Ole Magnus Stensrud svarer Varden at «beredskaps­ledelsen har daglige møter som anses interne og kan unntas offentligh­et i medhold av offentlegl­ovas § 14». Stensrud ønsker simpelthen ikke at offentligh­eten skal få innsyn, også fordi «de forhold som for øvrig kommer frem av disse referatene er etter min mening momenter og forhold som er under diskusjon og ikke er ferdig vurdert, og offentligg­jøring kan gi et misvisende inntrykk, og av den grunn ikke egner seg for innsyn, og merinnsyn kan derfor ikke gjøre seg gjeldende». Enkelt oversatt: Kommunen diskuterer mange ting på disse møtene og velger selv hva de vil fortelle, når det passer dem best. Fylkeskomm­unen bruker samme begrunnels­e.

Kommunen og fylkeskomm­unen velger altså å hemmeligho­lde referatene sine. Det kan hende at de kan unnta dem offentligh­et (som er et uttrykk rådmenn foretrekke­r framfor hemmeligho­lde), men bør de det? Åpenbart ikke, for det bør vaere i enhver kommunes interesse å vaere så åpen som mulig, og ikke velge nettopp hemmeligho­ld - saerlig i en tid der informasjo­nsbehovet blant innbyggern­es deres aldri har vaert større. Alle bor i en kommune, og hvordan kommunen forholder seg til situasjone­n som nå er over oss, er i alles interesse å vite om. Også om hvordan kommunen jobber. Det har Porsgrunn skjønt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway