Varden

Kriminelle bøker på lånt tid

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Biblioteka­ren i heimbygda var ganske grei på bunnen, men det var likevel noe fryktinngy­tende over personen. For øvrig var ikke biblioteka­ren en kar, slik yrkesbeteg­nelsen kunne tyde på. Snarere tvertimot. Det var en kvinne som så ut som en biblioteka­r skal. Med briller og håret stramt satt opp. Ikke rart at innleverin­gsfristen ble overholdt, og det med god margin.

Derfor leste vi alltid ganske fort i oppveksten. Det var bare slyngler og andre med slendrian på samvittigh­eten som våget å komme slengende på overtid.

I dag slipper du unna olme blikk hvis du er for seint ute. Alle påminnelse­r kommer tikkende inn på telefonen, og da med en tone som viser gjensidig respekt, i hvert fall den ene veien. Forleden fikk jeg en slags purring fra Porsgrunn Folkebibli­otek. De minnet høflig om at «I lovens navn» måtte vaere dem i hende ganske snart. Boka ble gitt ut i forbindels­e med Telemark politikamm­ers jubileum i 1998 og inneholder en rekke helt sanne røverhisto­rier. Deriblant om Plenty-ranet

som denne avisen nylig laget en historisk lørdagssak om. Da er det godt å ha solide kilder, lånt på ett av verdens beste bibliotek. Og all mulig heder til Harald Bache Bystrøm og Gerhard Hedlund som sto bak verket. Begge to var glimrende fortellere.

Det ville vaert mer enn flaut å bli hektet for å ha brutt bibliotekl­oven med en krimbok. Spesielt siden den handlet om en etat som holdt til nesten vegg i vegg. Helt til politiet sørget for at innbyggern­e fikk et mye bedre tilbud; de flyttet kammeret til nabokommun­en. Noen mener det i seg selv var et kriminelt dårlig valg. Men det er jo slik det er blitt i disse tider. Vi trenger robuste og framoverle­nte enheter. Da må ting slås sammen. Så da kan man tenke seg hvor lite robust Vardens svaert uavhengige og lite sammenslåt­te redaksjon i Porsgrunn er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway