Varden

Slik blir restaurant­påska i Grenland

Restaurant­er og utesteder med matserveri­ng kan holde åpent med strenge restriksjo­ner. Flere steder i Skien åpner dørene i påska, mens andre er skeptiske.

- Lise.ronningen@varden.no reglene, sier de.

– Nå må vi stenge alle sammen til situasjone­n er under kontroll. Vi må holde smittespre­dningen i sjakk. Hvis dette varer lenge nok, så er det få restaurant­er igjen, sier Robert Lind, som driver Cafe Osebro og Øya Spiseri i Porsgrunn og Becks Brasserie i Skien.

Ulik praksis

Bakgrunnen er at Regjeringe­n

12. mars stengte alle utesteder, puber og barer som ikke har matserveri­ng for å hindre smittespre­dning av korona.

Unntaket er steder som har matserveri­ng. Skal de holde åpent, så må gjester og ansatte holde to meter avstand til hver- andre inne og en meter ute.

En ringerunde til noen av spisestede­ne i Skien og Porsgrunn viser ulik praksis og holdning til det å holde stengt eller ikke.

I Skien har puben Gimle og kafeen Lykke holdt åpent siden

12. mars.

– Vi har ryddet vekk bord og stoler inne for at gjestene holder to meter avstand. Ute må det vaere en meter og det er ikke lov med grupper på flere enn fem. Er det en familie eller andre som bor i samme husstand, så kan de sitte naermere hverandre, sier Merethe Hauk, som er eier av Lykke.

Kafeen nede på Langbrygge­ne kommer til å holde åpent gjennom påska. Det samme gjør restaurant­en Gamle Skien litt lenger ned på Langbrygge­ne.

– Vi stengte 12. mars, men åpner igjen i dag, bekrefter daglig leder Sayfur Rahman.

Fem gjester må ha ti meter

Vegg i vegg med Gamle Skien ligger Becks Brasserie. Der blir det derimot stengte dører gjennom hele påska. Daglig leder Robert Lind velger å holde alle sine steder stengt i påska.

– Det blir vanskelig å gjennomfør­e å holde åpnet når det skal vaere to meter mellom gjestene. Fem gjester tar ti meter restaurant, sier Lind.

O`Learys på Arkaden i Skien kommer heller ikke til å åpne.

– Da må det skje store endringer i dagens situasjon og at myndighete­ne ikke legger begrensnin­ger for naerkontak­t, men det ser ikke ut til å skje med det første. Det må vaere enten eller. Dette er en veldig kritisk situasjon for oss som vi ikke vet konsekvens­ene av foreløpig. Vi har hatt en god oppstart og har bygget opp noe egenkapita­l, men vi blør litt i pengesekke­n om dagen, sier daglig leder Thomas Kvam.

Strøm Mat og Bar vurderer å åpne, men vil ta en endelig avgjørelse i begynnelse­n av neste uke.

– Hvis vi åpner, så blir det et veldig nedskalert tilbud med et fåtall bord på uteserveri­ngen og kun reservasjo­n. Ingen andre enn de som har forhåndsbe­stilt vil i tilfelle få komme, sier daglig leder Thor Ingo Gabrielsen.

Kontrollør­ene skal følge opp

Rådmann i Skien, Ole Magnus Stensrud, uttalte i torsdagens formannska­psmøte at kommunens kontrollør­er både skal informere og følge opp stedene som vil holde åpent.

– Vi har valgt en strategi hvor vi ikke har lokal forskrift. I Oslo så man behov for det, rett og slett fordi det ble for mye fyll i gatene. De stedene i Skien som serverer mat, har også anledning til å ha åpent, men må holde strenge regler. Kontrollør­ene våre får opplaering i smittehånd­tering og vil starte kontroll av stedene som har åpent. De som har tenkt å ha åpent, vil bli godt informert. Terskelen for å stenge vil bli veldig lav. Dersom det blir avdekket for forhold som kan utgjøre smittefare, blir de rett og slett stengt. Vi har lagt opp til at skal skje umiddelbar­t, sa Stensrud.

 ?? FOTO: LISE VALBØ RØnningen ?? HOLDER ÅPENT: Eier og daglig leder, Maria Vala og eier Merethe Hauk holder Lykke åpen gjennom påska. - Folk er veldig flinke til å overholde
FOTO: LISE VALBØ RØnningen HOLDER ÅPENT: Eier og daglig leder, Maria Vala og eier Merethe Hauk holder Lykke åpen gjennom påska. - Folk er veldig flinke til å overholde
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? HOLDER STENGT: Robert Lind driver Cafe Osebro og øya Spiseri i Porsgrunn, samt Becks Brasserie i Skien. Han velger å holde stedene stengt.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN HOLDER STENGT: Robert Lind driver Cafe Osebro og øya Spiseri i Porsgrunn, samt Becks Brasserie i Skien. Han velger å holde stedene stengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway