Varden

Rammer mye hardere

Koronaviru­set krever stadig nye ofre, og Spania, Italia og New York er hardest rammet. Over halvparten av alle koronarela­terte dødsfall i verden har skjedd her.

-

Naermere 1.027.000 mennesker hadde i morgentime­ne fredag fått påvist smitte, og 54.045 var døde. Det innebaerer en dødsrate på 5,3 prosent.

Hver femte som har fått påvist smitte de siste ukene, er nå friskmeldt, men tilstanden til 37.752 som får intensivbe­handling, betegnes som alvorlig eller kritisk.

Italia topper fortsatt lista over flest døde, 13.915, etterfulgt av Spania med 10.935. USA har imidlertid flere smittede enn de to landene til sammen, og økningen er aller størst i New York der snart 100.000 har fått påvist smitte.

Overfylte likhus

New York står også for over 40 prosent av alle korona-relaterte dødsfall i USA. Sykehuskap­asiteten er sprengt, og likhus og begravelse­sbyråer er i ferd med å fylles opp.

I ett av begravelse­sbyråene, som ligger i en av de hardest rammede bydelene, lå det fredag morgen 185 døde.

– Det er helt uvirkelig, medgir eieren Pat Marmo, som ber sykehusene om å holde på dem som dør noen dager, for at begravelse­sbyråer som hans eget skal rekke å ta unna alle.

New Yorks frittalend­e guvernør Andrew Cuomo medga torsdag at byen i løpet av seks dager vil få for få pustemaski­ner til alle dem som vil trenge det, dersom utviklinge­n nå fortsetter.

Kjemper time for time

Spania meldte torsdag om 950 nye dødsfall, mens Italia meldte om ytterliger­e 760. Den prosentvis­e økningen var likevel størst i New York, der antallet døde er nesten sjudoblet fra 385 til 2.538 den siste uka.

Også i Frankrike har dødstallet steget kraftig til nesten 5.400 de siste dagene, og tilstanden til ytterliger­e 6.400 koronasmit­tede blir betegnet som alvorlig eller kritisk.

Antallet ventes å øke ytterliger­e, ettersom Frankrike til nå ikke har registrert koronasyke som dør på alders- og sykehjem.

– Vi kjemper time for time for å skaffe nok legemidler til å pleie de mange pasientene som ligger på intensiven, sier statsminis­ter Édouard Philippe.

Helsevesen­et i Storbritan­nia sliter også, men etablerer nå feltsykehu­s med tusenvis av sengeplass­er i de største byene. Det samme gjør en rekke andre land.

Kan bli som på 30-tallet

Pandemien har også fått store følger for hundrevis av millioner som ikke er smittet.

10 millioner amerikaner­e er ifølge offisielle tall kastet ut i arbeidsled­ighet de siste to ukene, og 6,6 millioner har meldt seg som ledige bare den siste uka.

Rundt 90 prosent av landets 330 millioner innbyggere har fått beskjed om å holde seg hjemme, og store deler av industrien har bremset opp eller stanset helt.

Kongressen­s budsjettko­ntor anslår at amerikansk økonomi vil krympe med 7 prosent i andre kvartal.

Amerikansk­e økonomer sammenlign­er med finanskris­en på 2000-tallet, men frykter at arbeidsled­igheten kan komme til å stige til samme nivå som under den store depresjone­n på 1930-tallet.

Millioner av ledige

I Kina anslås det at 200 millioner mennesker enten har mistet jobben eller nå har redusert arbeidstid som følge av pandemien, og myndighete­ne lovet fredag en ny redningspa­kke for å holde liv i landets små og mellomstor­e bedrifter.

Mange europeere er også blitt arbeidsled­ige de siste ukene, og bare i Spania har over 900.000 mistet jobben.

I Norge er 412.000 nå registrert som helt eller delvis arbeidsled­ige, noe som tilsvarer 14,7 prosent av arbeidssty­rken.

Ledigheten stiger imidlertid mindre i Europa enn i USA, ettersom europeiske land har langt bedre sosiale sikkerhets­nett, og krisehjelp fra myndighete­ne gir større rom for midlertidi­ge permitteri­nger.

De langsiktig­e økonomiske følgene av pandemien vil ifølge økonomer uansett bli store, og ifølge Den asiatiske utviklings­banken trolig koste verdensøko­nomien over 42.000 milliarder kroner. (NTB)

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? DØGNVAKT: Spanske helsearbei­dere jobber døgnet rundt for å ta seg av koronasmit­tede i Spania, der over 112.000 har fått påvist smitte og naermere 11.000 er døde.
FOTO: AP / NTB SCANPIX DØGNVAKT: Spanske helsearbei­dere jobber døgnet rundt for å ta seg av koronasmit­tede i Spania, der over 112.000 har fått påvist smitte og naermere 11.000 er døde.
 ?? FOTO: SAM MEDNICK / AP / NTB SCANPIX ?? KRISE: En mann i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougo­u prøver å selge Antibac fra motorsykke­len sin. Landet har så langt registrert 288 koronasmit­tede og 16 dødsfall.
FOTO: SAM MEDNICK / AP / NTB SCANPIX KRISE: En mann i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougo­u prøver å selge Antibac fra motorsykke­len sin. Landet har så langt registrert 288 koronasmit­tede og 16 dødsfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway