Varden

Kulturfolk får seile sin egen sjø

- Per Erik Buchanan Andersen Litteratur­garasjen

Kultur og kunst er livsviktig, hører vi ofte. Det er selve limet i samfunnet. Det gjelder tydeligvis ikke når krisa kommer.

Det å vaere kulturarbe­ider eller selvstendi­g naeringsdr­ivende kunstner, er nederst på lista med de økonomiske ordningene som er planlagt som følge av koronapand­emien. Helt nederst, og bortpriori­tert. Mens permittert­e i industrien kan få utbetalt dagpengene på forskudd nå, må kulturarbe­ideren vente til juni. Hvis søknaden blir innvilget.

Jeg er en av dem som jobber innenfor kultursekt­oren. Arrangerer konserter, litteratur­festivaler, skrivekurs, skriver bøker, leder arrangemen­ter og debatter. Fredag den 13. våknet vi frilansere og kulturarbe­idere over hele landet til et svart hav. Tomt for oppdrag og ingen inntekter i sikte.

Det er mange av oss. Musikere, kunstnere, formidlere, kunstnere, forfattere, lyd- og lysteknike­re, scenekunst­nere, folk som driver med film og foto, alle som har som jobb å samle publikum og skape gode opplevelse­r. Alle fikk inntektene stoppet tvert.

Det er ikke helsetilta­kene jeg er negativ til. De er sikkert nødvendige, og jeg håper virkelig de virker. Jeg gjør mitt. Men forskjells­behandling­en av yrkesgrupp­er når samfunnet skal normaliser­es igjen, er enorm. Fra pressekonf­eransene på Stortinget har det stadig blitt gjentatt at dette er en dugnad, vi må hjelpe hverandre, stå sammen. Alle som er rammet skal få kompensasj­on i denne overgangen. Vi sitter i samme båt.

Men kultur er visst ikke like viktig likevel, for dette gjelder ikke oss. Vi sitter ikke i den store båten. Selvstendi­g naeringsdr­ivende kan ikke søke dagpenger, og der permittert­e kan få forskudd nå i begynnelse­n av april, må vi vente til søknaden er behandlet i slutten av mai eller begynnelse­n av juni. Og vi vet ikke hva vi får.

Enda vanskelige­re tror jeg usikkerhet­en er. Uroen dette skaper. Vi vet ikke om, når og hvordan vi kan jobbe igjen, eller hva som skjer i mellomtide­n. Bare at utgiftene fortsatt er der. Samfunnsdu­gnaden for å stoppe smitte er like bra fra frilansere som alle andre. Men forskjells­behandling­en i økonomiske hjelpetilt­ak for oss som har blitt nektet å jobbe, er faktisk skremmende.

Kanskje det bare har gått litt fort i svingene, men hvis så mange blir tvunget til tre måneder uten mulighet for inntekt, eller kompensasj­on, vil store deler av bransjen vaere borte lenge før pandemien er over. Kultur-Norge vil gå opp i liminga.

Vi vil gjerne stå sammen, men akkurat nå er ikke vi i samme båt. Frilansere og selvstendi­g naeringsdr­ivende sitter i den overfylte jolla som driver vekk, og ut på åpen sjø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway